Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВБН В.2.3-218-186-2004.docx
Скачиваний:
231
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Відомчі будівельні норми україни

 

 

 

 

 

Споруди транспорту

 

 

 

дорожнІЙ одяг нежорсткого типу

 

 

ВБН В.2.3-218-186-2004

 

 

Видання офіційне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ

Державна служба автомобільних доріг україни

укравтодор”

2004

 

 

ВІДОМЧІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

 

 

 

Споруди транспорту

 

 

 

дорожнІЙ одяг нежорсткого типу

 

 

ВБН В.2. 3-218-186-2004

 

 

Видання офіційне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ

укравтодор

2004

 

ПЕРЕДМОВА

 

1

РОЗРОБЛЕНО: Транспортною академією України (ТАУ), Національним транспортним університетом (НТУ), Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом (ХНАДУ), Державним дорожнім науково-дослідним інститутом імені М.П.Шульгіна (Держдорнді)

 

Розробники: В. Савенко, д-р техн. наук (керівник розробки), О. Василевич, В. Мозговий, д-р техн. наук, І. Гамеляк, канд. техн. наук, О. Бесараб, канд. техн. наук, О. Прудкий – ТАУ (НТУ); І. Кияшко, канд. техн. наук, М. Стороженко, канд. техн. наук, В. Філіпов, д-р техн. наук, В. Ряпухін, д-р техн. наук, – ХНАДУ; С. Головко, канд. техн. наук, Г. Малєванський, канд. техн. наук, – ДерждорНДІ

 

2

погоджено: Держбудом України лист від 20 жовтня 2004 р. №5/11-1894

 

 

3

ЗАТВЕРДЖЕНО: Наказом Укравтодору від 15 жовтня 2004 р. № 756 і надано чинності з 01 січня 2005 р.

 

4

НА ЗАМІНУ ВСН 46-83/ Минтрансстрой СССР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Право власності на цей документ належить Державній службі автомобільних доріг України “Укравтодор”.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково

На будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

 

 

 

 

Відомчі будівельні норми україни

 

Споруди транспорту.

Дорожній одяг нежорсткого типу

ВБН В.2.3-218-186-2004

Вводяться на заміну

ВСН 46-83/ Минтрансстрой СССР

 

 

Ці Норми встановлюють вимоги і рекомендації до конструювання, роз-рахунку та оцінки технічного стану дорожнього одягу нежорсткого типу та ви-користовуються при проектуванні нових та реконструкції існуючих автомобіль-них доріг загального користування, при розробленні нормативних документів, технічної документації і відповідного програмного забезпечення.

Вимоги цих Норм є обов’язковими для виконання суб’єктами господар-ської діяльності, що входять до сфери управління Державної служби автомо-більних доріг України “Укравтодор”.

Перелік нормативних документів, на які є посилання у цих Нормах, на-ведені у додатку А.

Терміни, що використані у даних Нормах, та визначення їх понять на-ведені у додатку Б.

 

1 Загальні положення

 

1.1 В залежності від строку служби та рівня надійності дорожній одяг нежорсткого типу поділяють на три типи: капітальний, полегшений та перехід-ний. При виборі типу дорожнього одягу виходять із інтенсивності руху, складу транспортного потоку, вимог безпеки, комфортності руху, природних умов та техніко-економічних розрахунків.

1.2 Типи дорожніх одягів нежорсткого типу, основні матеріали покриттів і область їх використання наведені в таблиці 1.1.

 

Таблиця 1.1

 

Категорія

дороги

Класифікація дороги

Конструкція дорожнього одягу нежорсткого типу

Тип

Матеріал покриття

Іа, Іб, ІІ

Державна магістральна

Капітальний

Асфальтобетон гарячий щільний дрібнозер-нистий І марки; щебенево-мастиковий ас-фальтобетон

Іб, ІІ, ІІІ

Державна регіональна

Капітальний

Асфальтобетон гарячий щільний дрібнозер-нистий І або ІІ марки; щебенево-мастиковий асфальтобетон

ІІ,ІІІ

Місцева тери-

торіальна

Капітальний

Асфальтобетон гарячий щільний дрібнозер-нистий І або ІІ марки, тонкошарові органо-мінеральні покриття

Кінець таблиці 1.1

 

1

2

3

4

ІІІ

Місцева тери-

торіальна

Полегшений

Асфальтобетон гарячий щільний дрібнозер-нистий ІІ марки; холодний асфальтобетон І марки; тонкошарові органо-мінеральні по-криття, кам’яний матеріал, оброблений органічним в’яжучим

