Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода и задание.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

Робоча програма і методичні рекомендації до першої технологічної практики кафедра радіоелектроніки та комп’ютерних систем

Спеціальність 6.010104.40 «Професійна освіта. Комп’ютерні системи та мережі »

Харків 2009

З М І С Т

Вступ

1. Мета та завдання практики

2. Зміст практики

3. Щоденник практики

4. Форми і методи контролю

5. Вимоги до звіту

6. Підведення підсумків

7. Література

8. Додатки

Вступ

Технологічна підготовка повинна формувати у випускників вищого навчального закладу професійні вміння, навички приймати самостійні рішення на конкретній ділянці роботи в реальних умовах виробництва, а також знайомить з виконанням різних обов’язків їх майбутньої професійної діяльності.

Реалізуються навчальні цілі шляхом самостійного вивчення виробництва та виконання кожним студентом в умовах підприємства (установи) необхідних за програмою окремих виробничих завдань, задач.

Зміст і послідовність практики визначається програмою, розробленою кафедрою згідно з навчальним планом.

Згідно з Положенням про проведення професійно-практичної підготовки студентів ВНЗів України, кваліфікаційної характеристики спеціальності 6.010104.40- «Професійна освіта. Комп’ютерні системи та мережі», а також навчального плану спеціальності передбачається проходження студентами третього курсу навчання першої технологічної практики на підприємствах (установах) в 6 семестрі на протязі чотирьох тижнів, в межах якої передбачається проведення екскурсії, і ознайомлення з виробництвом на підприємстві.

Для чіткої організації і проведення практики на факультетах, кафедрах та в навчально-методичному відділі необхідно складати плани робіт, які повинні передбачити рішення усіх питань по організації, проведенню, методичному забезпеченню, керівництву, контролю та звіту, а також рівномірне проведення цих робіт протягом всього навчального року. Одним з обов’язкових заходів по плануванню виробничої практики студентів повинен бути виданий наказ по академії, та розпорядження по факультету, в якому відображаються усі організаційні питання.

Напередодні практики кафедра проводить настановчу конференцію, на якій студентам повідомляється мета і завдання практики, видаються щоденники, визначаються індивідуальні завдання, проводиться інструктаж з техніки безпеки, роз’яснюються організаційні моменти проходження практики і форма звітної документації.

Підставою проведення практики є:

- наказ ректора академії «Про направлення студентів на практику» (дивись додаток 1);

- договір з підприємством (навчальним закладом) про проходження практики (дивись додаток 2).

В наказі обов’язково вказуються: факультет, курс, група, підприємство, терміни проходження практики, керівники практики від академії, терміни їх перебування на базі практики.

Окрім керівника практики від академії, наказом керівника підприємства призначається керівник практики від підприємства з числа висококваліфікованих спеціалістів тих структурних підрозділів, які відповідають програмі практики.

До практики допускаються студенти, які успішно виконали навчальний план семестру.

При складенні наказу уразі необхідності група студентів поділяється на підгрупи, які направляються на різні бази практики. У кожній підгрупі одного із студентів призначають старостою, в обов’язки якого входить облік відвідування місця практики, оголошення про колективні консультації і семінари, виконання доручень керівників практики та ін.

З метою кращої підготовки до технологічної практики студент повинен: ознайомитися з програмою практики і змістом робіт, які він буде виконувати; ознайомитися з рекомендованою літературою; отримати необхідну консультацію по організаційним і методичним питанням у керівника практики.

Усі студенти зобов’язані щодня приходити на місця проходження практики, на базі практики дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, виконувати відповідні розпорядження керівників. Час роботи – не менше 6 годин на день (уразі необхідності в межах цього часу допускається робота студентів у бібліотеці, відвідання методичного кабінету).

У випадку порушення дисципліни або внутрішнього розпорядку за представленням керівника практики деканат відстороняє студента від подальшого проходження практики.

Протягом останнього тижня проходження практики студент повинен підготувати звіт, який при виконанні всіх вищезазначених вимог є допуском до захисту. Письмовий звіт разом з іншими документами подається на рецензування керівнику практики.

Звіт з практики захищається студентом перед комісією, призначеною завідуючим кафедрою. До складу комісії входять керівники практики від академії, за можливістю, від баз практики, викладачі кафедри.

В останні дні проходження практики комісія приймає залік у студентів на базах практики або в академії протягом перших десяти днів семестру. Оцінка за практику вноситься в заліково-екзаменаційну відомість і залікову книжку студента.

Підсумки кожної практики обговорюються на засіданні кафедри, а загальні підсумки практики підводяться на засіданні вченої ради або на нарадах факультетів не менш ніж один раз за навчальний рік.

