Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 6.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
64.02 Mб
Скачать

6.2.4. Стрижка «угорка»

Рекомендується для волосся будь-якого типу (рис. 6.19).

Форма стрижки: наповнена в лобно-тім'яній зоні, подовжена.

Інструменти: гребінець, прямі ножиці, електрична машинка.

Техніки стрижки: спосіб «на пальцях», тушування, окантування, стрижка машинкою.

Технологія виконання. Стрижку виконують на вимитому во­лоссі. Волосся правої скронi, нижньопотиличної зони та лiвої скронi тушують машинкою над гребiнцем вiд крайової лiнiї росту волосся.

Тушування волосся скронь i середньопотиличної зони продов­жують за допомогою ножиць i гребiнця. Волосся тiм'яної зони стрижуть способом «на пальцях».

Довжину стрижки можна варiювати вiд укороченої до подовженої.

Окантування волосся чiлки, скронь, за вушними раковинами та на шиї виконують ножицями або машинкою.

Тушування волосся правої скроні, потилиці, лівої скроні вико­нують машинкою над гребінцем від крайової лінії росту волосся на ширину 1—1,5 см. За допомогою ножиць і гребінця продовжують тушування волосся скронь і потилиці до тім'яної зони.

Волосся розчісують. Чілку окантовують ножицями за косою лінією. Окантування волосся скронь, за вушними раковинами та на шиї виконують за бажанням клієнта машинкою або бритвою.

Рис. 6.19. Стрижка «угорка»: а — зовнішній вигляд; б— схема виконання

6.2.5. Стрижки «їжак», «бобрик», «каре»

Рекомендуються для прямого, жорсткого волосся.

Стрижка «їжак» (рис. 6.20).

Інструменти: прямі ножиці, гребінець для чоловічих стрижок.

Форма стрижки: рівномірна, овальної форми.

Прийоми стрижки: спосіб на пальцях, зведення волосся нанівець.

Довжина: коротка.

Таку стрижку варто виконувати на волоссі з великим кутом росту. Велику увагу слід приділити типу волоссю, вона має бути густе та жорсткувате.

Технологічна послідовність виконання. Стрижку починаємо з постригання потиличної зони до маківки та скроневих зон до скроневих виступів (при цьому враховуємо дефекти овалу голови). За необхідності можна закінчити стрижку потилиці на 1 см нижче маківки. Стрижку скронь та потилиці можна виконати прямими ножицями на гребінці або за допомогою машинки.

При стрижці тім’яної зони потрібно бути обережним, аби не зістригти волосся «площадки» нижче рівня вже підстриженого волосся на маківці. Тому, краще зістригати волосся з невеликим запасом довжини, котрий потім без перешкод ліквідується за допомогою тушування.

Для отримання овальної форми боки «площадки» заокруглюються. Для того, щоб «Їжак» став схожим на їжака, всю тім’яну зону слід опрацювати філірувальними ножицями.

Для укладання цієї стрижки можна використати невелику кількість пінки, при цьому феном волосся можна не висушувати. При виконанні укладання необхідно нанести невелику кількість пінки на долоню, потім змочуємо пальці іншої руки в піну, вводимо пальці у волосся і піднімаємо від коренів до кінчиків. Таким способом ми додамо волоссю вертикального положення та виокремим індивідуальні па пасма.

а

б

в

Рис. 6.20. Стрижка «їжак»: а — зовнішній вигляд; б, в — схеми виконання

Стрижка «бобрик» (рис. 6.21) має форму площадки (строго горизонтальну) в тім'яній зоні, заокруглену на скронях, як у стрижці «їжак».

Інструменти: прямі ножиці, флатопер, гребінець для чоловічих стрижок.

Форма стрижки: площадка.

Прийоми стрижки: зведення волосся нанівець, спосіб стрижки «на пальцях», тушування, стрижка волосся над гребінцем.

Довжина волосся: коротка, приблизно не менше 5 см.

Стрижка «Бобрик» характерна тим, що має форму схожу на класичну форму «площадки», але в ній присутня та відмінність, що волосся на скронях не є строго перпендикулярним «площадці» на тім’ї, та кут між скронями та тім’ям злегка заокруглений. Ця стрижка виглядає менш контрастною, тому більше подобається чоловікам. Виконати таку стрижку легше ані ж класичну «площадку», але акуратність та навики при роботі обов’язкові.

Технологічна послідовність виконання. Стрижку починаємо з верхньопотиличної зони. Волосся стрижемо від центру до скронь за допомогою вертикальних проділів. Пальці повинні триматися строго вертикально, а кінчики пальців торкатися голови. Нижньопотиличну зону опрацьовуємо прийомом зведення волосся нанівець за допомогою електричної машинки. Потім простригаємо волосся тім’яної зони, створюючи площадку. Приступаючи до формування «площадки», варто врахувати побажання клієнта відносно її висоти. Але не слід забувати, що при широкому обличчі волосся на «площадці» слід залишити довшим, цей прийом візуально видовжить овал обличчя. Звісно при видовженому обличчі, слід зробити навпаки – зістригти волосся зробивши його більш коротшим.

