Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСп.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
697.86 Кб
Скачать

Форматне обрізування плит

Крихкі кромки у відпресованих плит обрізують на форматних верстатах. Поздовжні кромки обрізують двома нерухомими поздовжніми пилковими агрегатами, повз які пересуваються плити, а поперечні -одним або двома поперечними агрегатами, які в процесі обробки можуть рухатися або залишатися нерухомими. У свою чергу, напрямні для рухомих поперечних агрегатів також можуть пересуватися вздовж поздовжніх кромок обрізуваної плити або залишатися нерухомими.

Для обрізування плит використовують форматно-обрізний верстат ДЦ-3М

Стосування плит

Після виходу з охолоджувальної камери і на інших дільницях плити складають в стоси за допомогою стосоукладальника ДШ-1М, який включають у себе ряд конвеєрів зі штовхачами, каркас і рухому платформу для приймання плит.

Зберігання плит

Від лінії шліфування і сортування пачки плит висотою до 600 мм перевозять автовантажником на склад, де їх складають у стоси висотою до 4,5 м. Пачки плит складають на дерев'яні піддони або на дерев'яні бруски товщиною не менше 80 мм, відстань між якими повинна бути 500-600 мм. Плити зберігають у сухому, опалюваному (взимку), вентильованому приміщенні, яке оснащене механізмами для вантаження, вивантаження і транспортування.

Стоси встановлюють на відстані не менше 1,5 м від, дверей і 0,5 м від. стін. Між стосами повинні бути проїзди і проходи. Ширина проїзду рекомендується не менше 2,5 м, головного проїзду - не менше 5 м. Пс дозволяється розташовувати стоси поблизу опалювальних труб і приладів, а також у місцях із підвищеною вологістю. Температура приміщення для зберігання плит повинна бути не менше 10 °С, а відносна вологість не більше 65%.

Між добовими групами стосів потрібні проїзди для вивезення плит І складання нових стосів. Ширина проїздів 3 м.

Розрахунок сировини і матеріалів

У виробничих умовах витрати сировини встановлюють головним чином з нормативів на 1 м готової плити. Проте через те що СП виробляють різної щільності і як сировину застосовують деревину, щільність якої змінюється у широких межах, нормативний розрахунок сировини с досить наближеним. Крім того, для визначення кількості устаткування або його завантаження важливо знати кількість матеріалу, що переробляється па кожній операції. З цією метою погрібно виконати поетапний розрахунок. Такий розрахунок дозволяє з достатньою точністю визначити кількість устаткування на кожній операції, здійснити його синхронізацію та скласти баланс сировини і відходів у виробництві плит.

Відомо., що сировина і стружка зазнають значних кількісних і якісних змін у процесі виробництва на кожній технологічній операцій. Потрібно врахувати також технологічні або організаційні втрати при транспортуванні стружки і смоли від однієї операції до іншої. Витрати сировини, стружки і смоли визначають у перерахунку на абсолютно сухий їх стан. Розрахунок роблять, починаючи з готової продукції напроти технологічного процесу. При цьому досліджуються одна за одною всі стадії процесу, що вказані у технологічній схемі. Як приклад можна застосовувати технологічні схеми тришарових, п'ятишарових і багатошарових СП.