Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фінанси п-ства, варіанти

.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
68.02 Кб
Скачать

ВАРІАНТ № 1

І. Теоретичне завдання

1. Капітал підприємства: економічна суть та види.

2. Особливості оподаткування дивідендів в Україні.

ІІ Практичне завдання

1. Загальний капітал акціонерного товариства 40 500 грн. Прибуток, що спрямовується на виплату дивідендів, — 9000 грн. Кількість випущених акцій — 4500 штук, у тому числі привілейованих 500 шт. з фіксованою ставкою дивідендів у розмірі 32,3 %. Розрахувати розмір дивідендів на 1 звичайну акцію.

2. Підприємство реалізувало товар, отримавши вексель номінальною вартістю 69 000 грн., строком на 74 днів та відсотковою ставкою 14 % (відсотки не входять до номінальної вартості). Через 60 днів з моменту оформлення векселя підприємство вирішило зарахувати його в банку; запропонована ставка – 15 %. Розрахуйте суми, отримані банком та підприємством.

ВАРІАНТ № 2

І Теоретичне завдання

1. Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва без створення юридичної особи.

2. Факторний аналіз динаміки прибутковості.

ІІ. Практичне завдання

1. Яку суму нерозподіленого прибутку підприємство може спрямувати на фінансування інвестиційних проектів після виплати стабільних дивідендів, враховуючи такі дані? Підприємство випускало лише прості акції в кількості 25 тис. За результатами діяльності у звітному році прибуток становив 170 тис. грн, нарахований до сплати податок на прибуток — 52,5 тис. грн. Із чистого прибутку здійснюється відрахування до резервного капіталу в розмірі 5 %. У попередніх періодах як дивіденди підприємство виплачувало 3 грн на акцію.

2. Чотири роки тому компанія платила дивіденд у розмірі 0,90 дол. на акцію. Останній виплачений дивіденд становив 1,7 дол. Очікується, що такий же середньорічний темп приросту дивідендів збережеться і в наступні 5 років, після чого темп приросту встановиться на рівні 7 %. Поточна ринкова ціна акції – 35 грн. Чи варто купувати цю акцію, якщо потрібна норма прибутку становить 17 %.

ВАРІАНТ № 3

І. Теоретичне завдання

1. Оцінка фінансової політики підприємств.

2. Суть малого бізнесу та його організаційні форми.

ІІ. Практичне завдання

Протягом наступних шести років динаміка чистого прибутку, доступного власникам простих акцій АТ, характеризується наступним чином: 1 рік – 55 000 грн, 2 рік – 61 000 грн, 3 рік – 67 000 грн, 4 рік – 75 000 грн, 5 рік – 80 000 грн, 6 рік – 71 000 грн. кількість простих акцій в обігу становить 1 000 шт. розмір дивідендів за підсумками першого року становив 11 грн за одну акцію. Протягом усіх періодів підприємство дотримувалось політики постійного зростання розміру дивідендів на 20 % щорічно. В довгостроковому періоді значення планового показника дивідендного доходу становило 40 %. Здійснити необхідні розрахунки і відобразити їх у наступній таблиці.

Основні показники дивідендної політики акціонерного товариства

Рік

Чистий прибуток, грн.

Кількість акцій, шт.

Прибуток на 1 акцію, грн.

Дивіденд на акцію, грн.

Приріст дивідендів, грн.

Дивідендні виплати, %

1

2

3

4

5

6

2. Збори учасників ТОВ “Луцьккондитер” прийняли рішення про його поділ на два товариства: “Українське печиво” та “Домашній пряник” у співвідношенні 70 : 30. Баланс ТОВ “Луцьккондитер” до реорганізації наведено у таблиці:

Актив

тис грн.

Пасив

тис грн

Основні засоби

520

Статутний капітал

400

Запаси

160

Додатковий капітал

65

Дебіторська заборгованість

120

Резервний капітал

70

Грошові кошти

25

Зобов’язання

290

Баланс

825

Баланс

800

Скласти розподільчий баланс ТОВ “Луцьккондитер” за умови ,що в процесі реорганізації була проведена переоцінка основних засобів на 25 %, а також була списана безнадійна дебіторська заборгованість обсягом 25 тис грн.

ВАРІАНТ № 4

І. Теоретичне завдання

1. Організація фінансової роботи суб’єктів підприємництва.

