Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-12.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Семестр 1. Практичне заняття 12. Стерилізація. Центральне стерилізаційне відділення

ПЛАН

ВИЗНАЧЕННЯ СТЕРИЛІЗАЦІЇ, ЇЇ ЗНАЧЕННЯ 1

МЕТОДИ І СПОСОБИ СТЕРИЛІЗАЦІЇ 1

ЦІЛІ, ЗАДАЧІ ТА ПРИНЦИПИ РОБОТИ ЦЕНТРАЛЬНОГО СТЕРИЛІЗАЦІЙНОГО ВІДДІЛЕННЯ 1

ПІДГОТОВКА ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНОГО МАТРІАЛУ І УКЛАДАННЯ У СТЕРИЛІЗАЦІЙНІ КОРОБКИ 2

СТЕРИЛІЗАЦІЯ ІНСТРУМЕНТІВ І ШОВНОГО МАТЕРІАЛУ 3

СТЕРИЛІЗАЦІЯ У СУХОЖАРОВІЙ ШАФІ: РЕЖИМ СТЕРИЛІЗАЦІЇ, КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ СТЕРИЛІЗАЦІЇ УПАКОВКИ МЕДИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ 4

СТЕРИЛІЗАЦІЯ В АВТОКЛАВІ 5

Режим стерилізації контроль якості стерилізації, види упаковки медичного інструментарію 5

Основні положення з техніки безпеки при роботі зі стерилізатором 6

ХІМІЧНА (ХОЛОДНА) СТЕРИЛІЗАЦІЯ 7

СТЕРИЛІЗАЦІЯ ІОНІЗУЮЧИМ ВИПРОМІНЮВАННЯМ 8

СТЕРИЛІЗАЦІЯ МЕТОДОМ КИП’ЯТІННЯ (У ДОМАШНІХ УМОВАХ) 8

АСЕПТИКА І АНТИСЕПТИКА 8

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДЕЗІНФЕКЦІЇ, ПЕРЕДСТЕРИЛІЗАЦІЙНОГО ОЧИЩЕННЯ ТА СТЕРИЛІЗАЦІЇ ГНУЧКИХ ЕНДОСКОПІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ ДО НИХ 9

СТЕРИЛІЗАЦІЯ ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ 9

Визначення стерилізації, її значення

Стерилізація (від лат. sterilis—безплідний) — це знищення всіх мікроорганізмів і їхніх спор за допомогою фізичних та хімічних чинників.

Стерилізація має дуже важливе значення для клінічної і профілактичної медицини. Різні методи стерилізації знайшли широке застосування в хірургії, терапії, акушерстві й гінекології, стоматології, мікробіології та інших галузях медицини для знезараження медичного інструментарію, перев'язувального та шовного матеріалу, білизни тощо.

Методи і способи стерилізації

Стерилізацію проводять повітряним та паровим методом, іонізуючим випромінюванням, хімічним (холодним) способом із застосуванням хімічних розчинів та газів, кип'ятінням тощо. Вибір того чи іншого методу стерилізації залежить від виду матеріалу, особливостей його застосування та наявності апаратури для проведення стерилізації.

Стерилізацію проводять:

а) у стерилізаційних коробках без фільтрів або з фільтрами;

б) у подвійній м'якій упаковці з бязі або пергаменту, міцного пакувального паперу.

Цілі, задачі та принципи роботи центрального стерилізаційного відділення

При багатопрофільних лікувально-профілактичних закладах та великих лікарнях організовані центральні стерилізаційні відділення (ЦСВ), в яких проводять передстерилізаційну очистку виробів медичного призначення (інструментів, катетерів, зондів) згідно з галузевим стандартом 42-21-2-85 та стерилізацію білизни, перев'язувального матеріалу, та інших медичних виробів паровим та повітряним методами.

Найбільш надійним методом стерилізації є паровий метод (стерилізація в автоклавах). У паровому стерилізаторі водяна пара рівномірно розподіляється по всій стерилізаційній камері і під тиском попадає у всі відсіки стерилізаційних коробок.

Центральне стерилізаційне відділення складається з двох зон: нестерильно! і чистої. У нестерильній зоні виділяють кілька окремих кімнат: приймально-сортувальна, в яку через вікно приймаються із відділень відпрацьовані інструменти, зонди, катетери та ін інструменти; кімнати для проведення передстерилізаційної очистки та кімнати, де інструменти висушують, перевіряють на цілісність та придатність до роботи, здійснюють контроль якості передстерилізаційної очистки, готують (упаковують) предмети медичного призначення та інструменти в стерилізаційні коробки (бікси) до стерилізації і завантажують в автоклав чи сухожарову шафу.

У чистій зоні виділяють кімнату для проведення стерилізації (автоклавна) та кімнату, в яку на попередньо продезінфікований стелаж розкладають стерилізаційні коробки. Видають стерильні бікси із стерильним матеріалом через вікно.

Згідно з галузевим стандартом 42-21-2-85, перед стерилізацією необхідно провести знезаражування та передстерилізаційну очистку інструментів.

У ЦСВ вхід стороннім заборонено.