Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ч1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

2.2 Методи класифікації економічної інформації

Під класифікацією інформації розуміють логічну операцію, яка полягає у розподілі елементів розглядуваної множини предметів і явищ на підмножини (класи, групи, види типи), здійснюється на підставі деякої загальної ознаки або групи ознак. Класифікаціяподіл множини об’єктів на частини за їх подібністю або відмінністю згідно з прийнятими методами. Впорядковане розташування елементів, які підлягають класифікації, на основі встановлених зв’язків і залежностей між їхніми ознаками утворює систему класифікації.

Ієрархічний метод класифікації інформації характеризується тим, що початкова множина об’єктів інформації послідовно поділяється на угруповання (класи) першого рівня поділу, далі - на угруповання наступного рівня і т.ін.

Сукупність угруповань утворює при цьому ієрархічну деревоподібну структуру, яку часто зображають у вигляді розгалуженого (гіллястого) графа; вузлами цього графа є угруповання, як це показано на рисунку 2.

Рис 1.2. Схема угрупувань ієрархічного методу класифікації

При використанні ієрархічного методу класифікації для віднесення конкретного об’єкта класифікації на кожному ступені лише до одного класифікаційного угруповання необхідно додержувати таких основних правил:

  • поділ кожного угруповання виконується лише за однією основою поділу;

  • здобуті на кожному рівні класифікації угруповання не повинні повторюватися;

  • класифікації мають виконуватися так, аби сума частин становила множину, яку поділили.

Застосування ієрархічного методу класифікації пояснюється його доброю пристосованістю до ручної обробки, звичністю, великою інформативністю кодів, які мають змістове навантаження. Проте цей метод класифікації має ряд недоліків, які іноді утруднюють його використання. Це передусім жорсткість структури, яка зумовлена фіксованістю ознак і їхньою послідовністю. Через це зміна хоча б однієї ознаки призводить до перерозподілу класифікаційних угруповань. Тому в класифікаторах, побудованих за ієрархічним методом, мають передбачатися значні резервні ємності. Крім того, ієрархічний метод класифікації не дає змоги агрегувати об’єкти за будь-яким раніше не передбаченим довільним поєднанням ознак, а також у деяких випадках ускладнює ав­томатизовану обробку, оскільки утворюється нестандартний розподіл послідовності ознак.

Перелічені недоліки ієрархічного методу класифікації компен­суються фасетним методом, за якого початкова множина об’єктів може незалежно поділятися на класифікаційні угруповання щоразу з використанням однієї з обраних ознак.

Кожна ознака фасетної класифікації відповідає фасеті, що являє собою список значень найменованої ознаки класифікації. Наприклад, ознака «колір» містить такий список значень: червоний, білий, чорний, блакитний ... зелений; ознака — «професія» містить такий список значень: апаратник, автослюсар ... токар і т. ін. Отже, система класифікації може бути подана переліком незалежних фасетів (списків), які містять значення ознак класифікації. Множинне описання об’єктів техніко-економічної інформації відбувається в кожній конкретній задачі на основі задання фа­сетної формули, яка утворюється з послідовності ознак класифікації, використовуваних у задачі. Кількість фасетних формул визначається можливим поєднанням ознак. Для кожної фасетної формули може бути утворена ієрархічна класифікація, в якій на кожному рівні поділу використовується одна ознака, що відповідає окремій фасеті, а послідовність ознак визначається фасетною формулою.

Розглянемо, як гіпотетичний приклад фасетну класифікацію одягу в разі використання трьох ознак (фасетів): вид тканини, сезонність, призначення (рис. 3).

Фасети →

1

2

3

Назва ознаки

Вид тканини

Сезонність

Призначення одягу

Значення

ознаки

Вовна

Шовк

Бавовна

Трикотаж

Зимова

Літня

Демісезонна

Чоловічий

Жіночий

Дитячий

Рис.1.3. Фасети ознак і їх значення

З використанням цих трьох ознак шляхом переставлення їх послідовності можна побудувати шість різних ієрархічних класифікацій (з трьома рівнями розподілу).Один приклад наведено на рис. 1.4.

Рис.1.4. Можливий варіант ієрархічної класифікації для заданої послідовності фасетів

Для цього прикладу одержаної ієрархічної класифікації три угруповання нижчого рівня містять відповідно такий одяг:

1) чоловічий, зимовий, вовняний;

2) жіночий, зимовий, вовняний;

3) дитячий, зимовий, вовняний.

Якщо використати номери фасетів, то ієрархічній класифікації відповідає фасетна формула: 1—2—3, яка відбиває склад і послідовність ознак поділу.

Крім наведених схем класифікації ці три ознаки дають змогу створити ще три схеми з використанням однієї ознаки і шість схем класифікації з використанням двох ознак.

Отже, будь-яке угруповання у системі класифікації визначається набором значень ознак об’єктів класифікації (може бути одна або кілька ознак).

При застосуванні фасетного методу класифікації слід додержувати таких основних правил:

  • ознаки, які використовуються в різних фасетах, не повинні повторюватися (принцип взаємного виключення фасетів);

  • із усіляких ознак, які характеризують множину об’єктів класифікації, відбираються і фіксуються лише істотні, які забезпечують розв’язування конкретних економічних задач.

Фасетний метод класифікації не має недоліків ієрархічного методу. Він особливо ефективний у разі функціонування комп’ютерних інформаційних систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]