2. Фінансові ресурси малого бізнесу.

ІІ. Практичне завдання

1. На основі даних про діяльність підприємства розрахувати такі показники аудиту власного капіталу:

- дивіденди на одну просту акцію;

- рентабельність акції;

- чистий прибуток на одну просту акцію;

- коефіцієнт цінності акцій.

Відомо, що виручка від реалізації 310 000 грн, собівартість реалізованої продукції 160 000 грн, інші операційні доходи 510 грн, адміністративні витрати 12 260 грн, витрати на збут 4 900 грн, інші операційні витрати 9 500 грн, дивіденди 6500 грн, кількість простих акцій – 200 000 шт., ринкова вартість акції 0,02 грн.

2. Оцінити вартість майна підприємства методом оцінки майбутніх чистих грошових потоків при незмінному та змінному обсязі чистого грошового потоку, якщо обсяг чистого грошового потоку дорівнює 32 327,63 грн, вартість майна, оціненого по фактичній вартості активів, - 280 875 грн, ринкова вартість акції 1,7 грн, річна доходність акції 0,03 грн, активи будуть використовуватися в середньому ще протягом 15 років; чистий грошовий потік зростає протягом 1-5 років на 10 %, протягом 6 – 10 років на 6 %; дисконтна ставка – 11 %, з урахуванням інфляції та ризику дисконтна ставка протягом року зростає на 1 %; ліквідаційна вартість складає 80 % вартості майна, оціненого по фактичній вартості активів.

ВАРІАНТ № 5

І. Теоретичне завдання

1. Статутний капітал підприємства та корпоративні права.

2. Організація спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів підприємницької діяльності.

ІІ. Практичне завдання

1. Підприємство 18 травня 2008 року отримало кредит на суму 85 тис. грн. строком на 3 місяці під 19 % річних. У кредитному договорі передбачається щомісячне повернення кредиту рівними частинами та пеня за несвоєчасне повернення кредиту у розмірі 0,4 % від простроченої суми кредиту за кожний день прострочки. Залишок кредиту у сумі 10 тис. грн. було повернено комерційному банку 22 серпня 2008 року. Визначити суму коштів, яку поверне підприємство банку по закінченню строку кредитування.

2. Інвестор розглядає кілька варіантів фінансових інвестицій. Перший варіант припускає придбання облігації підприємства А з купонною ставкою 24 % річних, котра реалізується за курсом 108 %. Другий варіант припускає придбання облігації підприємства Б з нульовим купоном, що продається за курсом 71 %. За третім варіантом облігація підприємства В має купонну ставку 15 % річних і реалізується за курсом 80 %. Усі облігації мають строк обігу 4 роки. Яку з облігацій вибере інвестор?

ВАРІАНТ № 6

І. Теоретичне завдання

1. Методики дивідендних виплат.

2. Сутність фінансування та види фінансових ресурсів підприємств.

ІІ. Практичне завдання

1. Підприємство 1.05.2010 року одержало кредит на суму 25 тис. грн. строком на 4 місяці під 27% річних. По закінченню двох місяців банк збільшив відсоткову ставку на 3 %, а ще через місяць – на 2%. Визначити, яку суму коштів повинно повернути підприємство банку.

2. Чотири роки тому компанія платила дивіденд у розмірі 0,90 дол. на акцію. Останній виплачений дивіденд становив 1,70 дол. Очікується, що такий же середньорічний темп приросту дивідендів збережеться і в наступні 6 років, після чого темп приросту встановиться на рівні 9 %. Поточна ринкова ціна акції – 35 грн. Чи варто купувати цю акцію, якщо потрібна норма прибутку становить 17 %.

ВАРІАНТ № 8

І. Теоретичне завдання

1. Фінансова діяльність державних та казенних підприємств.

2. Джерела фінансування малого бізнесу в Україні.

ІІ. Практичне завдання

1. Промислове підприємство планує через три роки придбати нове обладнання. Очікується, що майбутня вартість устаткування становитиме 950 тис грн. Визначте, яку суму коштів потрібно помістити на депозитний рахунок банку, щоб через три роки одержати достатню суму коштів, якщо ставка за депозитними рахунками установлена в розмірі 15 % річних із нарахуванням відсотків два рази на рік або 20 % з нарахуванням складних відсотків один раз на рік.

