Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод часть диплома.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
29.41 Кб
Скачать

Методичний розділ магістерської кваліфікаційної роботи студентів інженерно-педагогічних спеціальностей денної форми навчання

«Інформаційно-методичне забезпечення теми «Складання схем реверсивного пуску асинхронних двигунів» курсу «Виробниче навчання»

1.Вихідні данні.

Робоча спеціальність – Електромонтер з ремонту і обслуговування електроустаткування.

Освітній рівень – професійно – технічна освіта.

Освітньо-кваліфікаційний рівень – кваліфікований робітник.

Місце теми в робочій програмі з виробничого навчання:курс - 1,

семестр - 2,порядковий номер - 6.

Тип уроку – урок з вивчення трудових прийомів і операцій.

Вид операції – складальна.

Тривалість вивчення операції – 4 години.

Місце навчання – електромонтажна майстерня, площа 51 м2, кількість робочих місць 16, робочі місця розташовані в 2 ряди, що співставленні разом і добре простежуються з місця майстра виробничого навчання, у майстерні наявні 16 стендів-тренажерів з комплектом електрообладнання для монтажу електричних схем, дошка для записів, навчальні плакати з будовою електрообладнання і послідовністю виконання трудових операцій.

Робоче місце учня – стенд-тренажер з комплектом електрообладнання для монтажу електричних схем, набір інструментів для монтажу.

2.Вступний інструктаж

Зміст дій

викладача

учнів

1

2

2.1.Привітання

Викладача до учнів

Учнів до викладача

Доброго дня, учні!

Хто сьогодні відсутній?

У всіх є спецодяг ?Без спецодягу до заняття допущені не будете.

Добрий день,Юлія Олександрівна!

Староста називає відсутніх

Так у всіх

2.2.Визначення цільових та організаційно-змістовних аспектів уроку

Навчальне заняття проводиться в електромонтажній майстерні. На вивчення теми «Складання схем реверсивного пуску асинхронних двигунів» відводиться 4 години, дана тема вивчається з дисципліни «Виробниче навчання», розділу «Виробниче навчання у майстернях». Метою нашого уроку є формування знань про улаштуванням електромагнітного контактору асинхронних двигунів, складання схеми реверсивного пуску трифазного асинхронного двигуна.

Уявлення про:

  • Чотирьох часове заняття у «Електромонтажній майстерні», де здійснюватиметься індивідуальне навчання операції «складання схем реверсивного пуску асинхронних двигунів», яка представляє «організаційно-підготовчу групу операцій», та забезпечує виконання «електромонтажних операцій» та «виробничого трудового процесу»;

Результат навчання операції у вигляді уміння правильно організовувати робоче місце, навичок правильно використовувати інструменти і пристрої,розпізнавати улаштуванням електромагнітного контактору асинхронних двигунів ,уміння правильного складання схеми реверсивного пуску асинхронних двигунів.

2.3.Окреслення ходу уроку

Заняття буде проводитися у електромонтажній майстерні.

1.На початку заняття кожен з вас має зайняти своє робоче місце за навчальним стендом-тренажером.

2.Прослухавши вступний інструктаж з правил техніки безпеки і пожежобезпеки під час роботи у майстернях, приступайте к осмотру свого робочого місця.

3.Під час осмотру я проведу опрос на перевірку ваших теоретичних знань.

4.Після осмотру робочого місця і опросу, ви маєте ознайомитись з робочим інструментом і пристроями які ви будете використовувати на сьогоднішньому занятті.

5.Далі ми переглянемо відеоролик, який сформує вашу мотиваційну діяльність до виробничого процесу, адже в даному ролику продемонстровано алгоритм складання схеми реверсивного пуску асинхронного двигуна.

6.Потім я ознайомлю вас з складовими схеми реверсивного пуску асинхронного двигуна.

7.За допомогою з'єднувальних провідників ви маєте скласти схему реверсивного (за вказівкою викладача) запуску асинхронного двигуна.

8.Після перевірки мною правильності складання схеми, під моїм керівництвом запустити двигун.

9.За допомогою вимірювальних приладів, що знаходяться на стенді, проконтролювати параметри працюючого асинхронного двигуна.

10. Здійснити реверс АД.

11.Вимкнути двигун та розібрати схему.

