Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Лекція 3. Банківські ризики. Кредитний ризик як складова частина банківських ризиків

План лекції

  1. Банківські ризики та їх характеристика.

  2. Кредитний ризик у банківській діяльності та його зв'язок з дохідністю.

  3. Менеджмент кредитного ризику на рівні кредитної операції.

  4. Менеджмент кредитного ризику на рівні кредитного портфеля.

  5. Методи НБУ щодо мінімізації кредитних ризиків.

1. Банківські ризики та їх характеристика

Основні терміни та поняття:

Слово "ризик" дослівно означає прийняття рішення, результат якого конкретно невідомий.

Ризик – це ймовірність того, що очікувана подія не відбудеться або відбудеться з певними відхиленнями, що, зрештою, призведе до небажаних наслідків.

Ризик – це ймовірність, потенціал того, що певні події очікувані чи неочікувані можуть спричинити негативний вплив на рівень капіталу або прибутків банку.

З позиції НБУ ризик – це ймовірність того, що події, очікувані або неочікувані, матимуть негативний вплив на капітал та/ або надходження банку.

З позиції банку ризик – це ймовірність недоотримання доходів або зменшення ринкової вартості капіталу банку внаслідок несприятливого впливу зовнішніх чи внутрішніх чинників.

Ризик-менеджмент – це система управління ризиками, яка включає в себе стратегію та тактику управління, направлені на досягнення основних бізнес-цілей банку.

Банківський ризик - це ймовірність виникнення у майбутньому подій, які можуть негативно вплинути на досягнення фінансово-кредитною установою своєї основної мети - одержання прибутків та підтримання достатнього рівня ліквідності.

Проблема пошуку оптимального визначення банківських ризиків безпосередньо пов’язана з питаннями їхньої класифікації.

Управління ризиком – систематичний процес, завдяки якому банк виявляє (ідентифікує) власні ризики, оцінює їх величину, здійснює їх моніторинг, контролює свої ризикові позиції та бере до уваги відносини між різними категоріями ризику.

Мета управління ризиками полягає в оптимізації співвідношення між рівнем ризику та очікуваною економічною вигодою, яка є компенсацією за прийнятий банком ризик.

2. Кредитний ризик у банківській діяльності та його зв'язок з дохідністю

Особливе місце в банківському бізнесі посідає кредитний ризик. Ідеться про невпевненість банку в тому, що позичальник буде спроможним і збереже намір виконати свої зобов'язання згідно з умовами угоди, інакше кажучи - про ймовірність збитків у результаті кредитної операції.

Кредитний ризик – ймовірність несплати позичальником основного боргу та відсотків, які належать сплаті за користування кредитом у терміни, визначені у кредитному договорі.

Оперуючи поняттям кредитного ризику, слід розрізняти такі терміни: кредитний ризик щодо позичальника, кредитний ризик щодо способу забезпечення кредиту, кредитний ризик щодо кредитної угоди.

Отже, у банківській діяльності йдеться не про те, щоб узагалі уникнути ризику, а в раціональному управлінні банківськими ризиками - це необхідність віднайти оптимальне співвідношення між прибутком, ризиком і ліквідністю.

Управління ризиком включає в себе:

  • процес систематичного виявлення джерел ризиків;

  • визначення чинників ризиків;

  • класифікацію, прогнозування ризиків;

  • оцінювання ступеня ризику.

Якісний аналіз кредитного ризику полягає в ідентифікації чинників ризику (виявленні його джерел) і вимагає ґрунтовних знань, досвіду та інтуїції у цій сфері діяльності.

Кількісний аналіз ризику спирається на низку методів

За кількісної оцінки кредитного ризику слід розрізняти розмір реальної вартості, що пов’язана з ризиком, та обсяг сподіваних збитків.

Кількісні значення кредитного ризику обчислюють як в абсолютних, так і у відносних величинах, що виражають міру невизначеності під час реалізації прийнятого рішення.

Знаючи значення відповідних кількісних показників ступеня ризику, які адекватно відбивають реальну ситуацію, можна перейти до прийняття рішень стосовно зниження ступеня ризику та його врахування.

Управління кредитним ризиком, у широкому розумінні, передбачає:

По-перше, прийняття рішень щодо надання кредиту:

  • прийняти на себе ризик, надаючи позичальнику кредит;

  • ухилитися від кредитного ризику, відмовивши потенційному позичальнику у кредиті.

По-друге, управління кредитним ризиком банку передбачає розв’язання низки таких проблем, як:

  • використання обов’язкових і доступних способів (методів) зниження ступеня ризику та їх суперпозицію;

  • урахування кількісних показників ступеня кредитного ризику для адекватного обчислення низки важливих фінансово-економічних показників, які характеризують ефективність діяльності банку, зокрема, це обчислення процентної ставки за наданий кредит.

Основою для управління кредитними ризиками є кредитна політика банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]