Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гувернер, пит. 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.34 Кб
Скачать

Глаукома

В даний час термін глаукома об'єднує досить велику групу захворювань, часто різного походження і з різним перебігом. Однак за відсутності лікування результат у цих, здавалося б абсолютно несхожих, захворювань один - атрофія зорового нерва і сліпота. До сьогоднішнього дня немає єдиної думки про те, що є причиною початку глаукоми.

Підвищення внутрішньоочного тиску при глаукомі є найчастішою причиною атрофії зорового нерва, але не є єдиним чинником, який веде до патологічних змін. І все-таки визначення динаміки внутрішньоочного тиску є до цього часу основним критерієм. По-перше, тому що його підвищення найбільш часто зустрічається і є найбільш зрозумілим симптомом. По-друге, тому що воно відносно легко і швидко вимірюється і дає можливість контролювати розвиток захворювання за цим показником.

Чим загрожує підвищення внутрішньоочного тиску?

У здоровому оці постійно підтримується певний тиск (18-22 мм рт. Ст.), Завдяки балансу припливу й відтоку рідини. При глаукомі у хворому оці циркуляція порушується, рідина накопичується і внутрішньоочний тиск починає рости. Зоровий нерв і інші структури ока випробовують підвищене навантаження, порушується кровопостачання ока.

У результаті сигнали не надходять у кору головного мозку. Спершу людина просто починає гірше бачити, потім порушується периферичний зір, у результаті чого обмежується зона видимості; і в підсумку може наступити сліпота. Причому зміни ці необоротні, тому так важливо вчасно почати лікування. При глаукомі буває і раптова втрата зору в результаті гострого нападу.

Форми глаукоми

- Закритокутова глаукома

- Відкритокутова глаукома

- Вроджена глаукома

- Також глаукома може початися в результаті якого-небуть очного або загального захворювання

При закритокутовій глаукомі рідина всередині ока накопичується з-за того, що райдужка перекриває кут передньої камери ока, Тобто немає доступу до природної дренажної системи ока.

При відкритокутовій глаукомі цей доступ відкритий, але порушені функції самої дренажної системи.

Закритокутова глаукома нерідко супроводжується болем і явними зоровими порушеннями, такими, як періодичні затуманення зору, поява ореолів навколо джерел світла. Біль зазвичай локалізується у надбрів'я, скроневої області, половині голови. Саме при цій формі захворювання можливий гострий напад - різке підвищення тиску в оці. Через те, що він супроводжується нудотою і загальним погіршенням стану, його часто плутають з іншими захворюваннями і упускають час. А допомогу в такому випадку повинна бути надана в найближчу добу, інакше може настати сліпота.

Практично непомітно протікає відкритокутова глаукома. Так як поле зору звужується поступово (процес може тривати кілька років), людина іноді скоєно випадково виявляє, що у нього бачить тільки одне око, а другий осліп. І такі випадки нерідкі.

Необхідний серйозний курс лікування препаратами, який призначить лікар, а також точно дотримання режиму прийому препаратів.

Кон'юнктивіт

Кон'юнктивіт - червоний очей або запалення очей. Симптоми: набряк очей, сльозотечу, свербіж. Правильне лікування очей

Хвороба очей «кон'юнктивіт», часто більш відома під назвою рожевий або червоний очей має чітко виражену симптоматику: запалення очі, набряклість очей, мимовільне сльозотеча.

Які причини, за якими може виникнути запалення очей (кон'юнктивіт)?

Основними причинами, що провокують запалення і набряк очей є:

* Бактерії, хламідії і інші різновиди.

* Вірусна інфекція.

* Подразники хімічного походження (хлорована вода в басейні, побутова хімія та інше)

* Алергічна реакція на квітковий пилок, або чужорідні тіла, такі як контактні лінзи.

Крім того, вірусний або бактеріальний кон'юнктивіт, здатний передаватися від хворого до іншої людини. Однак, при вчасній діагностиці, таке запалення очей не являє собою серйозного ризику для здоров'я.

Кон'юнктивіт: симптоми.

Візуально діагностувати запалення очі можна за наступними ознаками:

* Червоний очей. Тобто білок очного яблука або його внутрішнє віко сильно почервоніло.

