Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД_УК_ЗАОЧ_УП.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
219.6 Кб
Скачать
  1. Види та способи обробки паковальних виробів.

Оздоблювальні операції можуть переслідувати наступні цілі:

- поліпшення зовнішнього вигляду етикетки або упаковки;

- захист етикетки, упаковки або пакування товару від зовнішніх впливів;

- надання етикетці або упаковці необхідної геометричної форми;

- надання етикетці або упаковці спеціальних технологічних властивостей;

- захист етикетки або упаковки від підробки.

  1. Способи захисту пакування від фальсифікації.

Поліграфічні методи захисту прийнято ділити на п'ять груп: дизайн, друк, використання спеціального паперу (або іншої основи), спеціальних фарб та оздоблення.

На стадії дизайну можливе використання гільйоширних елементів, лінійних растрів, гравюр і гравюрних елементів, умисних дефектів, мікротекстів, об'ємних ефектів, прихованих зображень, суміщених зображень, штрихових і контрольних кодів.

Кожен спосіб друку має свої переваги і недоліки, тому їх часто комбінують, що також сприяє захисту від підробки.

Створення деяких захисних бар'єрів від підробок можливо також під час післядрукарської обробки. Найпоширеніші способи обробки етикеток - тиснення, нанесення голограм, внутрішня чи зовнішня висічка, перфорація або просічка продукції і т.п.

  1. Утилізація паковання.

З розвитком пакувальної галузі з'являються нові пакувальні матеріали і тара, впроваджуються нові технології виробництва упаковки. Вся упаковка в більшості випадків перетворюється на тверді побутові відходи (ТПВ), збором і переробкою яких практично не займаються. Близько 90% ТПВ вивозять на спеціальні полігони і звалища або спалюють.

Розширення процесу вторинної переробки відпрацьованої упаковки - основний шлях вирішення екологічної проблеми в пакувальній галузі.

Відомо чотири основних підходу до використання ТПВ: поховання, спалювання, компостування, рециклінг.

У багатьох країнах світу розроблені і діють законодавчі акти, спрямовані на зменшення негативного впливу на навколишнє середовище відходів упаковки.

Існує безліч способів вторинної переробки різних типів упаковки, при чому постійно ведеться робота по розробці і впровадженню нових. Найбільш широко поширені наступні технології:

- використання і переробка макулатуру, що дозволяє економити сировину та електроенергію;

- скло плавлять і роблять з нього нову тару або використовують замість гравію або піску при виробництві бетону та асфальту;

- пластмасу переплавляють і виготовляють технічні вироби або будівельні матеріали;

- метал плавлять і переробляють в різні деталі, що дозволяє економити до 90 % електроенергії, необхідної для його виплавки з руди.

"Утилізація відходів є перетворення даремного в цінні за властивостями товари, і це становить одне з важливих досягнень сучасної техніки." (Менделєєв Д.).

  1. Самознищуване паковання. Нанотехнології в паковальній галузі.

Із спеціальних полімерних матеріалів виготовляють фото-, біо- і водорозкладені упаковки. Їх загальна назва - саморозкладені. На звалищах такі упаковки під впливом факторів навколишнього середовища: сонячного світла, вологи, температури, мікроорганізмів ґрунту - протягом декількох тижнів або місяців деструктируют до низькомолекулярних сполук, що не завдають шкоди ні довкіллю, ні здоров'ю людини. У вигляді дрібних фрагментів вони можуть бути перероблені бактеріями.

Полімери, з яких виробляють пластикові упаковки, отримують в результаті синтезу низькомолекулярних сполук (мономерів). Серед таропакувальних полімерних матеріалів найбільш поширені поліолефіни (ПО).