Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до літ-ва план.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет імені В. Г. Короленка

Факультет філології та журналістики

Кафедра української літератури

Затверджено на засіданні кафедри української літератури

протокол № 1 від «31» серпня 2011 року

Вступ до літературознавства Робоча навчальна програма для студентів і курсу факультету філології та журналістики

(спеціальність 6.020303 «Філологія. Українська мова і література»)

Розробник: старший викладач

Білик Галина Миколаївна

Полтава

2011–2012 н. р.

1. Загальні положення.

1.1. Мета і завдання вивчення дисципліни.

«Вступ до літературознавства» є обов’язковим курсом, який читається студентам-філологам першого року навчання й спрямований на введення їх у спеціальність, ознайомлення з теоретичними основами мистецтва слова й літературного процесу, на вироблення навиків критичного судження й наукової оцінки літературно-художнього твору.

«Вступ до літературознавства» є пропедевтичною навчальною дисципліною стосовно «Історії української літератури», «Історії зарубіжної літератури», «Теорії літератури», «Літературної критики», він формує понятійний фундамент і дослідницький інструментарій для наступного вивчення студентами письменства, робить естетично-осмисленим їх читацький досвід.

Мета навчальної дисципліни: виробити в студентів розуміння образно-чуттєвої природи мистецтва, зокрема художньої літератури; сформувати основні знання про літературу, твір, образ, художність, версифікацію, генерику та генезис художньої літератури; прищепити навики наукового вивчення літературно-художнього твору.

Основні завдання: навчити студентів практично застосовувати теоретичні знання, висвітлювати поетику літературно-художнього твору.

1.2. Опис предмета навчальної дисципліни.

Таблиця 1.

семестр

обов’язкова чи за вибором

загальна кількість годин

загальна кількість кредитів

кількість змістових модулів

лекції, години

практичні заняття, години

самостійна робота, години

індивідуальна робота, години

вид контролю

І

обов’язкова

144

4

4

28

32

42

42

екзамен

Таблиця 2.

Кількість модулів

Назви модулів

К-ть

годин

К-ть

балів

Модуль І.

Л ітература. Твір. Тропи.

39

52

Модуль ІІ.

Генерика та генезис художньої літератури.

50

47

Модуль ІІІ.

Версифікація.

35

34

Модуль ІV.

Наукове вивчення літературно-художнього твору.

20

22

1.3. Перелік видів навчальної діяльності студентів (лекції, практичні, лабораторні заняття тощо), їх стисла характеристика.

Вивчаючи навчальну дисципліну, студенти відвідують лекції (виклад лектора конспектують), практичні заняття, до яких заздалегідь готуються за рекомендованим планом і літературою (у робочих зошитах занотовують відповіді або тези для висвітлення теоретичних положень, вивчають матеріал; виконують вправи та інші завдання). На практичних заняттях студенти дають усні або письмові відповіді на запитання з теми, виконують тренувальні вправи.

Теми лекцій і практичних занять здебільшого дублюються, що спрямоване на глибше осмислення і більш ґрунтовне засвоєння студентами матеріалу.

Курс передбачає також виконання індивідуальної та самостійної роботи. Індивідуальні заняття спрямовані на поглиблення теоретичної бази знань студентів через термінологічний контроль. Самостійна робота – це контрольні завдання практично-аналітичного, підсумково-творчого і пошукового характеру. Якщо студент не виконує завдань самостійної та індивідуальної роботи, максимальна сума балів за них віднімається від набраної ним загальної кількості балів.

1.4. Перелік форм контролю (поточного, модульного, підсумкового).

Таблиця 3.

КОНТРОЛЬ (форми)

Поточний

Модульний

Підсумковий

  1. усне опитування;

  2. письмове опитування;

  3. тестування;

  4. перевірка зошитів.

  1. складання термінологічного мінімуму;

  2. аналіз тексту (2);

  3. творча робота (1).

  1. контрольна робота (2);

  2. рейтинг.

1.5. Шкала оцінювання.

Таблиця 4.

За шкалою ECTS

За національною шкалою

За шкалою навчального закладу

А

Відмінно

100–90

BC

Добре

89–82; 81–75

DE

Задовільно

74–68; 67–60

FX

Незадовільно з можливістю повторного складання

59–48; 47–35

F

Незадовільно з обов’язковим повторним курсом

34–1

1.6. Критерії оцінювання знань.

