Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-50 роки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
155.02 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Історія української літератури та літературної критики (1940-1950-і роки)» є нормативним документом КУ імені Б.Д. Грінченка, який розроблено кафедрою української літератури, компаративістики та соціальних комунікацій на підставі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчального плану для спеціальності 6.020302 денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати бакалавр відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Історія української літератури та літературної критики (1940-1950-і роки)», необхідне методичне забезпечення, складові й технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

«Історія української літератури та літературної критики (1940-1950-і роки)» є складовою частиною дисциплін філологічного циклу нормативного блоку. Її вивчення передбачає розв'язання низки завдань фундаментальної професійної підготовки фахівців вищої кваліфікації, зокрема: засвоєння знань про закономірності українського літературного процесу в 1040-1950-х роках, опанування адекватних для зазначеного матеріалу методологій літературознавчого аналізу, професійної підготовки висококваліфікованих і конкуренто­спроможних фахівців у галузі філологічної освіти відповідно до вітчизняних та європейських стандартів.

Мета курсу – розкрити закономірності розвитку української літератури 1940-1950-х років в контексті всебічної гуманітарної освіти студентів-філологів, а також відповідно до державних та європейських стандартів, потреб суспільства..

Завдання курсу:

  • аналіз особливостей українського літературного процесу 1940-1950-х років, зокрема поділу на дві галузі, «екстериторіальності»;

  • ознайомлення з розвитком української літературно-критичної думки в 1940-1950-х роках;

  • вивчення художніх творів ключових постатей українського літературного процесу 1940-1950-х років;

  • активне застосовування провідних західноєвропейських літературознавчих методологій щодо зазначеного літературного матеріалу.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань із таких питань: історія розвитку української літератури та літературної критики 1940-1950-х років, основні художньо-філософські концепції українського літературного процесу, головні стильові течії, взаємодія літературних поколінь, еволюція української естетичної свідомості, національна специфіка та традиції української літератури даного періоду, її місце на ідейно-естетичній мапі Європи.

Підвищенню ефективності семінарських занять сприятиме передбачене програмою виконання навчально-дослідницьких завдань, зокрема реферативних досліджень з актуальних проблем розвитку української літератури та літературної критики 1940-1950-х років в європейському контексті.

Під час семінарських занять, індивідуальної навчально-дослідницької та самостійної роботи студенти набувають уміння та навички:

1. Аналізувати художні твори українських письменників 1940-1950-х років.

2. Виокремлювати специфічні для українського літературного процесу даного періоду стильові тенденції.

3. Вибудовувати цілісну картину розвитку української літератури 1940-1950-х років..

4. Актуалізувати значущі типологічні паралелі між українською літературою та західноєвропейськими літературами даного періоду.

5. З'ясовувати вплив на розвиток української літератури та літературної критики 1940-1950-х років інших видів мистецтва – музики, театру, живопису, архітектури, скульптури, хореографії, кіно та телебачення.

6. Аналізувати ступінь впливу та проникнення в українську літературу основних філософських концепції воєнного та повоєнного часу (екзистенціалізм, феноменологія, теорія абсурду).

7. Опрацьовувати наукову літературознавчу літературу.

8. Аналізувати типові шкільні та університетські підручники та посібники з української літератури й оцінювати його зміст із враху­ванням актуального погляду на український літературний процес 1940-1950-х років.

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни, становить 126 год., із них 28 год. – лекції, 32 год. – семінарські заняття, 14 год. – індивідуальна робота, 78 год. – самостійна робота.

Вивчення бакалаврами навчальної дисципліни "Історія української літератури та літературної критики (1940-1950-і роки)" завершується складанням екзамену.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]