Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД_УК_ЗАОЧ_УП.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
219.6 Кб
Скачать
  1. Самоклейка етикетка.

Самоклеючі етикетки - етикетки з постійно липким адгезійні шаром, який захищений до моменту використання антиадгезійним папером, виготовленим з покриттям із силіконових каучуків. У якості адгезивів використовують хролопреноіе або акрилатні каучуки. Самоклеючі етикетки поставляються в рулоні, але вони попередньо висічені.

Самоклеючі матеріали з'явилися завдяки високому рівню розвитку хімічної промисловості. В основному вони випускаються на основі паперу і синтетичних плівок.

Самоклейка є багатошаровим композиційним матеріалом (БКМ) - сукупністю частіше паперової і рідше плівкової основи (особового матеріалу), клейового шару і захисного паперу. Самоклеючий матеріал складається з 4-х шарів:

- основи липкого матеріалу - папір (цей шар визначає товщину всього композиційного матеріалу);

- невисихаючого клейового шару;

- антиадгезійного покриття захисного паперу;

- основи захисного паперу.

  1. Термозбіжна етикетка.

Необхідні там, де потрібно декорувати складну геометричну форму, де необхідно приховати або вигідно показати вміст упаковки.

Термозбіжна плівка може бути або повнопрофільна, або покривати лише частину тари.

Застосування термоусадочної етикетки будь-якого типу позиціонування на тарі дозволяє вирішувати одночасно декілька завдань:

- Активно залучати увагу споживача до продукту оригінальним дизайном.

- Значно розширити лінійку продукції, що виготовляється.

- Оперативно змінювати зовнішній вигляд продукції. Створювати новий або зберігати при необхідності звичний для споживача стиль серійного оформлення.

- Істотно збільшити обсяг продажу, не вдаючись до серйозних фінансових витрат на зміну форми тари і супутню реорганізацію виробництва.

Термозбіжна плівка може бути прозорою або напівпрозорої, з матовою або глянцевою поверхнею. Плівка для термоусадочної етикетки має товщину 40 мікрон і збігається тільки в одному напрямку.

З точки зору физико-хімічних властивостей термозбіжна плівка являє собою одноосноорієнтовану структуру ПВХ або ПЕТ товщиною 40-70 мкм.

  1. Характеристика фарби, лаків, клеїв для виготовлення паковання та етикеток.

Основна особливість друкарських фарб для упаковки полягає в тому, що тут використовуються різні друкарські підкладки - папір, картон, плівки, фольга металева, полімерні матеріали. Це висуває до них особливі вимоги. Вибір фарб залежить від того, як буде далі оброблятися готовий надрукований продукт і яким впливам може піддаватися надалі кольорова плівка.

Упаковки для продуктів харчування, косметики, напоїв, кондитерських виробів, тютюну не повинні мати запаху і виділяти речовини, що входять до складу фарб.

В даний час існує 3 види фарб для друку на пакувальних виробах:

- фарби, що містять розчинники. Вони найкраще підходять для друку на невсмоктуючих підложках, таких як полімерні плівки і алюмінієва фольга. Ці фарби використовуються для друкування на гнучких упаковках.

- фарби на водній основі. Призначені в першу чергу для друкування на всмоктуючих поверхнях (папір, картон).

- УФ-фарби.

При виборі друкарських фарб для гнучких упаковок слід в першу чергу дотримуватися особливої обережності, коли мова йде про упаковки для харчових продуктів, фармацевтичних і парфюмерно-косметичних товарів, іграшок. Особливо це важливо для первинних упаковок, бо фарби неминуче входять в зіткнення з товарами або навіть переходять в них.