Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб_прогр_БЖД_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

Графік проведення консультацій

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Разом

Консультації

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

16

На консультаціях організовується робота по підвищенню рівня підготовки студентів. Студенти мають можливість отримати детальне пояснення незрозумілого для них навчального матеріалу, способів розв’язування завдань з врахуванням особливостей індивідуального розвитку.

Індивідуальні заняття спрямовані на підвищення рівня підготовки та розвитку індивідуальних творчих здібностей студентів. На таких заняттях розглядаються різні засоби інформаційно-комунікаційних технологій, що використовуються для розв’язання завдань обов’язкового та вибіркового характеру.

Індивідуальні заняття можуть відбуватися у формі діалогу з різних навчальних проблем; евристичної бесіди; тренінгу, перевірки виконання завдань з СРС, екскурсій, наукових гуртків тощо і виконуються у наступних формах:

Форми роботи

Денна форма

навчання

І. Обов’язкові

  • виконання індивідуальних завдань за заданою темою

+

  • виконання розрахунково-аналітичних робіт за конкретною темою

+

  • обговорення питань, винесених на самостійне вивчення за заданою темою

+

  • захист реферату

+

  • ліквідація заборгованостей

+

ІІ. Вибіркові

І

  • укладання бібліографії з питань даної дисципліни

+

  • обговорення дискусійних питань

+

І

  • складання комплексного кросворду

+

V

  • підготовка доповіді на наукову студентську конференцію

+

Підготовка бібліографії

Студент може самостійно вибрати питання з визначеної проблематики, або запропонувати проблему, яка його цікавить. У такому випадку вибрана проблема повинна бути узгоджена з викладачем.

У бібліографії дається аналіз літературних джерел (монографії, підручники, навчальні посібники тощо) за заданою проблематикою. Літературні джерела студент підбирає самостійно. Необхідно звернути увагу на висвітлення теоретичних аспектів даної проблематики. У бібліографії слід зазначити підходи до визначення понять, категорій, принципів, ознак, рис, складових частин тощо у різних авторів.

Бібліографія повинна бути набрана на комп'ютері. Загальний обсяг - не більше 6 сторінок. Текст роботи слід писати тільки на одній сторінці стандартного аркуша та розміщувати таким чином, щоб залишалися поля по 20 мм знизу і зверху, 30 мм ліворуч і 15 мм праворуч. Номери сторінок проставляються у верхньому правому кутку. Титульний аркуш вважається першою сторінкою і номер на ньому не ставиться.

За бажанням студент має право готувати бібліографічний опис за обраною проблематикою без висвітлення теоретичних аспектів даної проблематики. В такому випадку кількість запропонованих джерел не повинна бути менше 40 з 2006 по 2009 роки включно.

Складання комплексного кросворду

Складання кросвордів дозволяє студентам більш глибоко засвоїти зміст тем, які включені до курсу, ознайомитися з понятійним апаратом, зрозуміти сутність ключових категорій і понять дисципліни. Для складання кросворду студент має отримати у викладача контрольні слова.

Вимоги до складання кросворду:

  • кросворд охоплює всі теми курсу;

  • містить не менше 50 термінів;

  • має 2 контрольні слова;

  • це класичний кросворд; він має бути компактним і відповідати основному правилу складання класичних кросвордів – слова можуть перетинатися, але не можуть мати суміжних клітин;

  • українська мова;

  • не допускається використання скорочень та абревіатур;

  • завдання до включених до кросворду термінів мають бути у вигляді їх повних визначень; поруч у дужках подається правильна відповідь;

  • контрольне слово до 5 букв включно повинно перетинатися кросвордом 2 рази, більше 5 букв – 3 і більше разів;

  • кількість слів по вертикалі і по горизонталі повинна бути приблизно однаковою.

Кросворд, набраний на комп’ютері (шрифт 14, інтервал 1,5), здається викладачеві в охайному вигляді за такою структурою:

  • титульний лист,

  • заповнена сітка кросворду з проставленою нумерацією клітин,

  • перелік завдань повинен бути надрукований у стовпчик (із зазначенням у дужках поряд із завданням правильних відповідей),

  • перелік відповідей, надрукованих у стовпчик (з відповідною нумерацією),

  • список використаної літератури.

Конкретні види та форми організації індивідуально-консультативної роботи визначаються кафедрою і включаються до розкладу занять та графіка проведення консультацій.

8. Методики активізації процесу навчання передбачають проведення проблемних лекцій, міні-лекцій, роботи в малих групах, семінарів-дискусій, мозкових атак, презентацій, рольових і дидактичних ігор.

Проблемні лекції — направлені на розвиток логічного мислення студентів і характеризуються тим, що коло питань теми обмежується двома-трьома ключовими моментами, увага студентів концентрується на матеріалі, що не знайшов відображення в підручниках, використовується досвід закордонних навчальних закладів з роздачею студентам під час лекції друкованого матеріалу та виділенням головних висновків з питань, що розглядаються. При читанні лекцій студентам даються питання для самостійного розмірковування, проте лектор сам відповідає на них, не чекаючи відповідей студентів. Система питань в ході лекції відіграє активізуючи роль, заставляє студентів сконцентруватися і почати активно мислити в пошуках правильної відповіді.

Міні-лекції — передбачають виклад навчального матеріалу за короткий проміжок часу й характеризуються значною ємністю, складністю логічних побудов, образів, доказів та узагальнень. Міні-лекції проводяться, як правило, проводяться як частина заняття-дослідження.

Робота в малих групах— використовується з метою активізації роботи студентів при проведенні семінарських і практичних занять. Це так звані групи психологічного комфорту, де кожен учасник відіграє свою особливу роль і певними своїми якостями доповнює інших.. Використання цієї технології дає змогу структурувати практично-семінарські заняття за формою і змістом, створює можливості для участі кожного студента в роботі за темою заняття, забезпечує формування особистісних якостей та досвіду соціального спілкування.

Семінари-дискусії — передбачають обмін думками і поглядами учасників з приводу даної теми, а також розвивають мислення, допомагають формувати погляди і переконання, виробляють вміння формулювати думки й висловлювати їх, вчать оцінювати пропозиції інших людей, критично підходити до власних поглядів.

Мозкові атаки — це метод розв’язання невідкладних завдань за дуже обмежений час. Суть його полягає в тому, щоб висловити якнайбільшу кількість ідей за невеликий проміжок часу, обговорити і здійснити їх селекцію.

Презентації — виступи перед аудиторією — використовуються для представлення певних досягнень, результатів роботи групи, звіту про виконання індивідуальних завдань, інструктажу, демонстрації нових товарів та послуг.

Рольові ігри (інсценізації) — форма активізації студентів, за якої вони задіяні в процесі інсценізації певної виробничої ситуації у ролі безпосередніх учасників подій.

Дидактичні ігри — метод імітації (наслідування, відображення) прийняття управлінських рішень в різноманітних ситуаціях шляхом гри (програвання, розігрування) за правилами, що вже вироблені або виробляються самими учасниками, який реалізується через самостійне вирішення студентами поставленої проблеми за умови недостатності необхідних знань, коли він змушений самостійно опановувати новий зміст або шукати нові зв’язки в уже засвоєному матеріалі.