Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 3 ІСТФ нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

1. Вимоги, що ставляться до створення банківських автоматизованих інформаційних систем.

Під час створення банківської автоматизованої інформаційної системи постають додаткові вимоги, тобто доводиться використовувати деякі додаткові принципи, а саме:

  1. Принцип безпеки даних.

    1. Інформація повинна бути захищена як у процесі її безпосередньої обробки та зберігання в системі, так і в моменти обміну між комп’ютерами.

    2. Має бути виключена можливість несанкціонованого доступу до даних у системі.

    3. Усі операції в системі мають реєструватися.

    4. Будь-яке порушення системи безпеки має бути виявлене.

  1. Принцип надійності системи.

У банківській автоматизованій інформаційній системі мають бути однаково високо надійними як апаратне, так і програмне забезпечення. Інформація для клієнта має бути точною, доступною і надаватися йому без затримки. У разі виходу системи з ладу дані повинні бути відновлені, а пошкодження усунене.

  1. Принцип продуктивності системи.

Потреба додержувати його випливає зі значної нерівномірності надходження потоків інформації, яку слід обробляти в певні проміжки часу, і жорстких вимог до термінів її обробки. Окрім того банківська автоматизована інформаційна система повинна мати певний запас потужності, який забезпечує оперативне надання інформації клієнтові за його запитом незалежно від того, які інші роботи виконуються водночас цією системою.

  1. Принцип пристосування (адаптації). Із часом робота банківських установ змінюється виникають нові види діяльності та послуг. Тому існуючі інформаційні системи мають бути придатними для модифікації та розширення. Більш того, система може бути повністю перероблена але інформація при цьому має зберігатися.

  2. Важливою є також і вимога щодо зручності, простоти та ефективності експлуатації системи. Банки вибирають насамперед системи, які легко встановлювати, використовувати й обслуговувати.

2. Опис забезпечувальної частини та її підсистем.

До складу забезпечувальної частини системи належать об’єкти, з допомогою яких виконуються функції системи, тобто реалізується її функціональна частина. Додатково виокремлюють забезпечувальні підсистеми, кожна з яких об’єднує певний вид ресурсів, а також умови їх організації. Ці підсистеми розкривають сутність і склад ресурсів, необхідних для функціонування автоматизованих інформаційних систем, тому їх перелік є типовим і практично однаковим для різних систем.

До її складу належать забезпечувальної частини входять такі підсистеми:

  1. підсистема технічного забезпечення – ТЗ, у свою чергу складається з чотирьох елементів (комплекс технічних засобів (КТЗ), що використовуються для одержання, вводу, обробки, зберігання та передачі даних; методичні та керівні матеріали щодо КТЗ; технічна документація КТЗ; персонал, який обслуговує КТЗ);

  2. підсистема математичного забезпечення – МЗ – сукупність застосову-ваних математичних методів, моделей і алгоритмів;

  3. підсистема програмного забезпечення – ПЗ – об’єднує програми постій-ного користування;

  4. підсистема лінгвістичного забезпечення – ЛЗ – сукупність мовних засобів для формалізації природної мови, опису інформації та інших елементів інформаційної системи;

  5. підсистема правового забезпечення – ПРЗ – охоплює правові норми та нормативи, які пов’язані з функціонуванням АІС, застосовуються для юридичного обґрунтування її створення та функціонування, а також визначають юридичний статус результатів такого функціонування;

  6. підсистема інформаційного забезпечення – ІЗ – містить у собі викорис-товувані дані та правила їх отримання, зберігання, оновлення, а також організації структури й змісту інформаційних сукупностей;

  7. підсистема організаційно–методичного забезпечення – ОМЗ – набір прийомів, правил, документів, інструкцій та положень, які забезпечують створення системи та взаємодію її складових у процесі функціонування всієї системи.