Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСп.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
697.86 Кб
Скачать

Транспортування деревних частинок

У виробництві СП предмет обробки (тріска, стружка) безперервно пересувається з однієї операції до іншої. За таких умов засоби транспорту великою мірою визначають стабільність технологічного процесу, впливають на продуктивність і економічність виробництва.

Транспортування тріски і стружки здійснюється стрічковим і скребковим конвеєрами, а також пневматичними пристроями.

Зберігання стружки

Міжопераційні запаси стружки створюються для забезпечення безперервної роботи цехів СП. Ці запаси розташовують у спеціальних бункерах. Звичайно бункер розташовують на наступних дільницях: перед стружковими верстатами, сушильними агрегатами, змішувачами. Величина між операційного запасу звичайно не перебільшує 2-4 годинної потреби в стружці (трісці). Бункери призначені не тільки для зберігання подрібненої деревини, але також здійснюють дозовану подачу ЇЇ на наступну операцію.

Стабільність роботи цехів СП залежить також від наявності достатнього запасу вихідної сировини, яка часто надходить у подрібненому вигляді (тріска, стружка від деревообробних верстатів). Для захисту навколишнього середовища від забруднень таку сировину доцільно зберігати в закритих місткостях, до того ж кожний вид сировини бажано розмістити в окремих місткостях (бункерах). Це дозволяє здійснювати дозоване видавання І одержати оптимальне співвідношення сировини за видом і якістю.

У даному технологічному процесі сира стружка зберігається в бункері ДБО-300, а суха - у бункері ДБО-150

Сушіння стружки

Якість СП, а також стабільність технологічного процесу їх виготовлення значною мірою залежить від вологості висушених та обсмолених деревинних частинок.

При високій вологості стружки потрібно збільшувати витрату тепла для перетворення вологи, яка знаходиться у деревині в пару, що в свою чергу призводить до збільшення тривалості пресування. Окрім того, підвищена вологість стружки призводить до утворення міхурців у плитах.

При недостатній вологості стружки деревина як пористо-капілярне тіло поглинає значну кількість клею, що спричинює зменшення його кількості на поверхні стружки, а отже, зменшення міцності плит. Через невисоку пластичність надто сухої стружки ускладнюється її пресування, внаслідок чого навіть при підвищеному тиску пресування утворюється пориста структура плит.

Нерівномірність вологості стружки призводить до нерівномірності товщини та щільності плит. Відхилення вологості стружки лише на 2% спричинює нерівномірність товщини готових плит на 0,1 мм.

Сушіння стружки відбувається на агрегаті комбінованого сушіння стружки АКС-8. На першому ступені даного агрегата застосовується труба-сушарка у вигляді спіралі, на другому – одноходовий сушильний барабан

Обсмолення стружки

Змішування стружки з клеєм, або обсмолення, називають процес нанесення клею на деревинні частинки. Обсмолення стружки суттєво впливає на фізико-механічні властивості плит і економічні показники їх виробництва, оскільки вартість клею становить 25-30% собівартості виготовлення плит. Тому ця операція є однією з найважливіших у технологічному процесі виробництва СП. Складність процесу обсмолення полягає в тому, що на відносно велику поверхню стружки потрібно рівномірно розподілити порівняно невелику кількість клею.У тришарових плитах кількість клею в зовнішніх і середніх шарах змінюється. У зовнішньому шарі клею більше, оскільки дрібні частинки, які його утворюють, мають більшу питому поверхню. У змішувачі ДСМ -7 при розпорошенні клею дрібні частинки схоплюють його більше, ніж великі, і потрібно турбуватися про те, щоб ці частинки не одержали його надто багато.

Кількість клею, потрібного для даного типу плити, може бути показана як кількість клею, потрібного для досягнення спеціальних властивостей при вказаній щільності плити. Для прийнятих у виробництві СП нормах витрати клею близько 4-7 г (в перерахунку на сухий залишок смоли) на 1 м поверхні стружки деревинні частинки неможливо покривати суцільною клейовою плівкою товщиною 5-12 мкм з заповненням нерівностей на їх поверхні.