Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гувернер, пит. 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.34 Кб
Скачать

Астенопія - втома очей

Часто втомлюються очі? Дізнайтеся, як зняти втому очей. Астенопія - хронічна втома очей. Симптоми: почервоніння очей, різь в очах, сльозотеча очей, постійне печіння в очах, подразнення очей.

Ви все частіше стали відчувати, що у Вас так ріже або сльозяться очі, помічаєте почервоніння очі, навіть після того, як добре виспалися?

Тяжкість і неприємні різі в очах, сльозотеча, дискомфорт очей, ниючий біль в області лоба і перенісся, і, як наслідок, хронічна втома.

Знайоме?

Якщо Ви спостерігаєте у себе всі або деякі з цих ознак, з великою ймовірністю можна говорити, що у Вас розвивається астенопія - синдром втоми очей. Астенопія все частіше в наш час зустрічається у людей, багато часу проводять за комп'ютером, або тих, чия робота пов'язана з безперервним напругою очних м'язів - у журналістів, водіїв, та й просто шанувальників читання.

Астенопія трактується як стомлення або втома очей, що наступає вже через короткий час після напруги, особливо, коли око фокусується на об'єкті, який знаходиться на близькій відстані від нього.

Астенопію ще не кваліфікують як захворювання, але вже визначають як прикордонне стан, що передує хвороби. Ось чому треба не просто знати, як зняти втому очей, але й зрозуміти причину симптомів. Від симптомів астенопіі не можна відмахуватися, бо вони неминуче приведуть до більш серйозних проблем, ніж прості різі в очах.

Астенопія, як правило, розвивається за кількома основними причинами, серед яких:

* Тривала і безперервна робота за комп'ютером, з фокусуванням погляду на екрані. У даному випадку, очі не рятують навіть найсучасніші монітори.

* Кропітка робота, що вимагає фіксації зорової уваги (вишивка, лист, читання і т.д.).

* Довгий водіння автомобіля, особливо вночі або під час сутінків.

* Щоденний телевізор.

* Поганий або недостатнє освітлення робочого простору.

* Носіння неграмотно підібраних очок.

Яким же чином виявляється Астенопія?

Синдром астенопіі може давати про себе знати певними «зоровими» симптомами і неприємними відчуттями в області очей.

Серед найбільш поширених виділяють наступні:

* Розпливання зображення, а також «двоїння в очах».

* Втрата різкості зображення, завіса перед очима.

* Запальні процеси.

* Деформація розмірів і форм сприйманих оком об'єктів.

* Відчуття, що безперервно сльозяться очі.

* Різь в очах, печіння в очах.

* Явне почервоніння очі або очей.

Поряд з цими симптомами, часто надходять скарги на загальну дратівливість і неминущу головний біль. У більш запущеному стані, астенопія проявляється запаленням століття (блефарит) або кон'юнктивітом.

Наслідком астенопіі, яка ще й підкріплена слабкість акомодації, може стати прогресуюча короткозорість. Першопричиною є перенапруження очних м'язів, внаслідок безперервної та тривалої зорової навантаження.

Профілактичні заходи. Як зняти втому очей?

* Щоб уникнути появи симптомів астенопіі, необхідно виконувати нескладні профілактичні вправи на розслаблення очних м'язів.

* Якщо Ви безперервно працюєте за монітором, рекомендується щогодини, на 10 або 15 хвилин переводити погляд у вікно. Розгляньте краєвид, перекладаючи, по черзі погляд з близьких предметів на далекі, наприклад, на дерева або дахи будинків. Таким чином, якщо навіть втомлюються очі, Ви даєте їм можливість розслабитися і відновитися.

* Також, потрібно відрегулювати положення комп'ютерного екрану, рівень освітленості робочого місця і саме положення джерела світла.

* Протипоказано різке перемикання зі світлого режиму в темний.

* Важливо, також, хороше кровопостачання очей і голови. Для його підтримки періодично масажуйте комірну зону і робіть легкі розминаючий фізичні вправи.

* Незайвими будуть і колоїдні фітоформули і біодобавки для захисту сітківки ока і її вітамінного харчування.