2. Компанія А прийняла рішення про купівлю компанії В. Фінансовий стан обох суб’єктів господарювання характеризується наступним чином:

Показник

Фірма А

Фірма В

Прибуток на одну акцію, дол.

1

1

Ціна акції, дол.

20

15

Мультиплікатор курсу акцій

20

15

Кількість акцій, шт.

100

100

Загальний дохід, дол.

100

100

Загальна вартість, дол.

2 000

1 500

Поглинання не створює доданої вартості, а об’єднана фірма після поглинання має вартість, що дорівнює сумі вартостей двох підприємств до поглинання. Визначити показники прибутку на одну акцію, ціну акції, мультиплікатор курсу акцій, кількість акцій, загальний дохід, загальну вартість для фірми А після злиття з фірмою В за виконання двох умов:

1) ціна акцій фірми А після поглинання не зміниться;

2) ціна акцій фірми А після поглинання зросте.

ВАРІАНТ № 9

І. Теоретичне завдання

1. Методи зменшення статутного капіталу акціонерних товариств.

2. Теорії дивідендної політики підприємств.

ІІ. Практичне завдання

1. Підприємство вирішило вкласти вільні кошти в розмірі 30 тис грн. строком на 3 роки. Є три альтернативних варіанти вкладень. За першим варіантом кошти вносяться на депозитний рахунок банку із щорічним нарахуванням складних відсотків за ставкою 22 %, за другим варіантом – щорічне нарахування 26 % за простими відсотками, за третім варіантом – щоквартальне нарахування складних відсотків за ставкою 20 % річних. Необхідно визначити найкращий варіант вкладення коштів.

2. Підприємство збанкрутувало. Кредиторська заборгованість становила, за даними балансу 300 тис грн. Сума активів фірми – 257 тис грн. Заборгованість із заробітної плати – 27 тис грн., плата до бюджету – 16 тис грн. Кредитори в кількості трьох осіб мали рівні частки в боржника. Визначте суми, які не будуть погашені після розпродажу майна боржника кожному з трьох кредиторів.

ВАРІАНТ № 10

І. Теоретичне завдання

1. Середньозважена вартість капіталу суб’єктів підприємництва.

2. Прибуток як джерело самофінансування підприємницьких структур.

ІІ. Практичне завдання

1. Два підприємства-постачальники пропонують постачання власної продукції на умовах надання товарного кредиту. Перше підприємство встановило граничний термін кредитування у два місяці, а інше – в три місяці. На обох підприємствах діє цінова знижка за готівкові платежі в розмірі 7 %. Визначити, який варіант є найбільш прийнятний для підприємства-покупця та обґрунтувати результати.

2. Виручка підприємства складає 1,7 млн. грн., змінні витрати на виробництво продукції – 1,05 млн. грн., а постійні – 0,3 млн. грн. Знайти:

1) скільки відсотків прибутку вдасться зберегти підприємству, якщо виручка від реалізації продукції зменшиться на 20 %;

2) відсоток зниження виручки, при якому підприємство повністю залишиться без прибутку і знову стане на поріг рентабельності;

3) на скільки відсотків необхідно знизити постійні витрати, щоб при скороченні виручки на 20 % і при попередній силі дії операційного лівериджу підприємство зберегло 50 % прибутку.

ВАРІАНТ № 11

І. Теоретичне завдання

1. Самофінансування суб’єктів підприємництва.

2. Особливості формування додаткового та іншого додаткового капіталу підприємств.

ІІ. Практичне завдання

1. Визначте, яку суму підприємство повинно повернути банкові через рік за кредит 110 тис грн. Кредит надано 02.01 під 35 % річних. Після двох місяців ставку збільшили на 6 %, після трьох місяців кредитування ставка зросла ще на 4 %, а після восьми місяців користування кредитом і до кінця року ставка становила 60 %.

2. Розрахувати та проаналізувати ймовірність банкрутства ВАТ за допомогою моделі Спрінгейта, якщо відомо, що станом на початок року робочий капітал підприємства був рівний 210 000 грн, виручка від реалізації 300 000 грн, загальна вартість активів 360 000 грн, прибуток до сплати податків та процентів 35 000 грн, прибуток до сплати податків 23 000 грн, короткострокова заборгованість 125 000 грн.

