Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Виховний захід Профорієнтаційний

.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Кафедра загальної педагогіки

та андрагогіки

«Моя майбутня професія»

Розробила студентка

групи Ін – 57

факультету філології

та журналістики

Бойко Дар’я Олександрівна

ПОЛТАВА-2013

МЕТА:

  • Освітня – пояснити учням, які фактори впливають на вибір професії; мотивувати їхню подальшу навчальну діяльність при виборі професії;

  • Ціннісно – орієнтовна – познайомити з особливостями деяких професій допомогти старшокласникам у визначенні цілей на майбутнє;

  • Стимулюючо – дійова – підготувати учнів до вибору майбутньої професії; виховувати шанобливе ставлення до будь-якої професії.

ВИД ДІЯЛЬНОСТІ: пізнавальний з елементами ціннісно – орієнтаційного та вільного спілкування;

ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДУ: усний журнал з елементами бесіди;

ОРІЄНТОВНИЙ ВІК ДІТЕЙ: 15 – 16 років;

ТРИВАЛІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДУ: 45 хв. ;

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: класна кімната;

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: плакати з виразами про працю; на дошці гасло: «Хочу — Можу — Потрібно!»;

ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ: пошук інформації, матеріалів, написання сценарію виховного заходу, попередня підготовка учнями плакатів.

Слово вчителя

Сторінка 1. Що таке професія

Професією можна назвати такий вид трудової діяльності людини, який вимагає особливої підготовки і є джерелом доходів. Трудова діяльність є професійною, якщо виконуються дві умови: по-перше, професія характеризується наявністю певного рівня кваліфікації, майстерності, уміння, професійної підготовки, спеціально здобутих знань, які підтверджуються спеціальними документами: дипломами, свідоцтвами, атестатами, сертифікатами. По-друге, професія є своєрідним товаром, який людина може продавати на ринку праці.

Але професія — це не тільки вид трудової діяльності людини. Це ще й особлива його соціальна характеристика, певна ознака людини. За професійною ознакою люди розподіляються на великі групи або категорії, що займаються однаковим видом трудової діяльності.

Отже, обрати собі професію — означає, не тільки обрати собі роботу, але й бути прийнятим до певного кола людей, а також прийняти їхні етичні норми, правила.

Сторінка 2. Як правильно обрати професію

Слово вчителя

У світі є дуже мало речей, які ми не можемо обирати: це наше власне тіло, країна, в якій ми народилися, наші батьки. Решта залежить від нашого вибору. І одним із найбільш відповідальних, визначальних унашій долі виборів є вибір професії. Для того щоб правильно обрати собі професію, вам потрібно зорієнтуватися в трьох речах.

По-перше, визначити, якими є ваші професійні інтереси та схильності. Коротко ми називатимемо їх словом «хочу».

По-друге, оцінити свої професійно важливі якості: здоров’я, кваліфікацію та здібності. Це — «можу».

По-третє, дізнатися, на які професії є попит. Це — «потрібно». У тому разі, якщо ви зумієте поєднати «хочу», «можу» і «потрібно», ваш професійний вибір буде вдалим.

Сторінка 3. Типи та класи професій

Слово вчителя

За предметом праці можна виділити п’ять типів професій. Предметом професій першого типу є люди. Тому їх назвали професіями типу «людина — людина». Це лікар, медсестра, вихователь, учитель, продавець. Тип «людина — техніка» містить у собі професії, пов’язані зі створенням, монтажем, збиранням та налагодженням технічних пристроїв, ремонтом техніки. Це: зварювальник, інженер, водій, швачка, електромонтер. Тип «людина — знакова система» об’єднує професії, пов’язані з текстами, цифрами, формулами, таблицями, кресленнями. Це перекладач, бібліотекар, програміст, бухгалтер. До типу «людина — художній образ» належать професії, пов’язані зі створенням, проектуванням, моделюванням різних виробів. Це художник, журналіст, композитор, актор, закрійник. До типу «людина — природа» належать професії, пов’язані з вивченням живої та неживої природи. Це агрохімік, геолог, лісівник, городник, зоотехнік, ветеринар.

За характером праці виділяють два класи професій: професії виконавчого класу, що пов’язані з виконанням рішень, з роботою за заданим зразком (це агент, медсестра, продавець, касир, перукар). Професії цього класу не вимагають вищої освіти; професії творчого класу, що пов’язані з

аналізом, дослідженням, випробуванням, плануванням, розроблянням нових зразків, прийняттям нестандартних рішень; вимагають високого рівня розумового розвитку і, як правило, вищої освіти (це лікар, психолог, учитель, юрист, інженер та ін.).

Сторінка 4. Як опанувати професію

Слово вчителя

Середня професійна освіта дозволяє стати фахівцем середньої ланки. Її можна здобути в технікумах і коледжах.

Вища освіта дозволяє опанувати будь-яку професію творчого класу. Її можна здобути у вищих навчальних закладах, до яких належать академії, університети, інститути.

Сторінка 5. Де можна довідатися, які існують навчальні заклади

Слово вчителя

Існує багато джерел інформації про навчальні заклади. Довідники для вступників надають найбільш повну й точну інформацію про навчальні заклади. Вони виходять щорічно. Телефонні довідники дозволяють з’ясувати номери телефонів і адреси навчальних закладів. Інтернет. Рекламні оголошення в газетах, журналах, буклетах. Центри зайнятості населення (надають інформацію про навчальні заклади, що здійснюють переважно підвищення кваліфікації дорослих людей).

