Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia_8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

4. Складання кошторису витрат на виробництво.

Кошторис витратце зведений план всіх витрат підприємства на певний період виробничо-фінансової діяльності. Він визначає загальну суму витрат виробництва за всіма видами ресурсів, стадіями виробничої діяльності, рівнями управління підприємством та іншими напрямами витрат.

До кошторису включаються витрати основного і допоміжного виробництва, пов’язані з виготовленням і продажем продукції (робіт, послуг), а також, на утримання адміністративно-управлінського персоналу, виконання робіт, які не входять до основної діяльності підприємства.

В процесі розроблення кошторису витрат на виробництво використовуються три основні методи:

  • кошторисний метод є найбільш застосовуваним, бо забезпечує тісний взаємозв’язок і приведення до єдиної системи розрахунків комплексного плану. За цим методом всі витрати на виробництво групуються за економічними елементами;

  • зведений метод складання кошторису витрат на виробництво передбачає попереднє розроблення та зведення в єдину систему витрат за цехами основного та обслуговуючого виробництва;

  • калькуляційний метод базується на калькуляціях всіх видів продукції (робіт, послуг), запланованих до випуску, і враховує зміну залишків незавершеного виробництва.

До зведеного кошторису витрат на виробництво включаються витрати всіх структурних підрозділів підприємства, що беруть участь у виробництві промислової продукції.

До зведеного кошторису витрат на виробництво не включаються витрати підрозділів підприємства, що належать до інших галузей народного господарства (будівництво, сільське господарство), а також витрати невиробничих структурних підрозділів (житлово-комунального, побутового господарства тощо).

Зведений кошторис витрат на виробництво (з розбивкою на квартали) складається на основі таких розрахунків:

  • витрати на сировину, матеріали, технологічне палива й енергію в основному виробництві;

  • основної та додаткової заробітної, плати робітників, зайнятих у виробництві продукції (робіт, послуг) з відрахуваннями на соціальне страхування;

  • кошторисів витрат цехів основного виробництва;

  • кошторисів витрат, пов’язаних з підготовкою та освоєнням виробництва продукції;

  • кошторисів загальновиробничих, адміністративних та збутових витрат;

  • кошторису інших операційних витрат.

У разі потреби складаються й інші розрахунки та кошториси. Розрахунки зведеного кошторису витрат на виробництво здійснюють у формі таблиці.

Загальна сума витрат у зведеному кошторисі охоплює, крім витрат на товарну продукцію, також витрати, пов’язані з приростом залишків незавершеного виробництва, витрат майбутніх періодів.

Зауважимо, що в умовах швидкозмінної ринкової кон’юнктури на підприємствах доцільно складати на рік прогнозні загальні кошториси з подальшим уточненням їх за кварталами.

Питання на самостійне вивчення:

  1. Калькулювання собівартості окремих видів продукції.

Теми рефератів:

  1. Планування витрат на виробництво продукції.

  2. Методи планування витрат та собівартості продукції.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]