Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 6.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
64.02 Mб
Скачать

Роздiл 6

ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ БАЗОВИХ СТРИЖОК

6.1. Жіночі стрижки

6.1.1. Стрижка «росiйська»

Рекомендується для прямого волосся (рис. 6.1).

Форма стрижки: масивна, не передбачає чілки.

Довжина волосся: до середини шиї або до плечей.

Інструменти: прямі ножиці, гребінець.

Техніка стрижки: тупий прямий зрiз, пасмо на пасмо, окантування.

Технологія виконання. 1 варіант. Стрижка виконується на вимитому сухому або вологому волоссі. Перед виконанням стрижки необхідно ретельно прочесати всю масу волосся.

Операція стрижки полягає у створенні рівної горизонтальної лінії окантування волосся. Стрижку починають з потиличної зони. Перше пасмо відділяємо радіальними проділами, від найвищої точки голови до шийної виїмки. Волосся зістригають прямим тупим зрізом на визначену довжину. Потім продовжуємо аналогічно першому пасму простригати волосся рухаючись від шийної виїмки ліворуч у напрямку до обличчя, а потім праворуч, орієнтуючись на контрольне пасмо.

Ширина пасом котрі відділяємо, повинна регулюватися залежно від густоти волосся. Чим товще волосся, тим менша ширина пасом.

Стрижку перевіряють перечісуванням волосся праворуч, ліво­руч i на обличчя. Усувають нерівності. Стрижка дозволяє гладко зачісувати волосся назад або мати прямий проділ.

а б в

Рис. 6.1. Стрижка «російська»: а — зовнішній вигляд; б, в — схеми виконання

2 варіант

Рiвну горизонтальну лiнiю на дуже густому волоссi можна отримати поетапно. Другий варіант стрижки передбачає застосування методу стрижки накладанням пасма на пасмо.

Стрижку починаємо з нижньої потиличної зони. Для цього горизонтальним проділом відділя­ють нижню потиличну зону. Відчісують перше пасмо, яке буде кон­трольним, висотою приблизно 1 – 1,5 см. Його зістригають на бажану довжину з 0 градусом відтягування, прямим зрізом. Це пасмо буде контрольним. Таким чином, простригаємо всю потиличну зону поетапно, рухаючись від шийної виїмки ліворуч у напрямку до обличчя, а потім праворуч. При стрижці волосся, накладаємо кожне наступне пасмо на попереднє, не змінюючи при цьому градус відтягування пасом.

Аналогiчно стрижуть волосся фронтальної зони. Але розділивши попередньо фронтальну зону тим проділом, котрий носить клієнт.

Завершують стрижку перевіркою її якості, шляхом ретельного вичісування волосся та ліквідацією недоліків.

6.1.2. Стрижка «французька»

Рекомендується для густого волосся будь-якого типу й довжини (рис. 6.2).

Інструменти: прямі ножиці, гребінець, філірувальний ніж або бритва.

Форма стрижки: наповнена у тiм'янiй зоні та на маківці, на скронях волосся подовжене, із чілкою.

Техніка стрижки: фiлiрування зовнiшнє на всiх зонах, внутрiшнє — на лобно-тiм'янiй зонi.

Технологія виконання. Стрижка виконується на вимитому вологому волоссі. Волосяний покрив ділять проділами на скроневу, тiм'яну й потиличну зони.

Потиличну зону ділять на 9 квадратів: вертикальними проділами — на центральну і дві бокові, кожну з них — горизонтальними проділами на три частини.

Стрижку починають із середнього квадрата нижньопотиличної зони. Уздовж квадрата відділяють перше контрольне пасмо на від­стані 1—1,5 см від крайової лінії росту волосся на шиї, прямими ножицями виконують тупий зрiз.

Довжина контрольного пасма визначається за бажанням, у середньому вона становить 5—7 см.

Наступні пасма у квадраті відділяють горизонтальними проді­лами через 0,5 см, вiдтягують униз i виконують зовнiшнє фiлiрування висотою в 1 см фiлiрувальним ножем.

Аналогічно стрижуть волосся усіх квадратiв потиличної зони.

Висота фiлiрування волосся в квадратах середньопотиличної зони на 1 см перевищує висоту фiлiрування у квадратах нижньопо­тиличної зони; висота фiлiрування в квадратах верхньопотиличної зони на 1 см бiльша за попередню. Загальна висота фiлiрування волосся на потилицi становить 3 см.

На волоссi скронь виконують Т-подібний проділ.

Спочатку стрижуть волосся на правій скроні.

Волосся верхньої частини скроні відчісують униз до обличчя, філірують, орієнтуючись на довжину волосся потиличних квадратів. Далі філірують два нижні скроневі квадрати: правий, потім лівий.

У такій же послідовності стрижуть волосся на лівій скроні.

Волосся лобно-тім'яної зони стрижуть за способом «пасмо на пасмо», рухаючись від маківки до чола. Виконують зовнішнє філірування.

Пасма чілки стрижуть внутрішнім фiлiруванням.

Якість стрижки перевіряють способом «на пальцях», прямими ножицями ліквідують окремі нерівності.

Виконують окантування потилиці, скронь, чілки.

Можлива лінія окантування: довжина чілки — до брів або перенісся, скроні у формі трикутника довжиною до краю нижньої щелепи, на потилиці — овальна або різнорівнева лінія.

Рис. 6.2. Стрижка «французька»: а — зовнішній вигляд; б, в, г — схеми виконання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]