Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 3 ІСТФ нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

2. Принципи створення і функціонування автоматизованих інформаційних систем у фінансових установах.

Створюючи автоматизовану інформаційну систему чи будь – яку іншу систему, спираються на певні принципи – загальні вимоги, правила чи норми, яких слід у цьому разі дотримуватись.

Під час створення автоматизованої інформаційної системи у фінансово – кредитних установах слід керуватися наступними принципами:

  1. Принцип системності. Потрібно встановлювати такі зв’язки між структурними елементами системи, які забезпечували б її сумісність та взаємодію з іншими системами.

  2. Принцип розвитку. Автоматизована система має створюватися з урахуванням можливості поповнення й оновлення її функцій та складу без порушення функціонування автоматизованої системи.

  3. Принцип сумісності. Під час створення системи мають бути реалізовані інформаційні інтерфейси, завдяки яким ця система зможе взаємодіяти з іншими системами згідно зі встановленими правилами.

  4. Принцип стандартизації. Під час створення системи можуть бути раціонально застосовані типові, уніфіковані й стандартизовані елементи, проектні рішення, пакети прикладних програм тощо. Система та її елементи потребують стандартизації, аби можна було мінімізувати всі види витрат, уніфікувати прийоми, методи та інструкції, що ними керується персонал.

  5. Принцип ефективності. Раціонального співвідношення між витратами на створення автоматизованої системи і цільовими ефектами (разом із кінцевими результатами), досягнути завдяки автоматизації, які не завжди і не обов’язково мають набирати грошової форми, може являти собою час (вірніше, його економію), певні зручності, нові функції, імідж і т.ін.

Окрім розглядуваних основних принципів можна додатково визначити ще загальні принципи створення і функціонування автоматизованої інформаційної системи у фінансово–кредитних установах.

    1. Принцип нових задач. Визначаючи перелік задач, які доцільно включити до автоматизованої інформаційної системи, слід врахувати основні технічні операції обробки документів та завдання, що випливають із потреби забезпечити повноту, вчасність і оптимальність прийняття рішень, які раніше не виконувались через обмежені можливості обробки інформації.

    2. Принцип надійності. Автоматизована інформаційна система має нормально функціонувати в разі виходу з ладу технічних засобів. Саме з метою додержання цього принципу в автоматизованих інформаційних системах дублюють інформацію, технічні засоби, застосовують джерела безперебійного живлення тощо.

    3. Принцип єдиної інформаційної бази. Йдеться про застосування єдиної системи класифікації та кодування економічної інформації, одних і тих самих структурних одиниць.

3.Загальна структура автоматизованих інформаційних систем фінансових установ.

Інформаційні системи, зокрема у фінансово–кредитних установах, належать до класу складних, тому для кожної такої системи існує проблема декомпозиції, тобто поділу її на простіші складові та подання меншим числом узагальнених її елементів.

Будь–яка автоматизована інформаційна система поділяється на функціо-нальну та забезпечувальну частини (ФЧ і ЗЧ), які у свою чергу, поділяються на простіші елементи – підсистеми, які також припускають подальший поділ.

До функціональної частини належать ті елементи системи, які визнача-ють її функціональні можливості, а саме: призначення, виконувані управлінські функції та функції з обробки інформації.

До забезпечувальної частини належать об’єкти (матеріальні та інші засоби, інструментарій), з допомогою яких виконуються функції системи, тобто реалізується її функціональна частина.

Додатково виокремлюють забезпечувальні підсистеми, кожна з яких об’єднує певний вид ресурсів, а також умови їх організації. Ці підсистеми розкривають сутність і склад ресурсів, необхідних для функціонування автоматизованої інформаційної системи, тому їх перелік є типовим і практично однаковим для різних автоматизованих інформаційних систем.

Загальну структуру кожної автоматизованої інформаційної системи фінансових установ можна зобразити наступним чином:

Автоматизована

інформаційна система фінансових установ

Функціональна

частина

Забезпечувальна

частина

Функціональні

підсистеми

Забезпечувальні

підсистеми

Кожна автоматизована інформаційна система, незалежно від функціональних можливостей (останні можуть бути істотно різними: від розв’язування однієї задачі або їх комплексу до виконання всієї сукупності завдань щодо діяльності об’єкта), містить у собі всі головні структурні елементи. У будь-якій автоматизованій інформаційній системі неодмінно присутні функціональна та забезпечувальна частини, елементи технічного, програмного й іншого забезпечення. При цьому автоматизована інформаційна система не створюється водночас і повністю, вона постійно розвивається і модернізується, що висуває певні вимоги до її створення.

Картка самостійної роботи № 3

Тема: Організаційно – методичні основи створення і функціонування інформаційних систем управління фінансами.

План:

  1. Вимоги, що ставляться до створення банківських автоматизованих інформаційних систем.

  2. Опис забезпечувальної частини та її підсистем.

  3. Характеристика функціональної частини та підсистем, що входять до її складу.

Методичні рекомендації:

При самостійному вивчені даної теми студентам необхідно назвати та розкрити зміст всіх додаткових принципів, що застосовуються при формуванні банківської автоматизованої інформаційної системи.

Будь–яка автоматизована інформаційна система поділяється на функціональну та забезпечувальну частини (ФЧ і ЗЧ), які у свою чергу, поділяються на простіші елементи – підсистеми, які також припускають подальший поділ.

Тому в наступних питаннях слід описати структурні компоненти функціональної та забезпечувальної частин, а також підсистем, що входять до їхнього складу та охарактеризувати основні принципи їхньої роботи.

Форма контролю: письмове опитування.

Основна література:

  1. Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А. Інформаційні системи у фінансово – кредитних установах: Навч. посібник. – 2 – ге вид., перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 2001. – 239с. (с. 34 – 41).