ВАРІАНТ № 12

І. Теоретичне завдання

1. Кредитне забезпечення: сутність та види.

2. Методики дивідендних виплат.

ІІ. Практичне завдання

1. Банк запропонував підприємству 03.01 позичку в розмірі 100 000 грн на 9 місяців під 21 % річних з умовою піврічного нарахування та сплати процентів. Розрахуйте суму до повернення за різних схем нарахування відсотків: 1) за схемою складних відсотків; 2) нарахування простих комерційних відсотків.

2. Поточний обсяг реалізації підприємства становить 965 одиниць продукції. Ціна продажу одиниці продукції підприємства дорівнює 1 100 грн, змінні витрати на одиницю реалізованої продукції становлять 680 грн., а загальні постійні витрати становлять 220 000 грн. Визначити точку беззбитковості підприємства, запас міцності, валову маржу та коефіцієнт маржинального доходу.

ВАРІАНТ № 13

І. Теоретичне завдання

1. Резервний капітал підприємства, його види та джерела формування.

2. Доходний підхід в оцінці вартості підприємства.

ІІ. Практичне завдання

1. Підприємство реалізувало товар, отримавши вексель номінальною вартістю 82 000 грн, строком на 60 днів та відсотковою ставкою 17 % (відсотки не входять до номінальної вартості). Через 55 днів з моменту оформлення векселя підприємство вирішило зарахувати його в банку; запропонована ставка – 15 %. Розрахуйте суми, отримані банком та підприємством.

2. Підприємство виготовляє та реалізовує 2 види продукції. Основні показники діяльності підприємства відображені у таблиці:

Показник

Продукція А

Продукція Б

Ціна продажу

15 000

26 000

Змінні витрати на одиницю продукції

9 000

15 000

Маржинальний дохід

?

?

Постійні витрати

39 000

Визначити: 1) варіанти продажу продукції А і Б, за якої досягалась точка беззбитковості за умови, що підприємством з метою досягнення точки беззбитковості може продати або 35 одиниць продукції А, або 15 одиниць продукції Б; 2) середньозважений маржинальний дохід, якщо продукція підприємства реалізується у такому співвідношенні: 7 одиниць продукції А і 5 одиниці продукції Б та точки беззбитковості кожного виду продукції.

ВАРІАНТ № 14

І. Теоретичне завдання

1. Фінансова діяльність кооперативів.

2. Неоплачений та вилучений капітал суб’єктів підприємницької діяльності.

ІІ. Практичне завдання

1. Підприємство придбало споруду за 270 000 грн. на таких умовах: 1) 35 % вартості оплачується негайно; 2) залишкова частина погашається річними платежами протягом 7 років із нарахуванням 14 % річних на непогашену частину кредиту за схемою складних відсотків. Визначте загальну суму відсотків до виплати.

2. Проаналізувати зміни у складі власного капіталу акціонерного товариства за наступними даними.

У 2010 році акціонерне товариство випустило 10 000 простих та 1 000 привілейованих акцій номіналом 12 грн за штуку. Дивіденди по привілейованих акціях становили 1,5 грн на одну акцію. Прості акції продано за 13 грн за акцію протягом 2010 року. Резервний капітал створюється в розмірі 50 % статутного капіталу шляхом щорічних 10 % відрахувань від нерозподіленого прибутку. За 2010 рік чистий прибуток склав 180 000 грн.

У 2011 році проведено нову емісію акцій. Було випущено та продано протягом 2011 року 6 000 шт простих акцій по 14 грн кожна (номінальна вартість – 12 грн). у 2011 році акціонер, що володіє 73 % акцій, зробив безповоротний внесок у розмірі 18 000 для розширення основного виробництва. Сума чистого прибутку за 2011 рік – 210 000 грн.

ВАРІАНТ № 15

І. Теоретичне завдання

1. Фінансова діяльність суб’єктів малого підприємництва в Україні.

2. Принципи ведення готівкових розрахунків підприємствами.

ІІ. Практичне завдання

1. Оцінити доцільність вкладання коштів шляхом придбання з дисконтом державних облігацій зі строком погашення 2 роки чи на банківський депозит із щоквартальним нарахуванням відсотків. Дані для розрахунку наведені у таблиці:

Показники

Значення показника

1.Номінальна вартість облігацій, тис грн.

