Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФЗК основне.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
52.63 Кб
Скачать

6. Проблеми бюджетного фінансування бідних у розвинутих країнах

Позитивні наслідки бюджетного фінансування бідних

1. Цим забезпечується досягнення політичної стабільності у роз­винутих країнах.

2. Дітям з малозабезпечених сімей, які мають певні здібності, дер­жавою створюються умови для продовження навчання у вищих нав­ч. закладах.

3. Медичне обслуговування охоплює всі верстви населення, в т.ч. бідняків та членів їх сімей, стримуючи поширення інфекційних хвороб, СНІДу тощо.

4. Пенсіонерам забезпечується прийнятний рівень життя.

Негативні наслідки бюджетного фінансування бідних

1. Організація управління трансфертними платежами є до­рогою справою для державного бюджету.

2. Сильна бюрократизація організації трансфертних платежів.

3. Системи пенсійного забезпечення сприяли скороченню сукупної норми нагромадження населення (населення вкладало гроші в пенсійні, медичні фонди тощо).

4. Програми допомоги неповній сім'ї вели до розпаду деяких сімей, оскільки: сприяли уходу з сім'ї безробітних батьків, щоб сім'я могла отримувати допомогу від держави; сприяли зростанню позашлюбних дітей.

5. Формування споживацьких настроїв у частини населення, коли можна жити за рахунок різного роду допомог, не шукаючи роботу.

Два напрями розподільчої по­літики:

1) створення працездатним членам суспільства умов, що дозволя­ють їм підтримувати і поліпшувати свій добробут за рахунок власної праці і підприємницької діяльності;

2) збереження за державою функцій соц. підтримки і захис­ту тільки для тих, хто його вкрай потребує, тобто проведення політики боротьби з бідністю.

У рамках ІІ підходу визначилося 2 напрями боротьби з бідністю:

1) вирішення проблеми бідності на основі встановлення прожит­кового мінімуму для всіх членів суспільства. Його пропонується реалізувати за допомогою негативного прибуткового податку;

2) стимулювання переходу до трудової діяльності.

Негативний прибутковий податок (НПП) — виплата замість багатьох трансфертних платежів єдиного гарантованого державою мінімаль­ного доходу сім'ї. Він скорочується у міру наближення до гаранто­ваного мінімуму у зв'язку з підвищенням особистого заробітку.

«Плюси» НПП

1. Створюється мотивація трудової діяльності і замінюється багато трансфертних допомог.

2. Введення цього податку не ставить бідняків у принижений стан по відношенню до працюючих верств населення.

«Мінуси» НПП

-Труднощі оптимізації рівня гарантованого мінімального доходу та розмірів скорочення державних допомог із збереженням мотивації праці.

-Введення вказаного податку вимагає значних адміністративно-управлінських витрат.

7. Федеральні фінанси сша.Доходи і видатки

Центральне місце в системі державних фінансів США займають федеральні фінанси, про це свідчать сформовані в останні три десятиріччя параметри розподілу та перерозподілу коштів між бюджетами: близько 65 % сукупних витрат консолідованого бюджету проходять через фе-деральний бюджет і 35 % — частка інших рівнів

Федеральний бюджет у США - це досить складний фінансовий механізм управління та контролю за діяльністю всіх федеральних міністерств і відомств, повністю визначає економічні основи державного будівництва і який має потужний вплив на стан економіки в цілому. За формою він являє собою регулярно затверджувану докладну кошторис усіх урядових витрат і доходів, які розподіляються за джерелами надходжень, основними напрямками та програмами витрачання коштів. Під бюджетними доходами в США зазвичай розуміється грошова сума податкових надходжень та інших платежів, зібрана з населення і підприємств федеральним урядом через федеральні або місцеві влади. Бюджетні доходи включають також різного роду подарунки та вклади. У доходи не включаються суми від розпродажів федерального майна, доходи за відсотками, виплати за позиками і внутрішніх грошових переказів між урядовими рахунками.

Структура витратної і прибуткової частин федерального бюджету зазнає щорічні зміни. І тому розгляд питання про доходи і витрати федерального бюджету цікаво з точки зору динаміки цих змін.

Основні доходи до федерального бюджету: 1)40-45% це доходи від індивідуальних прибуткових податків. 2)25-30% доходи від внесків в фонди соц.. страхування. 3)10% доходи від податку на прибуток корпорацій. 4)доходи від акцизів.Основні видатки: 1)40-45% прямі пільгові виплати окремим особам(ви-ти на соцю захист). 2)20-25% видатки на оборону. 3)до 14% виплати % по держ боргу. На сьогодні держ борг США становить 16трлн дол.. 4)10-12% позички та субсидії штатам місцевим органам влади.Слід зазначити, що на структуру федерального бюджету США більшою мірою впливають політичні події, що відбуваються в цій країні

Структура основних джерел надходжень до федерального бюджету, Основними джерелами надходжень є прибуткові . На другому місці - податки на соціальне забезпечення Єдина частка податків на прибуток корпорацій і акцизних податків, розуміючи як сума прямих і непрямих податків на бізнес,