Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vishnevskiy_V.,_CHaykovska_O.,_Karlin_O.Finanso...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте класифікацію грошових потоків за основними

ознаками.

2. Опишіть структуру вхідних грошових потоків на підприємстві та їх характеристику.

3. Назвіть основні стадії управління грошовими потоками.

4. Які грошові потоки підприємства є вихідними?

5. За якою формулою розраховується сума чистого грошового потоку?

6. Назвіть фактори, що впливають на абсолютну суму грошового потоку.

7. Обґрунтуйте виявлення резервів оптимізації грошових потоків підприємства та їх планування на майбутні період.

8. Назвіть зовнішні фактори впливу на грошові потоки підприємства.

9. Які фактори впливу на грошові потоки підприємства є внутрішніми?

10. У чому особливості планування грошових потоків підприємства?

11. Охарактеризуйте забезпечення ефективного контролю грошових потоків.

12. Як вихідні грошові потоки впливають на поточний фінансовий та кінцеві результати діяльності підприємства?

13. Охарактеризуйте інформаційне та документальне забезпечення процесу планування грошових потоків на підприємстві.

14. Назвіть основні етапи аналізу грошових потоків підприємства.

15. Опішить схему управління грошовими потоками при оплаті рахунків суб'єктів господарювання.

Література [6, 12, 14, 20,,25,30,34]

Тема 4

Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

План практичного заняття

  1. Необхідність визначення вартості грошей у часі.

  2. Сутність компаундирування, базові формули.

  3. Сутність дисконтування, базові формули.

  4. Методи нарахування відсотків у фінансових операціях.

  5. Поняття і види ануїтету

Практична частина

Завдання 4.1. Необхідно визначити суму простого відсотка за рік при наступних умовах: первинна сума вкладу - 1000 ум. грошових од.; процентна ставка, що виплачується щокварталу - 20%.

Завдання 4.2. Необхідно визначити суму дисконту за простим відсотком за рік при наступних умовах: кінцева сума внеску визначена в розмірі 1000 ум. грошових од.; дисконтна ставка складає 20% в квартал.

Завдання 4.3. Необхідно визначити майбутню вартість внеску і суму складного відсотка за весь період інвестування при наступних умовах: первісна вартість вкладу - 1000 ум. грошових од.; процентна ставка, яка використовується при розрахунку суми складного відсотка, встановлена ​​в розмірі 20% в квартал; загальний період інвестування - один рік.

Завдання 4.4. Необхідно визначити справжню вартість грошових коштів і суму дисконту по складним відсоткам за рік при наступних умовах: майбутня вартість грошових коштів визначена в розмірі 1000 ум. грошових од.; використовувана для дисконтування ставка складного відсотка становить 20% в квартал.

Завдання 4.5. Необхідно визначити річну ставку прибутковості облігації при наступних умовах: номінал облігації, що підлягає погашенню через три роки, становить 1000 ум. грошових од.; ціна, за якою облігація реалізується в момент її емісії, становить 600 ум. грошових од.

Завдання 4.6. Необхідно визначити ефективну середньорічну процентну ставку при наступних умовах: грошова сума 1000 ум. грошових од, поміщена в комерційний банк на депозит строком на 2 роки: річна процентна ставка, за якою щоквартально здійснюється нарахування відсотка, становить 10% (0,1).

Завдання 4.7 Перед інвестором стоїть завдання розмістити 100 ум. грошових од. на депозитний вклад строком на один рік. Один банк пропонує інвесторові виплачувати дохід за складними відсотками у розмірі 23% в квартал: другий - у розмірі 30% один раз на чотири місяці: третій - в розмірі 45% два рази в році: четвертий - у розмірі 100% один раз на рік.

Завдання 4.8. Необхідно розрахувати майбутню вартість ануїтету, здійснюваного на умовах попередніх платежів (пренумерандо), при наступних даних: період платежів по ануїтету передбачений в кількості 5 років; інтервал платежів по ануїтету становить один рік (платежі вносяться на початку року); сума кожного окремого платежу (члена ануїтету) складає 1000 ум. грошових од.; використовувана для нарощення вартості процентна ставка складає 10% в рік (0,1).

Завдання 4.9. Необхідно розрахувати майбутню вартість ануїтету, здійснюваного на умовах наступних платежів (постнумерандо), за даними, викладеними в попередньому завданні (за умови внеску платежів в кінці року).

Завдання 4.10. Необхідно розрахувати справжню вартість ануїтету, здійснюваного на умовах попередніх платежів (пренумерандо), при наступних даних: період платежів по ануїтету передбачений в кількості 5 років; інтервал платежів по ануїтету становить один рік (при внесенні платежів на початку року); сума кожного окремого платежу ( члена ануїтету) складає 1000 ум. грошових од.; використовувана для дисконтування вартості ставка відсотка (дисконтна ставка) становить 10% в рік (0, 1).

Завдання 4.11. Необхідно розрахувати справжню вартість ануїтету, здійснюваного на умовах наступних платежів (постнумерандо), за даними, викладеними в попередньому завданні (за умови внеску платежів в кінці року).

Завдання 4.12 Позичальник бере кредит на 3 роки під 20% річних. Кредит має бути погашеним рівними платежами по 15 тис. грош. од. наприкінці кожного року. Визначити суму кредиту.

Завдання 4.13 Визначити дисконтовану вартість майбутніх доходів від фінансового інвестування, якщо доходи будуть надходити в сумі 10,30 і 35 тис. гр. од. відповідно через 3,4 і 5 років. Дисконтна ставка-15%.

Завдання 4.14 Депозитний сертифікат кількістю 100000 грн., виданий 15 травня з погашенням 15 грудня під 18% річних. Визначте суму прибутку при нарахуванні точних і звичайних відсотків і суму погашення боргового зобов’язання.

Завдання 4.15 На фондовому ринку пропонуються до продажу облігації однієї з компаній по ціні 90 тис. грн. за одиницю. Вони були випущені терміном на 3 роки, до погашення залишилося 2 роки. Її номінал при випуску визначений у 100 тис. грн. Процентні виплати по облігації здійснюються один раз на рік по ставці 30% до номіналу. З урахуванням рівня ризику даного типу облігації норма її поточної прибутковості приймається в розмірі 35% на рік . Визначте поточну ринкову вартість облігації і її відповідність ціни продажу.