Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВП-8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Вирішуємо психологічні задачі

I. Розглядаючи проблеми отроцтва, І. С. Кон і Д. І. Фельдштейн характеризують підлітковий вік таким чином:

Підлітковий, підлітковий вік від 11 до 15—16 років — перехідний перш за все у біологічному значенні. Соціальний статус підлітка мало чим відрізняється від дитячого. Всі підлітки — школярі — і знаходяться на утриманні батьків або держави. Їх основна діяльність — навчання.

Психологічно цей вік украй суперечливий, він характеризується максимальними диспропорціями в рівні і темпах розвитку. Найважливіша психологічна особливість його — почуття дорослої. Воно виражається в тому, що рівень домагань підлітка передбачає майбутнє його положення, якого він фактично ще не досяг. Саме на цьому грунті у підлітка виникають типові вікові конфлікти з батьками, педагогами і з самим собою, В цілому це період завершення дитинства і початку «виростання» з нього.

Які новоутворення, крім почуття дорослої, з'являються в підлітковому віці? Охарактеризуйте їх.

2. В роботі «Проблема спілкування в психології» Б. Ф. Ломов пише: «в процесах спілкування люди не лише передають інформацію один одному або здійснюють один на одного ті або інші регуляційні дії. Спілкування — найважливіша детермінанта емоційних станів людини. Весь спектр специфічно людських емоцій виникає і розвивається в умовах спілкування людей. Цими умовами визначається рівень емоційної напруженості., в цих умовах здійснюється і емоційна розрядження- З життя добре відомо, що потреба в спілкуванні у людини дуже часто виникає саме у зв'язку з необхідністю змінити свій емоційний стан

В процесі спілкування людей можуть змінюватися як модальність, так і інтенсивність їх емоційних станів: відбувається або зближення цих станів, або їх поляризація, взаємне посилення або ослаблення».

Розкрийте роль та специфіку спілкування підлітків: Як спілкування впливає но психічний розвиток в підлітковому віці?

III. В дослідженні одного американського психолога на питання: Чи «відчували ви коли-небудь, що вам легше обговорювати питання з друзями, ніж з батьками?» — позитивно відповіли 61 % хлопчиків 11—13 років, 90 % підлітків 15—18 років і 76 % чоловіків 20—24 років. У жінок відповідно 55 %, 93 % і 12 %. питання: Чи «відчували ви коли-небудь, що ваші батьки розуміють вас не так добре, як ваші друзі?» — позитивні відповіді склали по тих же вікових групах відповідно: у чоловіків — 59 %, 88 % і 77 %, у жінок — 54 %, 89 % і 74 %.

Проаналізуйте ці дані і зробіть висновок про те, як змінюється з віком взаєморозуміння дітей з батьками і з друзями-однолітками. З якими віковими особливостями пов'язані ці зміни?

IV. Приведені деякі вікові особливості молодшого шкільного віку.

  • Ведуча діяльність — учіння.

  • Основні потреби — у вільних діях і рухах, в пізнанні дійсності, в нових враженнях.

  • Основні інтереси — пізнавальні; інтерес до ігор, казок, спорту

  • Особливості уваги — переважає мимовільна, довільна увага нестійка, вузька за об'ємом, легко відволікається, рівень розподілу його невисокий.

  • Особливості пам'яті — має переважно наочно-образний характер; більш розвинене мимовільне запам'ятовування; при заучуванні матеріалу використовуються в основному прийоми механічного запам'ятовування; відтворення частіше дослівне (текстуальне)

  • Особливості мислення — в основному конкретне; недостатньо гнучке, з явним переважанням репродуктивного підходу до рішення задач; в зміст понять включаються головним чином неістотні, але впадаючі в очі ознаки.

  • Основні новоутворення — довільність, внутрішній план дії і рефлексія.

Опишіть по цих же ознаках особливості підлітків.

V. Розглядаючи проблему вікових передумов розумових здібностей, Н. С. Лейтес указує на деякі риси, «характерні для основних періодів шкільного дитинства, які можуть бути віднесені до внутрішніх умов, що сприяють зростанню загальних здібностей. Так, наймолодших школярів відрізняє особлива готовність засвоювати, довірливе підкорення авторитету, віра в істинність всього, чому вчать, — все це неповторні передумови здатності до навчання в молодшому шкільному віці (але ті ж властивості, якщо вони будуть властиві дитині і далі, можуть стати джерелом формалізму, школярства, тобто негативних якостей). Школярів, що вступили в підлітковий вік, відрізняють підйом енергії і широта схильностей, потреба випробувати, застосувати свої міцніючі сили, прагнення до самоствердження. Такі вікові риси з нової сторони відкривають можливості для загального розвитку.

Які педагогічні умови повинні бути створені для того, щоб можливості загального розвитку підлітків реалізувалися в максимальній мірі?

VI. З метою знаходження більш оптимальних способів формування самооцінки був проведений наступний експеримент.

В одному класі кожну дитини протягом всього учбового року порівнювали тільки з ним самим. Про ступінь успішності його учбової діяльності, про його просування повідомлялося тільки самому учню. Його успіхи і невдачі не порівнювалися з результатами, яких досягли інші учні.

В іншому класі порівняння здійснювалося інакше. Успіхи однієї дитини порівнювали тут з успіхами або неуспіхами іншого, причому зіставляли з рівним йому по можливостях (здібностям), але через певні особистісні якості (ступеня старанності, організованості, дисциплінованості) досягаючим в навчанні кращих результатів. Всі оцінки і зауваження висловлювалися з метою показати, що успіх або відставання в навчанні залежать від відношення до роботи.

В третьому класі вчитель, як завжди, результати відстаючих зіставляв з результатами тих хто добре встигав.

В якому класі і чому реакція учнів на оцінки педагога була найсприятливішою?

VII. Учні 6-го класу написали контрольну роботу. Вчитель аналізує роботу кожного учня, указуючи на достойності і недоліки. Коли черга доходить до роботи Наташі, вчитель нетактовно вказує на недоліки виконаної роботи, Наташа у грубій формі заперечує вчительці.

Поясніть помилку вчителя. Яка вікова особливість розвитку дівчинки лежить в основі цього інциденту?

VIII. Дванадцятирічна Катерина була цілком старанною ученицею. На уроках вона виявляла пізнавальну цікавість до предметів. Якщо щось не вдавалося в навчанні, вона була настирна в проханнях про роз'яснення матеріалу. Звичайно, не всі предмети давалися легко і однаково добре. Якось батьки дівчинки, щоб підвищити її мотивацію навчання, пообіцяли їй за кожну високу оінку в чверті матеріальну винагороду. Яке ж було їх здивування, коли через півроку такої «нагороди» бажання грно вчитися і получати високі оцінки у Каі не зросло, а знизилося.

Чому це відбулося? Як ви можете пояснити цей факт?

IX. Даша К., дівчинка 13 років, виявилася під впливом подруги з неблагополучної сім'ї старше її на два роки. Мама помітила зміни в поведінці дочки, її думках і в зовнішності. Дівчинка стала різанням іноді грубої, з'явився яскравий, кричущий макіяж. Задушевних бесід, як раніше, у мами і дочки практически не стало. Щоб змінити ситуацію, мама вирішила поговорити з дочкою відверто.

Як потрібно побудувати розмову мамі, щоб стати почутою і вплинути на зміни дочки?