Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 6.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
64.02 Mб
Скачать

6.3. Стрижка бороди та вусів

Бороди та вуса можуть не тільки прикрасити обличчя, але і приховати недоліки, наприклад такі, як маленьке або скошене підборіддя, занадто повні щоки, довгий або дуже широкий ніс, велику відстань між носом і верхньою губою, повні губи і т.і..

Волосся бороди та вусів більш грубіше порівняно з волоссям голови, іноді росте нерівномірно, можуть бути різних відтінків. Густота волосся вусів і бороди також буає різною. Все це необхідно врахувати при виборі їх фасона.

Бороди. Вибір форми бороди – індивідуальний. Підстригаючи бороду, завжди необхідно враховувати колір: наприклад, при темному волоссі і світлій шкірі обличчя не слід робити форму бороди занадто об’ємною, а волосся на щоках краще збривати, щоб воно не виділялося занадто різко на обличчі (каре, «підкова», шкіперська). При світлому і рудому волоссі борода може бути широкою, оскільки вона за рахунок кольору не сильно буде виділятися на обличчі.

На вибір форми і розміру бороди впливає і зріст людини. При невеликому зрості і борода повинна бути невеликого розміру («жабо», каре, еспаньйолка). При середньому зрості вибір фасону бороди і вусів необмежений, а ось чоловікам великого зросту, личить носити велику бороду, котра значно збільшує волосся і покращує пропорції фігури. При виборі фасону вусів, також необхідно враховувати зріст клієнта.

Волосся на щоках можна збривати, а можна і залишати. Якщо волосся на щоках не збривається, то стрижку бороди слід починати з оформлення основи – зняття волосся на щоках та на шиї.

Перед початком стрижки бороду необхідно ретельно прочесати, поклавши під неї долоню лівої руки. Потім зрізати волосся з боків, при цьому волосся необхідно тримати кінчиками догори. Зводячи конус бороди нанівець, необхідно постійно слідкувати, щоб його гострий кінчик розміститься прямо по центру підборіддя.

Після цього необхідно виконати тушування волосся над щелепою біля вух, а потім шліфування всієї поверхні бороди.

Якщо щоки повинні бути вибритими, то роботу починають саме з бриття шиї і щік до лінії початку бороди.

Потім підстригають вуса, знімає волосся під нижньою губою і починають оформлення бороди на гребінці. Косі края бороди повинні бути тоненько стушованими.

Розчісування бороди

Тушування баків на гребінці

Зрізування волосся з боків

Стрижка баків за допомогою машинки

Рис 6.26

Англійська (шкіперська) борода частіше за все носиться чоловікам, котрі маюь відношення до моря і бажають підкреслити це.

Еспаньолка часто асоціюється з образом мужнього інтелігента. Волосся на щоках знімають дуже коротко або навіть збривають. Після цього пропрацьовується перехід, причому дуже важливо, щоб бокові лінії бороди були строго симетричні.

Овальна борода. Спочатку зістригають волосся на шиї, на щоках, а потім (стоячи справа від клієнта) стрижуть апрву сторону бороди, плавно зводячи волосся нанівець до скронь. Потім аналогічно оформлюємо лівий бік бороди. Після чого формуємо і шліфуємо овальний контур бороди.

Довга борода (каре) стрижеться аналогічно російській бороді. Волосся на щоках ближче до вилиць знімають та тушують, вуса відокремлюють від бороди різкою межею. При стрижці короткої бороди каре необхідна ретельність у роботі. З правої та лівої сторін волосся зістригають по косій лінії від мочок вух до вусів, на шиї і вилицях збривається. Потім всі границі та переходи тушуються та шліфуються.

Російська борода. Приступаючи до стрижки, в першу чергу підстригають основу бороди. Щоки не бриються, кінці волосся зазвичай залишаються в природному вигляді. Лінія волосся на щоках не переривається і створює єдине ціле з волоссям бороди. Вуса відділяються від бороди, для цього біля кутиків рота і нижньої губи волосся зістригається кінчиками ножиць. Еспаньолку (волосся під нижньою губою) також необхідно зняти. Після цього ретельно прочесавши бороду, приступають до її завершальному оформленню (в залежності від задуманої форми). Бороду можна підстригти з боків, залишивши більш довгою або більш короткою.

Конусноподібна борода. Для неї характерний загострений кінець і прямі лінії конуса. Не в якому разі вони не повинні бути вигнутими або заломаними. Волосся на щоках можна збривати, а можна і залишати.

Лопаткою

«Жабо»

Англійська (шкіперська)

Клиноподібна

Російська

Російська широка

Французька повна

Французька гостра

Рис. 6.27. Форми борід

Вуса

Для зменшення довжини кінець вуса притримують лівою ру­кою, розчісують у зворотному напрямку, тобто від кінця до середини, та підстригають до потрібної довжини.

Індивідуальний підхід при оформленні вусів і бороди не дає можливості описати більшість наявних у практиці перукаря спо­собів і прийомів. Та в цьому й немає необхідності, головне — знати основні принципи та технологію виконання робіт.

Рис 6.28. Форми вусів:

а – українські, б – узбецькі, в – російські, г – фігурні, д, е, ж - анлійські

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]