При виконанні цієї стрижки, дуже важливим є правильно задати рівень «площадки». Для цього простригаємо пасмо відділивши його вертикальними проділами, котрі проходять від лобного виступу до маківки. Це пасмо буде контрольним, та слугуватиме орієнтиром при створенні «площадки».

Довжина волосся біля чола повинна сягати приблизно 3-5 см, а до маківки воно постійно вкорочується. На межі з потиличною зоною, волосся зводимо нанівець. Для того, щоб «площадка» ідеально рівну поверхню, необхідно пересувати гребінець так, щоб волосся під ним залишалося в строго вертикальному положенні. Простригаючи волосся бічних зон прочісуємо його знизу до верху.

Волосся бічних зон під час стрижки повинні бути відтягнуті перпендикулярно «площадці». При стрижці лівої сторони ножиці повинні бути направлені кінчиками донизу, а при оформленні правої – кінчиками догори.

Тепер переходимо до створення форми стрижки, яка їй властива. Для цього необхідно пом’якшити кут між «площадкою» та скронями. Це можна виконати як простими ножицями, а потім за бажанням майстра і філірувальними. Незалежно від інструмента, який буде використовуватися, необхідно підхоплювати волосся на гребінці.

Окантування стрижки виконується по всій голові кінчиками ножиць. Щоб отримати кращий результат, можна змочити волосся по лінії окантування.

а

б

в

г

д

Рис. 6.21. Стрижка «бобрик»: а — зовнішній вигляд; б, в, г, д— схеми виконання

Стрижка «каре» («Площадка») в тім'яній та скроневих зонах має форму площадок (рис. 6.22).

Інструменти: прямі ножиці, флатопер, гребінець для чоловічих чоловічих стрижок.

Форма стрижки: площадка.

Прийоми стрижки: зведення волосся нанівець, спосіб стрижки «на пальцях», тушування, стрижка волосся над гребінцем.

Довжина волосся: коротка, приблизно не менше 5 см.

Всі стрижки, з елементами «площадки» розраховані на особливий, вертикальний ріст волосся у клієнта та його жорсткість. Самим важким етапом виконання цієї стрижки є оформлення «площадки», котра розміщена на ділянці від лінії чола до маківки і має строго горизонтальну поверхню. Створення абсолютно пласкої горизонтальної лінії («площадки») на тім’яній зоні потребує особливо клопітливості. При стрижці волосся повинно знаходитися в строго вертикальному положенні, при чому, чим краще волосся буде відтягнуте, тим якіснішою буде стрижка. Гребінець і ножиці тримають в строго горизонтальному положенні, а ножиці розміщені паралельно гребінцю, рухаються разом із ним, не відстаючи та не опереджаючи його, щоб не допустити браку в роботі.

Технологічна послідовність виконання. Перед початком стрижки, на волосся наносимо фіксатор, надаємо йому вертикального положення і укладаємо феном, намагаючись зберегти отриману форму. Якщо довжина волосся перевищує 5 см, слід виконати попередньо стрижку укорочення волосся, щоб досягти довжини не більше 5 см. Тому, що довге волосся не вдасться зафіксувати у вертикальному положенні. Стрижку починаємо з бокових зон. При стрижці волосся слід відтягувати від голови так, щоб воно було перпендикулярне майбутній формі тім’яної зони, тобто «площадці». Починаємо рухатися від обличчя до потилиці, строго дотримуючись вертикального тримання рук і ножиць відносно поверхні голови. Таким чином ми простригаємо волосся від однієї скроні до іншої рухаючись через потилицю.

Все волосся, яке знаходиться нижче від попередньої зони котра була прострижена – зводимо нанівець, за допомогою прямих ножиць або машинки.

Переходимо до формування тім’яної зони. Перше контрольне пасмо відчісуємо за допомогою горизонтального проділу на лобно-тім’яній зоні від обличчя. Перше контрольне пасмо зістригаємо способом на пальцях, тим самим намічуючи висоту волосся тім’яної зони. Аналогічно визначаємо висоту «площадки» на маківці. Вертикальним проділом з’єднуємо підстрижені пасма біля чола та на маківці і отримуємо контрольне пасмо тім’яної зони. Після чого все волосся на тім’яній зоні стрижемо способом на пальцях використовуючи горизонтальні проділи орієнтуючись на центральне вертикальне контрольне пасмо.

Виконуємо окантування стрижки по всій окружності голови. В цій стрижці лінія окантування повинна бути чіткою.

а

б

в

г

д

Рис. 6.22. Стрижка «каре»: а — зовнішній вигляд; б, в, г, д— схеми виконання

Усі три стрижки виконуються на вими­тому волоссі: машинкою — на сухому, ножицями — на зволоженому. Якщо волосся довге, його вкорочують до потрібної довжини по всьому волосяному покриву голови способом «на пальцях». Ма­шинкою з висотою ножа 3 мм зістригають волосся від початку його росту з виведенням машинки угору вздовж крайової лінії росту во­лосся на правій скроні, потилиці, лівій скроні. Лінія окантування в усіх трьох стрижках — пряма.

Рис. 6. 23. Вигляд та варіанти укладки стрижок «їжак», «бобрик», «каре»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]