Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_сантех_1семестр1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
4.92 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ ТА ГРАФІКИ

Методичні вказівки

До виконання завдань із нарисної геометрії

Для студентів денної та заочної форм навчання

(Графічні роботи №1, 2)

Полтава 2010

Методичні вказівки до виконання завдань із нарисної геометрії для студентів денної та заочної форм навчання (графічні роботи № 1, 2). — Полтава: ПолтНТУ, 2010.— 34 с.

Укладачі: О.В. Воронцов, доцент, канд. тех. наук;

В.Г. Усенко, доцент, канд. тех. наук;

В.А. Бойко, асистент.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри нарисної геометрії та графіки О.В. Воронцов, доцент, канд. тех. наук.

Рецензент: О.А. Кодак, доцент, канд. тех. наук.

Затверджено науково-методичною радою університету

Протокол № 4 від 11.03.2010 р.

Редактор Я.В. Новічкова

Верстка В.А. Бойко

Електронний код 25.07.12.01

ВСТУП

Проектування, виготовлення, експлуатація машин і механізмів, створення нових технологій, проектування споруд пов’язані з різними видами зображень: рисунками, кресленнями, ескізами. Вивчення нарисної геометрії необхідне для розв’язання різноманітних інженерно-геометричних задач у машинобудуванні та будівництві, набуття навичок виконання й читання креслень.

Дані методичні вказівки розроблені відповідно до програми дисципліни "Нарисна геометрія, інженерна та комп’ютерна графіка" Міністерства освіти і науки України.

Графічні роботи

У процесі вивчення курсу нарисної геометрії студенти виконують дві домашні графічні роботи.

Кожна графічна робота проходить дві стадії перевірки: перша ­­– рецензування аркушів викладачем (у присутності студента або без нього), друга – усний захист аркушів студентом. Друга стадія перевірки відбувається після виправлення всіх зауважень рецензента.

Задачі графічних робіт супроводжуються пояснювальними записками до них. Обсяг, форму і вимоги до оформлення пояснювальних записок установлює кафедра. Задачі графічних робіт виконуються за індивідуальними варіантами. Варіант повинен відповідати останній цифрі номера залікової книжки.

Графічна робота рецензується у незшитому вигляді й має містити всі аркуші, передбачені її змістом. На стадії усного захисту із студентом проводиться співбесіда про теоретичні передумови виконання задач графічних робіт і окремі питання курсу. Викладач має право анулювати та передати на кафедру графічну роботу, якщо під час співбесіди впевниться, що вона виконана не самостійно.

Загальні вимоги до оформлення графічних робіт

Матеріали графічних робіт зшивають нитками. Торець із двох боків акуратно обклеюють смугою креслярського паперу.

Усі креслення виконують відповідно до державних стандартів. Товщину та типи ліній приймають згідно з ГОСТ 2.303-68. Написи, буквено-цифрові позначення, розмірні числа виконують стандартним шрифтом за ГОСТ 2.304-81. Висоту шрифту для розмірних чисел та буквено-цифрових позначень треба брати 3,5 мм, для цифрових індексів – 2,5 мм. Номери задач на аркушах виконують шрифтом висотою 5 або 7 мм і обводять колом діаметром 10–14 мм. На кресленнях треба залишати всі лінії графічних побудов.

Додаткові вимоги до оформлення графічних зображень позначені у відповідних указівках до розв’язання задач.