Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-15.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

Способи заміни натільної та постільної білизни

Зміна білизни. Змінюють натільну та постільну білизну в стаціонарі один раз на 7—10 днів після гігієнічної ванни і щоразу після забруднення. Перестеляють постіль тяжкохворим двічі на день. При цьому розправляють на постелі складки, струшують крихти, витрушують ковдру з підковдрою, спушують і поправляють подушку. Перестилання здійснюють перед вологим прибиранням палати. Відповідає за зміну білизни у відділенні і відправлення брудної білизни в пральню сестра-господиня. Мокру від поту білизну слід прати, сушити її не рекомендується. Щоразу при зміні білизни стежать, щоб простирадло і сорочка були добре розправлені, щоб не утворилися грубі згортки, які перешкоджають спокійному сну хворого, а у важкохворих нерідко сприяють утворенню пролежнів.

З метою запобігання передачі СНІДу в лікувальних закладах зміну і збирання брудної білизни необхідно проводити в гумових рукавичках. Білизну, забруднену кров'ю або іншими рідкими виділеннями організму (сеча, харкотиння), необхідно згорнути забрудненою поверхнею до середини і транспортувати в щільних клейончатих мішках. Сортувати білизну в палатах забороняється.

Зміна постільної білизни. При зміні постільної білизни важкохворому треба проявляти велику обережність, щоб не завдати йому додаткового болю і страждання. При зміні постільної білизни, якщо дозволяють умови і стан хворого, краще посадити його на стілець або перекласти на інше ліжко чи кушетку. Якщо це неможливо, зміну білизни проводять без перекладання хворого. Для зміни простирала лежачим хворим існує кілька способів.

П ерший спосіб. Треба підготувати чисте простирало, по довжині наполовину згорнуте валиком. Трохи піднявши голову хворого, забрати подушку. Хворий сам (або за допомогою осіб, які доглядають за ним), повернувшись на бік, відсувається на край ліжка. Частину простирала що звільнилося, згортають валиком по довжині ліжка, а на його місце розстелюють чисте, так щоб його вільний край дещо звисав з ліжка. Після цього хворий повертається на спину, а потім на другий бік і займає частину ліжка, накриту чистим простиралом. Забруднене простирало забирають і розправляють чисте. Краї простирала підгортають під матрац. Під голову хворого кладуть подушку.

Д ругий спосіб. У тих випадках, коли хворому не можна повертатися на бік, зміну простирадла проводять поперек ліжка. Для цього чисте простирало згортають по ширині. Трохи піднявши верхню половину тіла хворого, забирають подушку і згортають брудне простирало з-під голови і спини. На його місце розкочують приготовлене чисте простирало. На чисте простирало кладуть подушку і опускають на неї голову хворого. Піднімаючи почергово таз, а потім стегна і гомілки хворого, згортають валиком брудне простирало і вслід розкочують валик чистого. Після цього краї простирала підгортають під матрац.

Т ретій спосіб. Чисте простирало з двох боків по ширині згортають валиком до середини. Подушку з-під голови хворого забирають. Брудне простирало згортають двома валиками від голови і від ніг до середини ліжка і акуратно забирають. На його місце підкладають під таз хворого приготовлене свіже простирало і розправляють його в напрямку до голови і до ніг. Краї простирала підгортають під матрац. Під голову кладуть подушку.

Запам'ятайте!

1. Заміну постільної білизни тяжкохворому слід здійснювати з найменшими витратами сил з боку хворого.

2. Не забувайте мити руки перед процедурою і після її виконання.

З міна натільної білизни. Сорочку скидають таким чином: спершу легкими рухами, які найменше турбують хворого, підтягають сорочку ззаду до потилиці, а спереду — до грудей. Після цього, піднявши руки хворого, скидають сорочку через голову, а потім послідовно звільняють руки. Надягають сорочку у зворотному порядку: спершу на руки, потім через голову, далі легкими обережними рухами стягують по спині та грудях і акуратно розправляють.

Я

кщо у пацієнта хвора одна рука, рукав знімають спочатку зі здорової, а потім — з хворої руки, а надягають у зворотному порядку, починаючи з хворої кінцівки. Якщо хворому необхідний цілковитий спокій, то користуються сорочкою, яка має розріз уздовж усієї спини. Надягають її лише на руки, а краї закладають під спину і розправляють.

У реанімаційних відділеннях доцільніше у перші години і дні утримувати пацієнтів оголеними під простирадлом з тим, щоб був вільний доступ до всіх частин тіла, а також щоб зручніше і частіше можна було здійснювати часткове оброблення шкіри.

Заміна сорочки тяжкохворому

1. Підведіть руки під крижі хворого, який перебуває в положенні лежачи, візьміть край сорочки й обережно підніміть її ззаду до потилиці, а спереду — до грудей.

2. Підніміть обидві руки хворого, скатану навколо шиї сорочку зніміть через голову, потім вивільніть руки, знявши рукава.

3. Надягайте хворого в зворотному порядку: спочатку надягніть рукава, потім перекиньте сорочку через голову й розправте її під тілом хворого та на грудях.

Якщо у нього хвора одна рука, то спочатку зніміть рукав зі здорової, а потім із хворої руки, а надягайте в зворотному порядку, починаючи з хворої руки.

Якщо хворому необхідний повний спокій, то використайте сорочку, яка має розріз уздовж усієї спини. Надягніть її лише на руки, а краї закладіть під спину й розправте.