ІV

Місцева районна

Полегшений

Асфальтобетон гарячий дрібнозернистий ІІ марки; асфальтобетон гарячий пористий або високо пористий з поверхневою обробкою; кам’яний матеріал, оброблений в’яжучим методом змішування в установці або мето-дом просочування чи змішування на дорозі

ІV, V

Місцева районна

Перехідний

Кам’яний матеріал, оброблений органічним в’яжучим в установці або способом просо-чення; фракційний кам’яний матеріал

 

1.3 Дорожній одяг нежорсткого типу проектують з урахуванням надій-ності – ймовірності безвідмовної роботи конструкції протягом наміченого стро-ку експлуатації до капітального ремонту. Кількісним показником надійності є рівень надійності, що являє собою частку довжини (чи площі на смугах накату) ділянок без пошкоджень і деформацій, пов’язаних з втратою міцності конструк-цій в загальній довжині ділянки дороги, яка розглядається.

1.4 Конструкція дорожнього одягу нежорсткого типу, його загальна тов-щина, товщини окремих шарів і матеріал покриття повинні забезпечувати шорсткість і стабільну в часі рівність поверхні, а також міцність і морозостій-кість всієї конструкції, – які відповідають внормованим показникам.

1.5 При конструюванні дорожнього одягу нежорсткого типу належить визначати оптимальні дорожньо-будівельні матеріали і призначати раціональне розміщення шарів у комплексі із земляним полотном.

1.6 Товщину шару дорожнього одягу нежорсткого типу призначають з урахуванням процесу формування стійкої структури шару і його сполучення з існуючою конструкцією. Найменші товщини шарів потрібно призначати не меншими за величину, наведену у 3.2.4.

1.7 Покриття дорожнього одягу нежорсткого типу забезпечує необхідну рівність та шорсткість згідно з внормованими показниками, залежно від типу конструкції одягу. Покриття повинне протистояти накопиченню залишкових деформацій зсуву влітку й зберігати суцільність при прогині навесні та восени, а також при розтягу від охолодження в осінньо-зимовий період. Для тривалого збереження шорсткості матеріал покриття повинен бути стійким до стирання.

1.8 Основа дорожнього одягу нежорсткого типу забезпечує зменшення прогину покриття від навантаження транспортних засобів, а також розподіляє напруження на ґрунт земляного полотна до припустимих значень. Основа повинна мати міцність, необхідну для виконання цих функцій протягом усього терміну служби.

1.9 Дорожній одяг нежорсткого типу повинен забезпечувати внормовану морозостійкість, залежно від типу конструкції одягу, та мати необхідні дрену-вальні властивості. У місцях зі складними ґрунтово-гідрологічними умовами повинні бути передбачені спеціальні заходи згідно з ДБН В.2.3-4.

1.10 Дорожній одяг нежорсткого типу у зоні перехрещень доріг, на узбіч-чях, на підходах до перехрещень із залізницями, на автостоянках, на зупинках громадського транспорту і на підходах до них необхідно розрахо-вувати як на повторну дію короткочасного навантаження, так і на дію статич-ного навантаження тривалістю 600 секунд.

Асфальтобетонні покриття Дорожніх одягів нежорсткого типу на дорогах Іа, Іб та ІІ категорій згідно з ДБН В.2.3-4 додатково розраховують на темпера-турну тріщиностійкість та зсувостійкість.

1.11 Дорожній одяг нежорсткого типу укріплених смуг (крайових смуг узбіччя) рекомендується влаштовувати ідентичним дорожньому одягу основної проїжджої частини. Решту конструкції узбіччя призначають залежно від ґрунту земляного полотна, річної кількості опадів, інтенсивності й характеру руху.

1.12 Розділювальну смугу сполучають з проїжджою частиною влаштуван-ням укріплених смуг на розділювальній смузі. Дорожній одяг укріплених смуг (крайових смуг розділювальної смуги) рекомендується влаштовувати ідентич-ним дорожньому одягу основної проїжджої частини. Іншу частину розділю-вальної смуги доцільно укріплювати засівом трав, посадкою чагарнику зав-вишки понад 1 м (суцільною або у вигляді поперечних смуг-куліс), із розташу-ванням на відстані понад 1,75 м від крайки проїжджої частини.

1.13 На посадкових майданчиках зупинок транспорту загального користу-вання, майданчиках відпочинку, велосипедних і пішохідних доріжках доцільно влаштовувати покриття з дрібношорсткою поверхнею (піщаних асфальтобетон-них сумішей з використанням подрібненого піску або відсіву).