Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lec_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

4. Організація та структура судово-медичної служби.

Система судово-медичної служби України складається з:

- Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України;

- Республіканського бюро судово-медичної експертизи (Автономна Республіка Крим);

- бюро судово-медичної експертизи управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій.

У складі бюро мають бути такі структурні підрозділи:

- відділ судово-медичної експертизи трупів;

- відділ судово-медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб;

- відділ чергових судово-медичних експертів;

- відділ судово-медичної експертизи речових доказів (судово-медична лабораторія), який складається з: а) відділення судово-медичної гістології; б) відділення судово-медичної імунології; в) відділення судово-медичної криміналістики; г) відділення судово-медичної токсикології; д) відділення судово-медичної цитології.

- відділ комісійних судово-медичних експертиз;

- організаційно-методичний відділ;

- міські та районні (міжрайонні) відділення бюро судово-медичних експертиз;

- адміністративно-господарська частина з канцелярією та архівом.

Бюро має подвійне підпорядкування:

- в адміністративно-господарському відношенні – управлінню охорони здоров’я ОДА;

- в науково-практичній діяльності – Головному бюро судово-медичної експертизи МОЗ України.

Судово-медичним експертами можуть працювати особи, які мають вищу медичну освіту та спеціальну підготовку в галузі судово-медичної експертизи, яким присвоєна кваліфікація судово-медичного експерта, тобто, які атестовані. Не можуть бути судово-медичними експертами недієздатні особи та особи, які мають судимість, які проводили службове розслідування по даній справі та ті, що зацікавлені.

5. Об’єкти судово-медичної експертизи.

Судово-медичні експерти проводять експертизу живих осіб, трупів, речових доказів та матеріалів справи (слідчих та судових справ).

1) Приводами експертизи живих осіб є: визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, захворювань; статеві стани та статеві злочини, визначення віку.

2) Експертиза трупів проводиться у випадках насильницької смерті та підозри на насильницьку смерть.

3) Об’єктами дослідження у відділеннях судово-медичної лабораторії є різні речові докази, які вилучені в процесі розслідування кримінальних та цивільних справ, а також при проведенні експертизи трупів та живих осіб:

- у відділенні судово-медичної гістології об’єктами дослідження є шматочки внутрішніх органів трупа. Мікроскопічне дослідження проводиться для визначення характеру паталогічних процесів і давності травми;

- у відділенні судово-медичної імунології об’єктами дослідження є одяг, знаряддя злочину з плямами крові, сперми, накладеннями волосся та іншими організму. Дослідження проводиться для визначення характеру виділень та групи крові і виділень;

- у відділенні судово-медичної криміналістики дослідженню підлягають одяг, зброя, знаряддя вбивства, кістки та інші тканини з трупа для визначення характеру ушкодження, дистанції пострілу, механізму травми, ідентифікації знарядь, якими спричинені тілесні ушкодження ідентифікація скелетованих трупів;

- у відділенні судово-медичної токсикології проводяться дослідження крові, сечі, частин органів трупа для виявлення отрути;

- у відділенні судово-медичної цитології дослідженню підлягають одяг, знаряддя вбивства, нігті, тампони і мазки з поверхні статевого члена для визначення клітин органів, тканин, піхви, слизової оболонки рота, прямої кишки та встановлення їх статевої та групової належності.

4) Матеріали слідчих та судових справ – це кримінальні та цивільні справи, історії хвороби, медичні карти амбулаторного хворого, рентгенограми та інші медичні документи. Приводи судово-медичної експертизи по мета ріалах справи такі ж, як при експертизі живих осіб та трупів.

Дослідження у всіх відділах і відділеннях проводяться на підставі діючих правил і методичних рекомендацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]