Безпосередній візит до навчального закладу дозволить вам скласти власне уявлення щодо умов навчання вньому.

Сторінка 6. Знайомство із професіями

Слово вчителя

Менеджер

Організує та координує, оцінює та стимулює діяльність персоналу з метою економії ресурсів, підвищення продуктивності та якості праці, конкурентоспроможності товарів і послуг, прибутку й добробуту, задоволеності кожного працівника своєю професією. Вивчає попит та про

позицію на ринку, обновляє продукцію, розробляє бізнес-план і керує його реалізацією. Забезпечує аналіз і розв’язання організаційнотехнічних, економічних і соціально-психологічних питань у

їхньому взаємозв’язку, регулює процеси прийому, добирання й професійного

зростання працівників, їхнього переміщення по вертикалі й горизонталі. Робочий день менеджера не є жорстко нормованим, нерідко виникають стресові ситуації, що вимагають прийняття оперативних рішень, поєднаних з

економічним ризиком. Менеджерові необхідні виразна мова, гарна пам’ять, висока емоційно-вольова стійкість, розвинені комунікативні й організаторські здібності, готовність до розумного ризику. Він повинен бути

сміливим, рішучим, відповідальним, самокритичним, терплячим, компетентним, мати почуття гумору та викликати симпатію. Менеджерові необхідна гарна підготовка в галузі економіки, права, керування, соціальної психології та психології праці. Він повинен знати трудове законодавство, закономірності ціноутворення, оподаткування, маркетингу, реклами, а також техніку ведення комерційних переговорів, організацію виробництва. Знадобляться також знання іноземної мови (англійської) та вміння працювати на персональному комп’ютері. Медичні протипоказання: робота не рекомендується особам, які страждають на захворювання серцево-судинної та нервової системи, мають дефекти мови й фізичні вади.

Юрисконсульт

Юрисконсульт працює на підприємствах і в організаціях різного підпорядкування, у виробничій і невиробничій сфері, а також у юридичних консультаціях. На підприємствах і в організаціях головним чином здійснює

претензійно-позивну діяльність. Бере участь в урегулюванні претензій у

досудовому порядку, складанні обґрунтованих відповідей на претензії та відгуків на позовні заяви. Надає довідки й консультації структурним підрозділам підприємства, громадським організаціям і працівникам щодо чинного законодавства, надає їм допомогу в підготовці документів із майнових, правових та трудових питань. Розглядає та оформляє матеріали щодо притягнення працівників до дисциплінарної й матеріальної відповідальності. У юридичних консультаціях надає консультаційну допомогу фізичним особам із питань цивільного, адміністративного, трудового, карного законодавства.

Допомагає в складанні правових документів. Для успішної діяльності необхідні гарна оперативна пам’ять, розвинене вербально-логічне мислення, емоційно-вольова стійкість, товариськість, спритність, відповідальність, організованість, грамотна, чітка, логічна мова. Медичні протипоказання: робота не рекомендується людям із важкими захворюваннями серцево-судинної системи, нервово-психічними розладами.

Дизайнер

У цій професії поєднуються функції інженера, художника, психофізіолога, економіста. Його мета — у промислових виробах, побутових приладах, меблях, інтер’єрах квартир, офісів, житлових масивах та інших об’єктах гармонічно поєднати корисність, зручність і красу, забезпечивши їх високі споживчі властивості, надійність, привабливість, конкурентоспроможність.

Дизайнер самостійно або разом з іншими фахівцями вдосконалює вже створені об’єкти, бере участь у проектуванні, конструюванні, досвідченій перевірці нових. Збирає необхідні відомості про вироби, їхні конструкції, матеріали, технології виготовлення, вивчає особливості взаємодії людини з

виробом у процесі експлуатації, розробляє проектні схеми, ескізи, форми, робочі креслення. Дизайнерові необхідні навички з графіки й живопису, знання технології виготовлення виробів та основ композиції, соціології, психології. Медичні протипоказання: порушення координації рухів рук, дальтонізм, дефекти зору.

Секретар-референт

Виконує технічні функції та доручення керівника, застосовує раціональні методи роботи з відвідувачами й документами, сприяючи тим самим успішному розв’язанню основних завдань організації. Реєструє та аналізує листи, документи, систематизує їх за ступенем важливості, зберігає поточний архів. Проводить телефонні переговори, приймає телефонограми, записує та передає завдання керівника за призначенням, стежить за їхнім виконанням. Бере участь у підготовках засідань і нарад, організує й регулює прийом відвідувачів. За дорученням керівника складає реферати, проекти листів і

документів. У роботі використовує засоби зв’язку та оргтехніку. Робота може бути ненормованою, можливі відрядження. Професійно важливі якості: нормальний слух, гарна зорова пам’ять, зосередженість уваги, емоційно-вольова стійкість, схильність до роботи з людьми й документами, помірна товариськість, доброзичливість, увічливість, приємна зовнішність. Медичні протипоказання: серцево-судинні захворювання; захворювання внутрішніх органів, розлади нервової системи, що виявляються в дратівливості; психічними хвороби; дефекти мови та очевидні фізичні вади.

Підбиття підсумків

Слово вчителя

Отже, сьогодні ми з вами розглянули фактории, які впливають на вибір професії та дізналися особливості деяких професій; Я содіваюсь, що тепер вам буде набагато легше обрати майбутню професію, визначайтесь, яка саме професійна освіта вам необхідна. Оберайте напрям, рівень і форму свого професійного навчання і досягайте своєї мети. Успіхів вам!