Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гувернер, пит. 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.34 Кб
Скачать

Пресбіопія

Для того, щоб розглянути близько розташовані предмети, оку треба посилити свою заломлюючої силу - сфокусуватися. Зазвичай це робиться за рахунок посилення оптичної сили кришталика.

З віком еластичні властивості кришталика погіршуються і послаблюється діяльність м'язового апарату очі, що виконує фокусування очі на близьку відстань. Тому навіть ті люди, які завжди добре бачили, після 40-45 років починають відчувати складнощі при читанні.

Такий стан називається вікової далекозорістю або пресбіопії. Коректується вікова далекозорість призначенням окулярів для близька, які доповнюють ослаблені фокусують здатності ока, підсилюючи заломлюючої силу.

Особливо страждають від вікової далекозорості ті, хто і раніше мав проблеми із зором. Тим, хто мав далекозорість, набагато раніше, ніж зазвичай, потрібні окуляри для читання. Крім того, з'являються проблеми з гостротою зору на середні відстані, стає неможливим прочитати навіть великі заголовки, скористатися мобільним телефоном, побачити панель автомобіля. Це змушує мати кілька пар окулярів, весь час змінюючи їх.

Короткозорі люди з настанням вікової далекозорості (пресбіопії) не можуть користуватися своїми окулярами при читанні, їм доводиться їх знімати, а при високих ступенях короткозорості мати для читання окрему пару очок.

Ті, хто звикли носити м'які контактні лінзи, змушені користуватися для читання ще й очками!

Уникнути появи вікової далекозорості неможливо, це нормальний віковий процес. Однак можна кілька віддалити необхідність в окулярах для читання. Для цього слід виконувати вправи для поліпшення кровообігу і тонусу м'язів ока, дозувати зорові навантаження, читати при хорошому освітленні, періодично приймати спеціальні вітамінні комплекси.

При початковій та ранній пресбіопії, пов'язаної з існуванням у людини далекозорості, позбутися від окулярів для читання можуть допомогти нічні лінзи.

Сьогодні, крім очкової корекції, є мультифокальні м'які контактні лінзи, які дозволяють уникнути користування окулярами для читання.

Більш радикальним способом боротьби з віковою далекозорістю (пресбіопії) є рефракційна заміна кришталика на спеціальні внутрішньоочної лінзи, що дозволяють скорегувати оптику очі так, щоб добре бачити і вдалину й поблизу без окулярів.

Катаракта

Катаракта - захворювання очей, пов'язане з помутнінням кришталика. Основним її ознакою є поступове погіршення зору на одному або обох очах: зображення стає мутним і розпливчастим, ніби перед очима з'явилася целофанова плівка або запітніле скло.

Причина катаракти

Кришталик ока представляє собою кристально-прозору структуру. Основна його функція - фокусування світлових променів на сітківці для створення ясного і чіткого зображення. Кришталик знаходиться в капсулі (спеціальному мішечку). Коли гинуть старі клітини кришталика, вони накопичуються в капсулі і призводять до помутніння кришталика, який як би покривається малопрозрачной плівкою. В результаті змінюється переломлююча сила кришталика, а головне - промені світла просто перестають проходити через нього.

Види катаракти

Уроджена Обумовлена народженням дитини з вже мутними кришталиком. В залежності від інтенсивності такого помутніння показано або лікування, або спостереження. При незначному помутнінні і відсутності розвитку катаракти зорова система дитини розвивається нормально. Якщо ж катаракта прогресує, то зір може погіршитися аж до сліпоти.

Придбана Існує багато форм: травматичні (в результаті різних травм ока), ускладнені (в результаті яких-небудь перенесених очних захворювань або пов'язані із загальними захворюваннями: Цукровий діабет, захворюваннями щитовидної залози) і вікові (внаслідок загального процесу старіння організму).

Вторинна Обумовлена помутнінням кришталика задній капсули після хірургічного лікування. Вторинна катаракта не є наслідком неякісно проведеної операції. Ці помутніння можуть з'явитися в ранній чи пізній післяопераційний період (навіть через кілька років після проведення операції). При цьому відзначається зниження зору, може з'явитися туман.

Розвиток катаракти

Найчастіше доводиться стикатися з віковими катарактами. Перші початкові помутніння в кришталику зазвичай з'являються вже після 40-50 років. Розвиток катаракти може тривати від декількох місяців до декількох років. Іноді її розвиток припиняється на початкових стадіях, тоді погіршення зору буде незначним. Але якщо воно триває, то зір погіршується аж до сліпоти.

Супутні захворювання

Частим супутнім захворюванням при катаракті є глаукома. Глаукома - небезпечне хронічне захворювання очей, що характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску. При відсутності лікування глаукома викликає необоротне зниження зорових функцій, аж до повної сліпоти. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, не відновлюється.

Якщо при катаракті виявлена глаукома, то спочатку проводять лікування глаукоми, а потім - катаракти.

Лікування катаракти

Від катаракти не можна позбутися за допомогою дієт, медикаментів або терапевтичних методів. Єдиний ефективний шлях лікування катаракти - видалення помутнілий кришталик і його заміна на штучну Інтраокулярна (внутрішньоочну) лінзу. У порівнянні з минулим десятиліттями, хірургія катаракти значно удосконалилася. Тепер немає необхідності надовго лягати в стаціонар, і турбується про тривалу і болючою реабілітації.

Найсучаснішим і найменш травматичним способом видалення катаракти є факоемульсифікація з імплантацією складной лінзи. Сьогодні вона використовується в 53-х країнах світу і вважається найбільш безпечною методикою лікування катаракти. Основною перевагою цього методу є виконання всіх маніпуляцій через мікророзріз. Звідси швидке загоєння тканин ока і відновлення зорових функцій буквально за добу. Крім того, факоемульсифікація не має вікових обмежень і може бути виконана на будь-якій стадії розвитку захворювання.