Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_РГР_МЕ_пр механ_.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА ЗАЛІЗОБЕТОННИХ І КАМ’ЯНИХ КОНСТРУКЦІЙ

ТА ОПОРУ МАТЕРІАЛІВ

Методичні вказівки та завдання до виконання розрахунково-графічних робіт з прикладної механіки для студентів напряму підготовки 6.050702 електромеханіка

Полтава 2012

Методичні вказівки та завдання до виконання розрахунково-графічних робіт з прикладної механіки для напряму підготовки 6.050702 електромеханіка. – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – 27 с.

Укладач: О.Г.Фенко, доцент, канд. тех. наук

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів, професор А.М. Павліков

Рецензент: В.В. Муравльов кандидат техн. наук, доцент кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів

Затверджено науково-методичною радою університету

протокол № від 2012 р.

Авторська редакція

Верстка: О.Г. Фенко

ЗМІСТ

Загальні вказівки

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА №1

Визначення геометричних характеристик складених перерізів

Побудова епюр поздовжніх сил і нормальних напружень та визначення деформацій при розтязі й стиску

Розрахунок вала на кручення

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА №1

Побудова епюр поперечних сил та згинальних моментів і розрахунок балок на згин

Розрахунок балки на міцність при згині і визначення переміщень заданого перерізу

Розрахунок на стійкість

Література

4

5

5

8

12

15

15

22

25

27

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Прикладна механіка є традиційним та одним з найдавніших курсів загальноінженерної підготовки в технічних вищих навчальних закладах.

Курс “Прикладна механіка” викладається в третьому семестрі і є основою інженерної підготовки студентів технічного ВНЗ. Методичні вказівки розроблені згідно з навчальною програмою дисципліни “Прикладна механіка” для студентів напряму підготовки “Електромеханіка.

Вивчення курсу прикладної механіки потрібно розпочинати із засвоєння теоретичного матеріалу підручників і методичних вказівок. Після цього рекомендується розібратися у розв’язанні задач, які подані у підручниках та посібниках, і тільки тоді розпочати виконання індивідуальних завдань.

При вивченні цього курсу найбільші труднощі для студентів частіше всього пов’язані з розв’язанням практичних задач. Однак саме практична частина курсу найбільшою мірою сприяє розвитку інженерного мислення, набуттю необхідних навичок у розрахунках елементів конструкцій, деталей машин на міцність, жорсткість та стійкість. Найбільш ефективним методом навчання, засобам розв’язання такого виду задач є самостійна робота студентів, зокрема при виконанні розрахунково-графічних робіт.

Кожен студент виконує два індивідуальних завдання (розрахунково-графічні роботи), варіанти яких визначаються викладачем. Вихідні дані та розрахункові схеми вибираються із відповідних малюнків і таблиць, які наведені в кожному завданні.

Розрахунково-графічна робота (РГР) складається з пояснювальної записки і графічної частини. В пояснювальній записці необхідно проаналізувати вихідні дані й виконати всі необхідні розрахунки. Застосовані в роботі формули слід навести в загальному вигляді, а потім підставити числові значення і виконати всі розрахунки. Всі етапи розрахунків виділяють заголовками та супроводжують поясненнями. Результати необхідно подавати з точністю до трьох і чотирьох значущих цифр.

Графічну частину РГР треба виконувати з дотриманням усіх правил технічного креслення на аркушах формату А4. Всі побудови виконуються строго в масштабі, який указують на кресленнях. Графічна частина і пояснювальна записка брошуруються з титульним аркушем. У кінці розрахунково-графічної роботи слід подати список використаної літератури. Кожна РГР підписується студентом.

Розрахунково-графічну роботу студент захищає перед викладачем. Захист включає розв’язання контрольного прикладу й перевірку знань теоретичного матеріалу, на основі якого виконувалась робота.

Основна мета розрахунково-графічних робіт – закріпити засвоєний матеріал і виробити навички самостійного розв’язування елементарних інженерних задач, які підготували б студента до виконання курсових робіт та проектів на старших курсах.