Через 10 днів після закінчення практики заступник декана представляє завідуючому практикою звіт за підсумками практики.

За результатами практики в академії проводиться конференція, яка має науково-практичний характер, на якій студенти обмінюються думками про позитивні й негативні моменти, з якими вони зіткнулися під час проходження практики, діляться враженнями та пропозиціями.

Обов’язки і права студента-практиканта

Протягом перших 2 днів перебування на практиці студент зобов’язаний скласти і узгодити з керівником від бази практики, а потім подати на затвердження керівнику від академії індивідуальний план усіх заходів на період практики.

Студент під час проходження практики зобов’язаний:

- до початку практики одержати від керівника практики (від академії) консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

- своєчасно прибути на базу практики;

- ознайомитися з базою практики, її структурою, підрозділами, матеріально-технічною базою, розпорядком дня тощо;

- чітко дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

- нести відповідальність за виконану роботу;

- своєчасно скласти залік з практики.

Студент має право

- звертатися з усіх питань, що виникають у процесі практики до керівників практики, адміністрації баз практики;

- користуватися, з дозволу відповідних осіб, документацією, а також бібліотечним фондом;

- вносити пропозиції щодо удосконалення процесу проходження практики.

Обов’язки керівників практики від академії

Керівники практики здійснюють свою діяльність на етапі підготовки до практики, організації практики та підсумковому етапі.

Керівник практики від кафедри зобов’язаний:

- приймати участь в забезпеченні практики базами практики і розподілі студентів на бази практики;

- спільно із заступниками деканів готувати проект наказу про направлення студентів на практику;

- сумісно з керівником практики від бази практики забезпечувати високу якість її проходження згідно з програмою;

- забезпечувати проведення інструктажів з охорони праці та техніки безпеки і необхідних умов праці і побуту студентів на базі практики;

- контролювати виконання студентами-практикантами правил внутрішнього розпорядку та присутність їх на робочих місцях;

- повідомляти студентам про організацію звітності з практики;

- надавати консультації студентам в період проходження практики з фахових питань;

- приймати участь у проведенні зборів, конференцій;

- у складі комісії приймати заліки з практики;

- подавати завідувачу кафедри письмовий звіт про проведення практики з зауваженнями і пропозиціями щодо поліпшення практики студентів.

Керівник підприємства бази практики видає наказ на практику, в якому визначає порядок організації та проведення практики, заходи створення необхідних умов студентам-практикантам для виконання ними програми практики, забезпеченню їх спецодягом та гуртожитком, по охороні праці та запобіганню нещасних випадків, контролю за виконанням студентами правил внутрішнього розпорядку та інші заходи, які забезпечують якісне проведення практики, призначає керівника практики від підприємства.

Можливість використання студентів для надання допомоги базі практики, повинна бути визначена в робочій програмі з вказівкою на те, що характер такої праці повинен суворо відповідати профілю навчання і по тривалості не заважати виконанню учбових завдань.

Керівник практики від підприємства:

  • закріплює досвідчених робочих за студентами на дільниці виконання роботи;

  • вирішує всі питання про надання студенту необхідної інформації і матеріалу для виконання звіту згідно з програмою практики;

  • забезпечує якісне проведення інструктажу з техніки безпеки на робочому місці;

  • разом з керівником практики від академії ставить студента на табельне урахування; організує і контролює процес проходження практики;

  • контролює додержування практикантами виробничої дисципліни, повідомляє керівництво підприємства і керівника практики від академії про всі випадки порушення внутрішнього трудового розпорядку;

  • перевіряє, надає відзив-характеристику і підписує звіт студентів з виробничої практики.

Закріплення баз практики повинно забезпечувати встановлення довгострокових контактів академії з підприємствами в справі підготовки спеціалістів. Вибору баз практики має передувати постійне проведення кафедрою роботи по вивченню передових підприємств, враховуючи перспективи економічного і соціального розвитку відповідних галузей народного господарства та план прийому студентів в академію даної спеціальності.

Базами практики мають бути підприємства, організації та установи, які задовольняють наступним вимогам:

  • мають високий рівень техніки і технології, організації і культури труда;

  • забезпечуватимуть можливість послідовного проведення більшості видів практики при дотриманні вимог спадкоємності їх робочих програм;

  • забезпечуватимуть проходження практики великими групами студентів;

  • мають науково-технічні зв’язки з академією;

  • знаходяться поблизу академії.

Перелік можливих баз практики та їх особливості додається (див. додаток 5). Перелік баз практики має поповнюватись в жовтні щорічно.