Учні отримують уявлення про наступність елементів заняття (привітання, перевірка присутніх, повідомлення теми заняття, формування ООД, видача завдання, консультації майстра під час виконання завдання, перевірка виконаного завдання майстром, прибирання робочого місця, прощання ). Отримують уявлення про взаємодію між учнями (допомога

учням, які не можуть виконати завдання, від учнів, які вже виконали завдання правильно ).

2.4.Актуалізація знань і досвіду учнів

Скажіть, чи доводилося вам раніше працювати за подібним стендом?

Що таке асинхронний двигун ?

Опишіть конструкцію трифазного АД .

Що таке магнітний пускач?

Яке призначення магнітних пускачів?

Що таке реверс асинхронного двигуна?

Так, доводилося.

Асинхронний двигун (АД) – це електрична машина, у якій при роботі збуджується обертове магнітне поле, але ротор обертається асинхронно, тобто з кутовою швидкістю, відмінною від кутової швидкості поля.

Трифазна асинхронна машина складається з двох головних частин: нерухомого статора й обертового ротора. Статор асинхронної машини являє собою циліндр, зібраний із пластин електротехнічної сталі, ізольованих одна від одної шаром лаку. Три фазні обмотки, що збуджують обертове магнітне поле машини, розміщені в пазах на внутрішній стороні статора.

Магнітний пускач  це електромеханічний комутаційний пристрій

Призначений для керування живленням електродвигунів: їх пуску, розгону, забезпечення неперервної роботи, відключення живлення та захисту електродвигунів від перенавантажень.

Реверс асинхронного двигуна це зміна на­прямку обертання поля статора за допомогою зміни порядку чередування фаз обмотки. Для цього досить поміняти місцями будь-які два проводи, що йдуть до статора.

2.5.Відтворення техніки безпеки

Для того, щоб приступити до роботи обов’язковими є повторення правил ТБ, це дозволить вам уникнути нещасних випадків. Кожен з вас по черзі буде відповідати на мої запитання біля дошки, якщо відповідь буде вірною, ви розписуєтесь у журналі з ТБ і допускаєтесь до заняття.

Учень усно відповідає на питання майстра, або перераховує правила в довільному порядку біля дошки.

2.6. Мотивація навчальної діяльності учнів

Шановні учні! Сьогоднішнє заняття знадобиться вам в подальшому вивченні курсу «Виробниче навчання». Ви ознайомитесь з складовими схеми реверсивного пуску асинхронного двигуна, магнітним пускачем, дізнаєтесь як за допомогою вимірювальних приладів, що знаходяться на стенді, проконтролювати параметри працюючого асинхронного двигуна,і як здійснити реверс АД.

Зараз за допомогою відеоролика ми з вами побачимо правильну послідовність складання схеми реверсивного пуску асинхронного двигуна. При перегляді зверніть увагу на те які з допоміжних контактів є замикаючими і розмикаючими, та які кнопки відповідають за нормально розмикаючі і нормально замикаючі контакти.

Учні включають комп’ютер, запускають відеоролик та уважно слідкують за виконанням етапів складання схеми. В процесі перегляду ролика учні звертають увагу на те які з допоміжних контактів є замикаючими і розмикаючими, та які кнопки відповідають за нормально розмикаючі і нормально замикаючі контакти.

2.7. Формування ООД

Далі ви подивитесь наступний відеоролик. Ви повинні звернути увагу, що предметом діяльності є навчальний стенд-тренажер, набір робочого інструменту, робочі пристрої для складання схеми реверсивного пуску асинхронного двигуна. І також на послідовність правильного складання цієї схеми, яка повинна виконуватися вами згідно з алгоритмом.

Технологічний процес буде здійснений вами за допомогою комп’ютерного забезпечення.

Перегляд за допомогою відеоролика:

  • Предмета діяльності, яким є навчальний стенд-тренажер, набір робочого інструменту, робочі пристрої для складання схеми реверсивного пуску асинхронного двигуна.

  • Продуктом діяльності, є правильно складена,згідно з алгоритмом,схема реверсивного пуску асинхронного двигуна.

  • Трудових прийомів складання даної схеми.

  • Основних вимог щодо дотримування алгоритму складання даної схеми.