Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИЭУ Методичка нов для публ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать

Семінар 7. Економічні ідеї меркантилізму та класична школа політичної економії

План

  1. Меркантилізм як перший напрямок економічної думки.

  2. Погляди фізіократів. Роль Ф.Кене у виникненні, становленні і розвитку школи фізіократів.

  3. Теорія поділу праці, вартості, грошей і доходів А.Сміта (по роботі «Дослідження про природу і причини багатства народів»).

  4. Теорія вартості, заробітної плати, прибутку, ренти Д. Рікардо (по роботі «Засади політичної економії та оподаткування»).

Основні поняття:

меркантилізм, «грошовий баланс», «торговий баланс», неповноцінні гроші, фізіократи, класична англійська політекономія, економічні закони, поділ праці, спеціалізація, кооперація, продуктивність праці, товар, споживча вартість, мінова вартість, гроші, заробітна плата, прибуток, рента, чистий продукт, податок, пропорційна та регресивна системи оподаткування, економічна рента, порівняльні переваги в економіці.

Питання до самоконтролю:

  1. Чи міг би Аристотель досліджувати двоїстий зміст товару?

  2. Аристотель розглядав поняття «економіка» та «хрематистика». Яким чином вин їх розрізняв?

  3. Меркантилізм розділений на ранній та пізній періоди. Чим це викликано? Чому говорять, що пізні меркантилісти впритул підійшли до класичної політекономії?

  4. Хто відкрив трудове походження вартості?

  5. Чому А. Сміт називав ідеї меркантилістів «середньовічним марновірством»?

  6. У чому полягає зміст макроекономічного моделювання?

  7. Які школи економічної теорії можна віднести до класичного напряму? Чому?

  8. Чим все ж таки розрізняються поняття «вартість», «цінність» і «ціна»?

  9. Як Ви розумієте вираз І.В.Гєте: «Історія науки - сама наука»?

  10. Чи вірне твердження Д.Рікардо, що диференційна рента з розвитком суспільства завжди буде зростати? Поясніть.

Назвіть ім’я економістів:

    1. Він був одним з засновників меркантилізму. Його життя і діяльність (кінець XVΙ – початок XVΙΙ століть 1571-1621рр.) відрізнялися різноманітністю: поет і радник короля, дуелянт і вчений. Він був одним з керівників гугенотів. Всесвітню славу йому принесло видання у 1615 році «Трактату політичної економії», де вперше використане поняття політична економія. Вчений розглядав науку як звіт правил господарської діяльності. Він підкреслював, що багатство – це надлишок продуктів, що залишається після задоволення потреб країни.

    2. У його книзі «Багатство Англії в зовнішній торгівлі чи баланс нашої зовнішньої торгівлі як принцип нашого багатства», що вийшла після його смерті у 1664 році, мова йшла про переваги активної зовнішньої торгівлі. Він підкреслював, що набагато вигідніше вивозити не сировину, а готові вироби. На його думку, необхідно продавати іноземцям більше, ніж купувати у них, вигідно скорочувати споживання імпортних товарів. Він критикував «грошовий баланс» монетаристів. Він жив в Англії в 1571-1641 роках.

    3. Цей вчений був відомим економістом свого часу. Сам виходець з ремісників, самоучка, він вніс істотний внесок у розвиток економічної науки, насамперед Росії. У його праці «Книга про убогість та багатство» (1724р.) багатство розглядається як речове та нематеріальне. Він був прихильником строгої регламентації господарського життя. Ним було встановлено чіткий зв’язок між зростанням багатства та продуктивністю праці. Жив він в Росії у 1652-1726 роках. Вмер у в’язниці, куди був відправлений за свою «Книгу про убогість і багатство», оскільки вона торкалася інтересів царського оточення.

    4. Шотландський економіст і філософ, найвизначніший представник англійської класичної політекономії. У 1776 році вийшла в світ його знаменита робота, в якій він показав роль суспільного поділу праці в розвитку виробництва, розглянув обіг і функції грошей, розподіл доходів в буржуазному суспільстві. У його дослідженнях дається обґрунтування трудової теорії вартості.

    5. Цей економіст жив у 1694-1774 роках. Він був лікарем за професією. В той же час започаткував школу фізіократів. Найбільшим з його досягнень є аналіз проблеми відтворення та реалізації сукупного суспільного продукту, зроблений ним вперше в економічній науці.

    6. Він народився у 1772 році в Лондоні, в родині відомого біржовика. У 16 років почав допомогати батьку в його торгових та біржових операціях. У 30 років він став одним з членів керівного комітету Лондонської біржі. Захоплено займався природничими науками: фізикою, хімією, а також математикою. Політична економія перетворилася з наукового захоплення в справу всього його життя. Його головна наукова праця «Початок політичної економії та податкового обкладення» (1817р.). У цій праці він розвиває трудову теорію вартості, теорії ренти, прибутку і заробітної плати.

Задача:

На основі методології Ф.Кене визначте, яка частина річного продукту вийшла з обороту, чому дорівнює особисте споживання «продуктивного класу», «класу земельних власників» та «марного класу» і їх особисте споживання в сукупності.

Відомо, що річний продукт складає 15 млрд. грош. од. Рента – 6 млрд. грош. од. Клас «земельних власників» використовує половину свого доходу (ренти) на задоволення особистих потреб, а іншу половину – на придбання промислової продукції у «марного класу».