Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритми 2011 - копия - копия.docx
Скачиваний:
285
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
113.48 Кб
Скачать

Провести пробу на індивідуальну сумісність крові донора та на резус-сумісність

Послідовність

Зміст

Примітка

Мета:

Показання:

Протипоказання:

Місце виконання:

Матеріальне забезпечення:

Алгоритм виконання:

Оформлення документації:

Попередження трансфузій несумісних еритроцитів.

Транфузії еритроцитів

Відсутні.

Маніпуляційна.

Стерильні: лоток,одноразові шприци з голками, кров донора, ватні кульки, гумові рукавички.

70% етиловий спирт

Не стерильні: чашка Петрі, піпетки, скляні палички, пробірки, водяна баня, джгут, валик, штатив, халат, шапочка, маска, фартух,окуляри, обладнання для гігієнічної обробки рук згідно наказу №798, лоток для використаного матеріалу, ємності для дезінфекції, педальне відро.

Психологічно підготуйте хворого. Отримайте згоду. Спитайте пацієнта, як він себе почуває. Запропонуйте йому сісти чи лягти. Визначте місце ін’єкції. Проведіть гігієнічне миття рук. Одягніть шапочку, маску, халат, окуляри, фартух. Проведіть гігієнічну антисептику рук згідно наказу № 798. Одягніть стерильні гумові рукавички. Підготуйте стерильний матеріал та інструментарій. Передпліччя пацієнта укладіть на тверду основу внутрішньою поверхнею вверх. Під лікоть підкладіть гумову подушечку або валик. Накладіть на плече на 5-7 см вище ліктьового суглоба гумовий джгут (на сорочку, рушник або серветку) так, щоб вільні кінці були спрямовані вгору. Перевірте пульс на променевій артерії. Попросіть пацієнта кілька разів стиснути і розтиснути кулак. Виберіть найбільш наповнену вену. Попросіть пацієнта стиснути кулак. Обробіть внутрішню поверхню ліктьового згину двічі почергово стерильною ватною кулькою змоченою в спирт. Візьміть шприц у праву руку. Великим або вказівним пальцем лівої руки відтягніть шкіру ліктьового згину вниз,зафіксуйте вену. Тримаючи шприц паралельно до шкіри, зрізом голки доверху, проведіть венепункцію. Відчувши «провал», легенько відтягніть поршень до себе до появи крові в шприці і візьміть 5 мл крові з вени хворого. Зніміть джгут лівою рукою, попросіть пацієнта розтиснути кулак, притиснувши до місця ін’єкції стерильну ватну кульку, змочену в спирті, різким рухом витягніть шприц з голкою. Попросіть пацієнта зігнути руку в ліктьовому суглобі разом з ватною кулькою на 3-5 хв. до зупинки кровотечі. Поцікавтесь його самопочуттям . Якщо скарг немає, заберіть ватну кульку.

Кров з вени помістіть в суху чисту пробірку і дайте відстоятись 5-6 год. для отримання сироватки.

Піпеткою нанесіть на чашку Петрі краплю сироватки пацієнта і краплю крові донора у співвідношенні 1:10 , перемішайте скляною паличкою.Спостерігайте 5 хв.за результатом.При відсутності аглютинації проводимо резус-сумісність.

Поставте чашку Петрі на водяну баню при температурі +45˚- 48˚С на 10 хв., прикривши кришкою для попередження випаровування.

Прочитайте результат, поставивши чашку Петрі на білу поверхню.

Продезінфікуйте використане обладнання. Зніміть рукавички, проведіть гігієнічну антисептику рук.

При проведенні навички дотримуйтесь вимог наказів № 120;№ 740, № 408; № 720 ; № 798; ГОСТу 42-21-2-85 та № 164

Заповніть відповідну медичну документацію.

Стежити за станом пацієнта.

У випадку екстреного переливання крові пробірку з кров’ю центрифугують.

Чітко дотримуйтесь співвідношення крові донора та сироватки реципієнта.

Дотримуйтесь часу та t˚ режиму

При наявності аллютинації кров не переливати