Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККР Романенко ДУМ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Розвиток духовної культури особистості, піднесення вартості української мови, вихід її на міжнародну арену як мови суверенної держави залежить від багатьох чинників, передусім від функціонування суспільно-престижної форми національної мови – літературної мови – у професійній сфері.

Готувати висококваліфікованих фахівців, які володіють державною мовою в усній та писемній формах, - завдання вищої школи. Комплексна контрольна робота спрямована на формування національномовної особистості, розширює мовну компетенцію майбутнього спеціаліста у професійній сфері. При складанні завдань з української мови враховувалися такі аспекти: засвоєння відомостей про літературні норми усіх рівнів мовної ієрархії, їх важливість у формуванні навичок професійної комунікації, студіювання особливостей фахової мови, на розвиток культури мови, мислення і поведінки особистості та вміння складати тексти документів.

Комплексна контрольна робота розроблена для студентів спеціальності «Практична писхологія».

РЕЦЕНЗІЯ

на комплексну контрольну роботу

з «Української мови за професійним спрямуванням»

для студентів спеціальності «Практична психологія»

Питання комплексної контрольної роботи, підготовлені доцентом кафедри української філології Маріупольського державного університету Романенко Л.В., складені відповідно до власної програми курсу «Українська мова за професійним спрямуванням», яка затверджена Радою університету.

Завдання, що становлять зміст контрольної роботи, охоплюють усі розділи курсу: поняття літературної мови та мовні норми, ознаки офіційно-ділового стилю, класифікацію документів за найменуванням, місцем виникнення, призначенням, напрямом, формою, строками виконання, ступенем гласності, стадіями створення, складністю; формуляр документа; документацію щодо особового складу; інформаційні та обліково-фінансові документи.

Отже, завдання комплексної контрольної роботи сформульовані так, що дають змогу перевірити, як студенти оволоділи етикетом ділового спілкування, лексичними, орфоепічними, орфографічними, пунктуаційними та стилістичними нормами ділової української мови, а також як володіють уміннями і навичками укладання ділових паперів.

Кожен варіант контрольної роботи містить десять питань. Усі варіанти рівнозначні за своєю складністю і вимагають ґрунтовних знань з ділової української мови.

Комплексна контрольна робота заслуговує позитивної оцінки, її можна рекомендувати для перевірки знань студентів з курсу «Українська мова за професійним спрямуванням».

Кандидат філологічних наук,

доцент кафедри української філології

Маріупольського державного

університету