Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД_УК_ЗАОЧ_УП.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
219.6 Кб
Скачать
  1. Стандартизація та уніфікація тари.

З урахуванням вимог стандартизації та уніфікації тари необхідно при пакуванні товарів використовувати стандартну уніфіковану тару. Стандартизація і уніфікація сприяє більш ефективній організації процесів руху товару, складування, зберігання. Для тари уніфікація спрямована головним чином на розгляд питань найбільш щільного укладання при транспортуванні і зберіганні.

Уніфікація - це заміна зайвого різноманіття тари одного і того ж призначення оптимальним, відносно невеликим числом найбільш раціональних її видів, тобто приведення до обмеженої кількості типорозмірів.

Уніфікація тари включає в себе: уніфікацію тари по виду (формі), типорозмірам і конструкції, окремим конструктивним елементам.

Уніфікація тари здійснюється на базі єдиного модуля для тари, транспортних засобів, засобів механізації погрузочно - розвантажувальних робіт. Модулем уніфікації для транспортної тари прийнятий міжнародний плоский піддон (палети) розмірами 1200х800 мм. На базі зазначеного модуля був розроблений ГОСТ 21140 - 88 "Тара. Система розмірів". Основою для уніфікації є піддони розмірами 1200х800 мм, 1200х1000 мм і основний модуль 600х400 мм.

  1. Маркування пакування.

Упаковка є носієм маркування, тому вона повинна представляти споживачам певну інформацію про товар.

Інформацію, нанесену на упаковку або тару, як елемент упаковки слід розбити на дві частини:

- про виробника тари/упаковки, яка характеризує власне тару - маркування, що наноситься виробником в процесі виробництва;

- про упакований товар - маркування товару, що наноситься в процесі або після упакування.

Вимоги і ГОСТи, яким повинна відповідати інформація, що наноситься на упаковку.

Вивчаючи матеріал, приділіть увагу питанню: на яких стадіях товаровиробництва здійснюють маркування, яка її структура (наявність товарного знаку, спеціальні знаки, технічні знаки, захисні (приховані) знаки).

  1. Етапи створення і художнє оформлення тари.

Процедура створення етикеток, тари і упаковки являє собою складний різноплановий процес, який розподіляється на ряд взаємопов'язаних етапів і робіт. Такі етапи включають в себе дослідження психологічного сприйняття товару, вивчення стереотипів поведінки даного виду споживача (залежно від статі, віку, соціальної групи, географічного розташування), виробництва художніх робіт і створення декількох ескізів і т.д.

  1. Комп’ютерні програми для розробки пакування.

Використання популярних програм, таких як Adobe Illustrator, CorelDraw і AutoCAD, ефективно, як правило, тільки при створенні простих конструкцій упаковки. З підвищенням конструктивної складності значно збільшуються як час, витрачений на розробку картонної упаковки, так і вірогідність помилок проектування, які в кінцевому підсумку можуть призвести до браку готової продукції.

У цій ситуації допоможе професійне програмне забезпечення, створене спеціально для проектування і конструювання упаковки, наприклад, програма ArtiosCAD компанії EskoArtwork. ArtiosCAD - професійний інструмент конструктора упаковки, призначений для виготовлення упаковки із найрізноманітних матеріалів: картону, гофрокартону, полімерів, спінених, композитних та інших матеріалів.