Таблиця 5.

Зміст

Види

навчальної

діяльності

І семестр

загальна кількість годин

кількість занять або видів роботи

Кількість балів за одне заняття або вид роботи

загальна максимальна кількість балів

Лекції

28

14

2

28

Практичні заняття

32

16

5

80

Індивідуальна робота

42

(10+10+10+12)

4

5

20

Самостійна робота

42

(5+20+10+2+5)

5

5+7+5+5+5

27

УСЬОГО

144

37

155

  • Відвідуючи лекцію, студент може максимально отримати 2 бали (якщо виклад лектора грамотно й охайно занотовано, матеріал осмислено).

  • Відвідуючи практичне заняття, студент може отримати 5; 4; 3; 2; 1; 0 балів:

5 балів – матеріал успішно засвоїв; чітко, грамотно, вмотивовано відповідає на поставлене запитання; вміє практично застосовувати набуті теоретичні знання;

4 бали – матеріал успішно засвоїв; чітко, грамотно, вмотивовано відповідає на поставлене запитання; вміє практично застосовувати набуті теоретичні знання, але допускає окремі неточності, виказує невпевненість;

3 бали – матеріал здебільшого засвоїв, дає правильну, але не повну відповідь; помиляється, але може виправити свою помилку після зауваження; відчуває складнощі практичного застосовування теоретичного знання;

2 бали – студент готувався до заняття, має в зошиті відповіді на питання плану, знає визначення понять, але не дає повної відповіді, збивається, відчуває проблеми з практичним застосуванням теоретичних знань;

1 бал – студент має фрагментарне уявлення про матеріал.

0 балів – студент не готовий до заняття.

  • Якщо студент пропустив заняття або оцінений 0 балів, він усно складає цю тему викладачеві; пропущену лекцію переписує, опрацьовує літературу і також усно складає матеріал викладачеві. Відпрацювання оцінюється за загальним стандартом.

  • Самостійна й індивідуальна робота оцінюється балами від 0 до 7. Враховується якість знань, повнота висвітлення проблеми, творчий підхід, якість викладу, практичні навики, кількість засвоєних понять, їх розуміння.

1.7. Рекомендації для студентів щодо опрацювання змістових модулів, індивідуальної та самостійної роботи, оформлення звітної документації, організації навчального процесу.

Змістовий модуль передбачає засвоєння студентами лекційного матеріалу, поглиблення знань і вироблення навиків практичного застосування на практичних заняттях, виконання індивідуальної та самостійної роботи.

Кожен вид роботи студента оцінюється, в окремих випадках (пропуски з поважної причини, інше) студент має право скласти або перескласти той чи інший вид роботи.

  • Для запису лекцій студенти відводять окремий зошит, який охайно ведуть. Викладач може перевірити лекційні записи.

  • Для підготовки до практичних занять студенти відводять окремий зошит. У ньому виконують домашні завдання й тренувальні аудиторні вправи; конспектують першоджерела (за вказівкою викладача). Викладач періодично перевіряє робочі зошити.

  • Індивідуальна робота передбачає засвоєння студентами термінологічного мінімуму за чотирма змістовими напрямками. Студенти складають термінологічний мінімум («Словник») через колоквіум з мікрогрупою або індивідуальну бесіду з викладачем у позаурочний час. Дата зарахування індивідуальної роботи: № 1 – 22.09.2011 р.; № 2 – 20.10.2011 р.; № 3 – 17.11.2011 р.; № 4 – 15.12.2011 р.

  • Студенти виконують самостійну роботу: 2 персональні контрольні роботи; 1 творчу роботу; письмовий версифікаційний аналіз поезії; пишуть реферат з елементами текстового дослідження з проблем художньої мови, стилю. Контрольні роботи студенти виконують самостійно вдома, послуговуються всією доступною навчальною та науковою літературою. Завдання до контрольної роботи кожен студент отримує індивідуально (на окремих картках). Для цих робіт студенти відводять окремий зошит, який здають на перевірку викладачеві. Остаточна дата зарахування самостійної роботи (всіх видів): 08.12.2011 р. Творча робота виконується на практичному занятті.

  • Консультаційно-залікові дні викладача (студенти можуть відпрацювати пропуски, скласти індивідуальну роботу (словник), здати самостійну роботу): вівторок, четвер (щотижня, 14.40 – 16.00).

2. Зміст модулів.