600

2. Дисконт при придбанні облігацій, %

12

3. Річна фіксована відсоткова ставка за облігаціями, %

14

4. Річна фіксована відсоткова ставка за депозитом, %

22

2. На підприємстві було випущено 5 000 виробів. Підприємство надало знижку в розмірі 5,82 % від відпускної ціни. Початкові змінні витрати у відсотках від нетто-виручки 50,60 %. Визначити необхідне збільшення кількості у відсотках обсягу виробництва, яке б дозволило отримати ту ж суму покриття, що і до надання підприємством знижки.

ВАРІАНТ № 16

І. Теоретичне завдання

1. Перетворення суб’єктів підприємництва.

2. Власний капітал підприємств: поняття, функції.

ІІ. Практичне завдання

1. Розрахувати показники, запропоновані у таблиці та вибрати найбільш економічний варіант вкладення капіталу в основні засоби підприємства. Критерієм вибору є мінімум приведених витрат.

Показник

1-ий варіант вкладення капіталу

2-ий варіант вкладення капіталу

Капіталовкладення в обладнання, тис грн.

900

1 90

Річні поточні витрати, пов’язані з використанням обладнання, тис грн.

280

390

Продуктивність обладнання, од/год

160

380

Нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень

0,17

0,14

Коефіцієнт зведення витрат до однакового обсягу виробництва

Приведені витрати з урахуванням однакового обсягу виробництва, тис грн.

Економічність вкладення капіталу,тис грн.

2. Розрахувати та проаналізувати ймовірність банкрутства ВАТ за допомогою універсальної дискримінантної функції, якщо відомо, що станом на початок року показник грошового потоку підприємства був рівний 900 000 грн, сума заборгованості 211 000 грн, виручка від реалізації 300 000 грн, собівартість реалізованої продукції 195 000 грн, інші операційні доходи 400 грн, адміністративні витрати 14 000 грн, витрати на збут 6 000 грн, інші операційні витрати 11 000 грн, виробничі запаси 55 000 грн, валюта балансу 456 000 грн.

ВАРІАНТ № 17

І. Теоретичне завдання

1. Порядок збільшення статутного капіталу акціонерних товариств.

2. Фінансовий механізм управління операційним прибутком підприємств.

ІІ. Практичне завдання

1. Визначте доцільність прийняття рішення про доцільність реалізації інвестиційних проектів та обґрунтуйте вибір найбільш привабливого з них за критеріями чистої приведеної вартості, індексу рентабельності та норми окупності, якщо проектна дисконтна ставка дорівнює 18 % за обома проектами, обсяг інвестицій для першого проекту становить 250 000 грн, а другого – 190 000 тис грн. Грошові потоки за проектами мають такий вигляд:

Рік

Проект 1

Проект 2

1

85 000

120 000

2

86 000

120 000

3

66 000

-

4

66 000

-

2. Використовуючи модель Баумоля визначити середній та максимальний залишок грошових коштів на основі наступних даних:

- плановий річний обсяг вихідного грошового потоку з операційної діяльності підприємства становить 285 тис грн.;

- витрати на обслуговування однієї операції поповнення грошових коштів складає 115 грн;

- середньорічна ставка відсотків за короткостроковими фінансовими інвестиціями становить 19 %.

ВАРІАНТ № 18

І. Теоретичне завдання

1. Ефективність дивідендної політики.

2. Пайовий капітал підприємства.

ІІ. Практичне завдання

1. Куплено акцію за 55 грн; прогнозований дивіденд наступного року становить 2,5 грн. Очікується, що в наступні роки цей дивіденд буде зростати з темпом 12 %. Яка прийнятна норма прибутку, використана інвестором під час прийняття рішення про купівлю акції?

2. Яку суму нерозподіленого прибутку підприємство може спрямувати на фінансування інвестиційних проектів після виплати стабільних дивідендів, враховуючи такі дані? Підприємство випускало лише прості акції в кількості 25 тис. За результатами діяльності у звітному році прибуток становив 200 тис. грн., нарахований до сплати податок на прибуток — 55,5 тис. грн. Із чистого прибутку здійснюється відрахування до резервного капіталу в розмірі 7 %. У попередніх періодах як дивіденди підприємство виплачувало 2,7 грн. на акцію.

ВАРІАНТ № 19

І. Теоретичне завдання

1.Технічний аналіз фінансових інвестицій.