Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

31. Як допомогти дитині пережити психотравмуючу подію

.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.89 Кб
Скачать

Як допомогти дитині пережити психотравму?

Якщо ви запідозрили, що ваша дитина пережив психотравму, то почніть з того, що порадьтеся з психологом, як поводитися, щоб не посилювати стан дитини і не втратити з ним контакт.

Якщо у дитини з'явилися деякі ознаки, з описаних вище, то ваше завдання акуратно і ненав'язливо з'ясувати, що є джерелом стресу.

Забезпечте дитині підтримку і можливість звернутися до вас за допомогою з питання.

Не намагайтеся позбутися симптомів негайно, якщо вони з'явилися, значить, виконують якусь функцію.

Не дозволяйте своїм емоціям вести вас за собою. Орієнтуйтеся на реакції дитини, а не на свої уявлення про його переживання.

Якщо ви знаєте характер пережитої травми у дитини, то знайдіть фільми, мультфільми, книги, які показують цю ж ситуацію і вихід з неї. Не переживайте за тягу до зайвого насильству у фільмах і іграх. Можливо, у вашої дитини накопичилася велика кількість агресії. Дозвольте йому «виплеснути» негативні емоції в прийнятних для вас формах.

З'ясуйте якомога більше інформації про тих ситуаціях, які могли відбуватися з дитиною, коли вас не було поруч, з додаткових джерел (няня, сусіди, дитячий садок, школа і т.д).

Звертайте увагу на теми, які часто піднімає дитина в розмові. Що для нього важливо? Які ситуації та події зачіпають до глибини душі?

Зверніть увагу на ту людину з його оточення, якій дитина довіряє і з ким відверто спілкується. Спробуйте налагодити з цією людиною контакт. Попросіть його допомогти вам.

Співпереживайте вголос героям фільмів. Показуйте дитині свої почуття, і дозволяйте йому проявляти свої, які б вони не були. Вивчайте його прийнятним формам прояви почуттів.

Розмовляйте з ним про ситуаціях і подіях, які його турбують, турбують або лякають рівно стільки разів, скільки йому це буде потрібно. Можливо, ви будете обговорювати одну і ту ж тему багато разів. Не починайте розмову самі, залиште це на ініціативу дитини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]