Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормування.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Земельний кодекс України: від 16.10.1992

  2. Закон України “Про пестициди та агрохімікати” від 02.03.95 р.

  3. ДСТУ 3980-2000. Грунти. Фізико-хімія грунтів. Терміни та визначення.

  4. Джигирей В.С., Сторожук В.М., Яцюк Р.А. Основи екології та охорона навколишнього природного середовища: Навчальний посібник. – Львів: Афіша. – 2004. – 272 с.

  5. Хван Т.А. Промышленная экология: Учебное пособие. – Ростов Н/Д: Феникс, 2003. – 320 с.

  6. СанПин 42-128-4433-87. Санитарные нормы допустимых концентраций химических соединений в почве (ПДК).

Лекція № 5. Нормування якості продуктів харчування

План лекції

    1. . Харчування – біологічна потреба людини

    1. Організація державного санітарного нагляду в галузі харчування

    2. Санітарно-гігієнічне нормування забрудненості харчових продуктів

5.3.1. Нормативи вмісту нітратів у харчових продуктах і продовольчій сировині

5.3.2. Нормативи оцінок пестицидного забруднення продуктів харчування

5.3.3. Нормування вмісту важких металів у продуктах харчування

5.3.4. Нормування радіоактивних речовин у продуктах харчування

5.1. Харчування – біологічна потреба людини

Основою всіх життєвих процесів в організмі людини є постійний обмін речовин між організмом і навколишнім середовищем. Із довкілля людина споживає кисень, воду і харчові продукти. Роль їжі полягає у поповненні енергії і тканинних елементів, необхідних для росту, розвитку та функціонування організму, забезпечення обмінних процесів, нормального стану здоров’я і працездатності. Саме завдяки харчуванню забезпечується безперервність переобігу двох протилежних і взаємопов’язаних процесів асиміляції та дисиміляції.

Продукти харчування поділяються на продукти рослинного і тваринного походження. Найбільш розповсюджені з продуктів харчування – продукти рослинного походження:

  • злакові та продукти їх переробки;

  • фрукти, ягоди, гриби.

До продуктів тваринного походження відносять м’ясо, рибу, яйця, молоко і молочні продукти.

Харчування є основою біологічної потреби людини. Узагальнюючи свої уявлення про роль харчування, видатний російський фізіолог І. П. Павлов зробив висновок, що “...їжа уособлює собою життєвий процес в усьому його об’ємі – від найемелентарніших фізіологічних властивостей... аж до найвищих проявів людської натури”.

Раціональне харчування – це харчування, яке забезпечує постійність внутрішнього середовища організму і всі його життєві прояви при різних умовах праці та побуту.

5.2. Організація державного санітарного нагляду в галузі харчування

Практичним втіленням і досягненням науки про харчування і оздоровчих заходів, спрямованих на покращення харчування, якості харчових продуктів та умов їх одержання, займаються фахівці з гігієни харчування і співробітники санітарно-епідеміологічних станцій.

Основні напрямки роботи цих спеціалістів у проведенні запобіжного санітарного нагляду з питань гігієни харчування включають:

  • перспективне планування і розробку норм проектування харчових підприємств і пристосування наявних споруд під підприємства харчової промисловості;

  • впровадження нових технологій, зміну асортименту і рецептури харчових продуктів;

  • застосування нових видів сировини;

  • розробку стандартів і технічних умов на використання нових видів продукції;

  • використання нових більш безпечних пестицидів та інших засобів захисту рослин і тварин.

5.3. Санітарно-гігієнічне нормування забрудненості харчових продуктів

При розробці нормативів гранично допустимих концентрацій рівнів шкідливих речовин у продуктах харчування враховуються матеріали з токсикології та гігієнічного нормування цих речовин в різних об’єктах природного (у повітрі, воді, грунті), а також інформація про природний вміст різних хімічних елементів у харчових продуктах.

Гранично допустима концентрація (допустима залишкова кількість) шкідливої речовини у продуктах харчування (ГДКхр) – це концентрація шкідливої речовини, яка протягом необмеженого часу (при щоденному впливі) не викликає захворювань або відхилень у стані здоров’я людини.

Санітарно-гігієнічне нормування забрудненості харчових продуктів стосується головним чином пестицидів, важких металів і деяких аніонів (наприклад, нітратів).

Необхідно відзначити, що при інтерференції результатів дослідження не можна використовувати ГДКхр як стандарт, прийнятий для будь-яких об’єктів біоти. Наприклад, опис результатів дослідження накопичення сполук ртуті у тканинах птахів не може бути підставою для висновків про перевищення ГДКхр.

5.3.1. Нормативи вмісту нітратів у харчових продуктах і продовольчій сировині

Нітрати – це солі азотної (NaNO3), а нітрити – азотистої (NaNO2) кислот. Нітрати та молекулярний азот (N2) присутній у навколишньому природному середовищі (повітрі, воді, грунті), в продуктах харчування внаслідок кругообігу азоту в природі. У грунті нітратів більше, ніж в інших об’єктах середовищах, у зв’язку з внесенням у нього мінеральних та органічних добрив, потраплянням відходів переробки сировини різними підприємствами. З грунтів нітрати проникають у воду і рослини, а з водою та продуктами рослинництва – в організм людини.

У випадку, коли у грунті незначна кількість азоту, і рослини встигають перетворити його на органічні азотні сполуки, в них накопичується дуже мало нітратів. При надмірній кількості у грунті добрив тільки 30–50 % нітратів перетворюється у корінні на інші сполуки, а решта надходить у стебло, листя, плоди і там накопичуються.

Надмірна кількість нітратів у продуктах харчування становить велику небезпеку для здоров’я людини. Останнім часом доведено канцерогенну дію нітратів, особливо у разі тривалого і систематичного надходження їх в організм людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, добова норма нітратів становить 5 мг на 1 кг маси людини. Самі нітрати не токсичні. Потенційна токсичність їх зумовлена тим, що в надмірних кількостях в організмі людини вони перетворюються в нітрити, які спричиняють зміни стану здоров’я (нітрити діють на гемоглобін крові). Нітрати у високих концентраціях діють також на засвоєння вітаміну А, порушують діяльність ендокринної системи, серця тощо.

Міністерством охорони здоров’я України 21 квітня 1988 року затверджено максимально допустимі рівні нітратів (МДР) у плодоовочевій продукції (табл.. 5.1).

Таблиця 5.1.