Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАРИАНТЫ 9 и 16 на ЗЮЗИНУ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
26.27 Кб
Скачать

Варіант 16

3. Ліцензування та патентування підприємницької д-сті

Ліцензування, патентування певних видів господарської діяльності є засобами державного регулювання у сфері господарювання, спрямованими на забезпечення єдиної державної політики у цій сфері та захист економічних та соціальних інтересів держави, суспільства та окремих споживачів.

Законодавство України встановлює обмеження щодо здійснення певних видів господарської діяльності суб’єктами господарювання. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності провадиться шляхом встановлення заборони на здійснення окремих видів діяльності без спеціального дозволу (ліцензії). Так, без ліцензії забороняється здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами; виробництва ветеринарних медикаментів і препаратів, оптової, роздрібної торгівлі ветеринарними медикаментами і препаратами та ін.

Перелік види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню і процедура їх ліцензування визначаються Законом України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 1 червня 2000 р. Законом передбачається державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Відповідно до Закону „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, суб’єкт підприємництва зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов. Ліцензійні умови – нормативно-правовий акт, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності.

Патентування підприємницької діяльності полягає в необхідності одержання для здійснення певних її видів спеціального державного свідоцтва – торгового патенту. Законом України „Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” від 23 березня 1996 р. встановлено перелік видів діяльності, що підлягають патентуванню, та порядок патентування. Відповідно до Закону, провадиться патентування торговельної діяльності за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток, діяльності у сфері торгівлі іноземною валютою, діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності чи їх структурними (відокремленими) підрозділами.

Також закон встановлює перелік видів діяльності, що не підлягають патентуванню, та процедуру отримання торгового патенту.

2. Засновницькі документи господарського товариства та порядок їх підготовки

Для ведення господарської діяльності та регламентації основних принципів і форм корпоративного управління в товариствах необхідною умовою є розроблення установчих документів. Акціонерне товариство, товариство з обмеженою і товариство з додатковою відповідальністю створюються і діють на підставі статуту, повне і командитне товариство - засновницького договору. Установчі документи товариства у випадках, передбачених чинним законодавством, погоджуються з Антимонопольним комітетом України.

Установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного (складеного) капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства. Відсутність зазначених відомостей в установчих документах є підставою для відмови у державній реєстрації товариства. До установчих документів можуть бути включені інші умови, що не суперечать законодавству України.

Засновники (засновник) та учасники (учасник) товариства можуть самостійно змінювати установчий документ. Зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства. Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Вимоги до змісту установчих документів:

- у статуті товариства вказуються:

- найменування юридичної особи;

- органи управління товариством, їхня компетенція, порядок прийняття ними рішень;

- порядок вступу до товариства та вихід з нього;

- в установчому договорі товариства визначаються:

- зобов'язання учасників створити товариство;

- порядок їхньої спільної діяльності щодо його створення;

- умови передачі товариству майна учасників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]