Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-8.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Семестр 1. Практичне заняття 8. Санітарно-протиепідемічний режим лпу

ПЛАН

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА САНІТАРНО-ПРОТИЕПІДЕМІЧНОГО РЕЖИМУ (СПР) 1

ХАРАКТЕРИСТИКА СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ ДЕЗІНФЕКЦІЇ, ДОЗВОЛЕНИХ ДО ЗАСТОСУВАННЯ В УКРАЇНІ 2

ПРИГОТУВАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ РОЗЧИНІВ 6

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ РОБОТИ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ 7

ПРИБИРАННЯ ПРИМІЩЕНЬ 9

ДОДАТОК 1. Наказ МОЗ СРСР №288 від 13.03.1976 «ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ІНСТРУКЦІЇ ПО ДОТРИМАННЮ САНІТАРНО-ПРОТИЕПІДЕМІЧНОГО РЕЖИМУ ЛІКАРНІ» 10

ДОДАТОК 2. Наказ МОЗ СРСР №408 від 12.07.89 р. "ПРО ЗАХОДИ ПО ЗНИЖЕННЮ ЗАХВОРЮВАНЬ ВІРУСНИМ ГЕПАТИТОМ" (Витяг) 11

ДОДАТОК 3. Галузевий стандарт 42-21-2-85 "СТЕРИЛІЗАЦІЯ І ДЕЗИНФЕКЦІЯ ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ" (Витяг) 12

ДОДАТОК 4. Інструкція З ПРОФІЛАКТИКИ ВНУТРІШНЬОЛІКАРНЯНОГО ТА ПРОФЕСІЙНОГО ЗАРАЖЕННЯ ВІЛ-ІНФЕКЦІЄЮ (Витяг з Наказу МОЗ України №120 від 25.05.2003). 13

ДОДАТОК 5. Список нормативних наказів Міністерства охорони здоров’я з питань санітарно-протиепідемічного режиму 16

ДОДАТОК 6. Склад потрійного розчину 16

Загальна характеристика санітарно-протиепідемічного режиму (спр) Визначення, значення та засоби спр

С

анітарно-протиепідемічний режим — це комплекс організаційних, санітарно-профілактичних і протиепідемічних заходів, які запобігають виникненню внутрішньолікарняної інфекції. Див. схему.

Санітарно-протиепідемічний режим включає вимоги до санітарного стану території, на якій розміщено лікувально-профілактичний заклад, до внутрішнього обладнання лікувального закладу, освітлення, опалення, вентиляції та санітарного стану приміщень лікарні.

Основними елементами комплексу заходів, які спрямовані на забезпечення санітарно-гігієнічного режиму в лікувальних закладах, є проведення дезінфекції, суворе дотримання правил асептики, антисептики та стерилізації.

Профілактика внутрішньолікарняної інфекції (ВЛІ) не тільки в Україні, але й в усьому світі є актуальною проблемою охорони здоров'я в медичному, соціальному й економічному аспектах. За останні 10 років, заданими ВООЗ, спостерігається зростання кількості випадків ВЛІ, що призводять до летальних наслідків, а за сприятливого перебігу хвороби — до подовження перебування пацієнта в стаціонарі, що супроводжується збільшенням витрат на лікування. Важливу роль у профілактиці ВЛІ відіграє сестринський персонал.

Загальні вимоги щодо санітарно-протиепідемічного режиму лікувально-профілактичних закладів

Відповідно до нормативних документів, серед загальних вимог щодо санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму ЛПЗ слід відзначити такі:

  • усі приміщення, обладнання, предмети медичного призначення та інший інвентар потрібно тримати в чистоті;

  • генеральне прибирання палат та інших функціональних приміщень і кабінетів передбачає ретельне миття стін, усього обладнання, а також протирання меблів, світильників, захисних жалюзі і має проводитись за затвердженим графіком не рідше, ніж один раз на тиждень. Генеральне прибирання в асептичних приміщеннях (операційний зал, пологовий зал) проводиться значно частіше згідно з системою внутрініньолікарняного контролю та лабораторій санітарно-епідеміологічної служби за санітарно-гігієнічним і протиепідемічним режимом;

  • усі предмети медичного призначення після використання підлягають обов'язковій дезінфекції;

  • інструментарій, катетери, зонди можуть використовуватися лише після дезінфекції, якісної передстерилізаційної очистки і стерилізації;

  • медичні працівники повинні у своїй роботі постійно дотримуватися правил асептики, антисептики та вимог санітарно-протиепідемічного режиму.

Тільки за таких умов праці можна запобігти виникненню ВЛІ.