Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гувернер, пит. 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.34 Кб
Скачать

Короткозорість

Короткозорістю, або міопією, страждає кожна третя людина на Землі. Короткозорим людям важко дається бачити номери маршрутів громадського транспорту, прочитати дорожні знаки, а також розрізняти інші предмети на відстані. Але короткозорі можуть добре бачити під час занять, пов'язаних із зором на близькій відстані, таких як лист і читання.

Симптоми короткозорості

У короткозорих часто бувають головні болі. Вони відчувають підвищену зорову стомлюваність при керуванні автомобілем або під час спортивних ігор. Якщо Вас турбують ці симптоми при носінні окулярів або контактних лінз, Вам можливо потрібно пройти повне офтальмологічне обстеження і підібрати нові окуляри чи контактні лінзи.

Що викликає короткозорість?

Короткозорість у переважній кількості випадків пов'язана з невеликим подовженням очного яблука в переднезадней осі. Це призводить до того, що паралельні промені світла, що потрапляють в око, збираються в одну крапку (фокусуються) перед сітківкою, а не прямо на її поверхні.

Лікування короткозорості

Міопія можна виправити окулярами, контактними лінзами чи рефракційних хірургів. Залежно від ступеня короткозорості Ви можете відчувати потребу в окулярах постійно, або тільки коли Вам необхідно зір вдалину, наприклад, при перегляді телепрограм і кінофільмів, коли Ви дивитеся на дошку, або сидите за кермом автомобіля. При короткозорості сила очкових стекол і контактних лінз позначається негативним числом. Чим воно більш негативно, тим лінзи сильніші.

Рефракційна хірургія здатна зменшити або повністю усунути Вашу залежність від окулярів або контактних лінз. Найбільш часто такі операції робляться за допомогою спеціальних ексимерні лазерів. Під час фоторефракціонной терапія, або ФРК, лазер видаляє найтонший шар рогівковий тканини, що викликає сплощення рогівки і дозволяє світловим променям в оці збиратися ближче до сітківці або прямо на ній. Під час проведення операції LASIK (читається: лейсік) - найчастішою рефракційної операції - з поверхневих шарів рогівки вирізається клапоть, під яким лазерним променем видаляється невелика частина рогівковий тканини, після чого рогівковий клапоть кладеться на місце.

У деяких випадках, таких як висока ступінь короткозорості (більше 11-12 діоптрій), тонка рогівка, наявність мутного кришталика, Ексимерлазерная корекція короткозорості не можлива або недоцільна. У цих, на щастя, не таких частих ситуаціях виправлення короткозорості можна домогтися «ножової», або як говорять лікарі, порожнинної операцією. При імплантації негативної лінзи хірург вставляє через маленький розріз всередину ока м'яку лінзу, яка розсіює світлові промені і змушує їх збиратися на сітківці або максимально близько до неї. Під час заміни прозорого кришталика так само через маленький розріз видаляється кришталик з ока, а на його місце ставиться лінза з розрахунком на виправлення короткозорості.

Висока ускладнена короткозорість

Короткозорість у своєму типовому прояві - це стан, який відносно мало позначається на можливостях людини, легко корегуючий окулярами, контактними лінзами чи рефракційної хірургією. Але зустрічаються випадки, коли міопія виражена настільки, що її називають ускладненою.

Висока ускладнена, або дегенеративна, міопія зазвичай виникає до 12 років життя у тих, у кого очне яблуко надзвичайно видовжене. До 2 відсотків населення страждає такою формою короткозорості. Розтягування очі може збільшуватися з віком і призводити до постійної і вираженої втрати зору.