* Часто виникає відчуття, що очі сльозяться і «ріжуть».

* Вранці, після сну, на підставі вій з'являється товстий шар жовтої кірки, а на самих очах може з'являтися подібна гнійна кірка білого або зеленого кольору.

* Відчувається свербіж, помітний набряк очей.

* Зір стає розпливчастим.

* З'являється підвищена світлочутливість.

Якими методами можна лікувати червоний очей (кон'юнктивіт)?

Залежно від першопричини, лікування очей також буде різним:

* Бактеріальний збудник. Кон'юнктивіт, який спровокували бактерії піддається лікуванню за допомогою антибіотиків. Це можуть бути очні краплі від коньюктивіта, мазі або таблетки. Яка б не була фармацевтична форма антибіотиків, вони, в будь-якому випадку повинні застосовуватися курсом - до одного тижня (більш конкретний термін призначає лікар).

Якщо застосовуються очні краплі від коньюктивіта, їх закопують у внутрішній кут ока три або чотири рази на день.

І навіть у тому випадку, якщо видимі ознаки, наприклад, набряклість очей або свербіж пройшли, необхідно продовжити курс лікування очей до його завершення.

* Вірус. Вірусний кон'юнктивіт може бути викликаний тим же вірусами, що викликають і звичайну застуду. Лікування очей - очні краплі від коньюктивіта або противірусні препарати, які Вам повинен призначити виключно лікар.

* Кон'юнктивіт, викликаний хімічною речовиною. Даний вид кон'юнктивіту легше всього піддається усуненню, оскільки симптоми - набряк очей, свербіж і сльозотеча, як правило, проходять, як тільки подразник буде вимитий чистою проточною водою з ока.

У тому випадку, якщо хімічним подразником стало лужне або кислотне речовина, наприклад господарський відбілювач, рекомендується звернутися до лікаря, або викликати його додому.

* Різновиди алергій. Якщо причиною стала алергія, то, як тільки Ви купіруете алергічний напад і віддаліться від джерела алергену, кон'юнктивіт повинен також усунутися.

Яким чином можна зняти такі симптоми як набряклість очей, сльозотеча і запалення очі?

Уникнути або усунути симптоми кон'юнктивіту, можна, дотримуючись превентивні та захисні заходи:

* Забезпечте своїм очам захист від бруду, пилу, пилку, а також попадання яких-небудь дратівливих частинок.

* Перестаньте користуватися косметикою для очей.

* Відкладіть на час кон'юнктивіту щоденне носіння Ваших контактних лінз, замініть їх на цей період стандартними окулярами з діоптріями.

* Не давайте користуватися своїми предметами туалету іншим людям.

* Якщо кон'юнктивітом хворий Ваша дитина - ретельно мийте руки з милом перед і після догляду за ним.

* Як можна частіше стирайте постільна білизна, на якому спите, особливо наволочки, які безпосередньо можуть стикатися зі століттями.

* Можливе використання очних крапель "штучні сльози", які продаються без рецепту. Ці краплі полегшуються такі симптоми як сверблячка, набряк очей, печіння, відчуття, що очі сльозяться. Але будь-які інші краплі, без свідчення лікаря застосовувати не рекомендується, оскільки вони можуть викликати подразнення.

* Крім того, дуже Важливо пам'ятати, що якщо запалено і заражений кон'юнктивітом одне око, не можна використовувати для здорового очі краплі з тієї ж ємності, що і для хворого.

Навіть, якщо вам здається, що Ви не торкаєтесь баночкою з краплями до ока, невідчутним мікродотиків буде достатньо, щоб бактерії або віруси передалися через ємкість здорового ока.

Чи можуть виникнути ускладнення після кон'юнктивіту і які?

Як правило, кон'юнктивіт протікає без яких-небудь серйозних ускладнень, і для його лікування досить якийсь період часу дотримуватися максимальної гігієну очей і пройти курс лікування антибіотиками.

Тим не менше, якщо збудником кон'юнктивіту стали хламідії або гонорея, ускладнення від такої форми хвороби можуть бути більш, ніж небезпечними. У даному випадку самолікування неприпустимо.