Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 клас шкільна олімпіада.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.72 Mб
Скачать

Інструменти та матеріали:

тканина, нитки, голка, сантиметрова стрічка, олівець, ножиці. Послідовність виконання роботи:

1. Перед початком роботи повтори правила безпечної праці. Упорядкуй робоче місце.

2 . Підготуй тканину до роботи. Визнач місце мережки, її ширину і довжину. Для вишивання зразків мережок відстань між качалочками доцільно робити 10 см.

3. Виший качалочки (див. мал. 84, б). Одну качалочку виконуй з правого боку, на початку мережки, другу — зліва, в кінці мережки. Для цього угорі закріпи нитку, набираючи на голку 3-5 ниток основи. Виший 9 горизонтальних стібків (ширина майбутньої мережки 5 стібків + по 2 стібки зверху і знизу). Стібки ледь стягуй.

4. Відступивши знизу і зверху по 2 стібки качалочки, обережно підріж 4 (середні) горизонтальні нитки біля качалочок. Для підрізання використай маленькі гострі ножиці із загнутими кінцями. (Можна голкою підняти необхідні 4 нитки і розрізати їх лезом на голці.) Підрізані нитки обережно витягни голкою.

5. На місці прорідженої смужки виконай обкручування прутиків у такій послідовності (мал. 86, а):

1) закріпи робочу нитку праворуч знизу біля качалочки (точка А). Кінець робочої нитки закріплюй у качалочках з виворітного боку;

2) уведи голку в точці В і виведи в точці С, набираючи на голку 4 нитки;

3) знову введи голку в точці В і виведи в точці/? — на відстані трьох ниток від краю смужки і на відстані однієї нитки від лівої китички;

4) стібок ледь затягни, щоб нитки у прутику стягнулись у красивий пучок;

5) так обкручуй усі прутики до кінця ряду (мал. 86, б).

6. Здійсни самоконтроль виконаного зразка. Ознаки виконаної роботи:

1) стібки качалочок однакової довжини;

2) нитка закріплена у качалочках міцно і непомітно;

3) у кожному «прутику» обкручено однакову кількість ниток;

4) нитки у «прутиках» стягнуті рівномірно.

Правила безпечної праці під час виконання мережок

1. Голки зберігати тільки в гольнику, спеціальній коробочці або подушечці.

2. Ножиці зберігати із зімкненими лезами.

3. Голкою працювати обережно, не залишати її без нитки.

4. Забороняється вколювати голку в одяг.

5. Нитку відрізати ножицями.

6. Передавати ножиці із зімкненими лезами, кільцями вперед.

Санітарно-гігієнічні вимоги під час виконання мережок

1. Під час роботи тримати робоче місце в порядку та чистоті.

2. Перед початком роботи старанно вимити руки з милом, щоб не забруднити нитку і тканину.

3. Вишивати зручно, сидячи на стільці зі спинкою, ледь схилившись над роботою. Ноги не повинні звисати зі стільця, а вільно стояти на підлозі, за потреби підставити під них маленький стільчик.

4. Освітлення має бути достатнім (бажано природним), щоб добре було видно стібки. Світло має падати на вишивку зліва, зверху

і ледь позаду.

5. Вишивку тримати на відстані ЗО...35 см від очей.

6. Через кожні 15 хв відпочивати 2...З хв, переводячи погляд на тло іншого зображення, приємного для очей.

Мережки «подвійний прутик» та «роздвоєний прутик»

мережка «подвійний прутик» є основою для всіх складніших мережок. Крім того, її застосовують і для підшивання краю виробів — серветок, скатертин, рукавів тощо.

Цю мережку виконують таким самим способом, що й мережку «оди­нарний прутик». Спочатку виконують мережку «одинарний прутик», потім стягують ті самі нитки з протилежного боку. Таким чином, стовпчики будуть стягнуті з обох боків (мал. 87).

Мережка «роздвоєний прутик», або «черв'ячок», є прикрасою для одягу, нею підшивають рубці готових виробів. Застосовують у вузьких мережках.

Нижній край мережки виконують так само, як і в «одинарному пру­тику». Кількість ниток для стовпчика має бути обов'язково парною, щоб потім їх можна було розділити навпіл. Виконуючи верхній ряд мережки, в кожний стовпчик стягують половину ниток двох сусідніх стовпчиків (мал. 88), розділяючи кожен стовпчик навпіл. Роздвоєний прутик нага­дує черв'ячок.

Під час виконання мережки на кожен прутик треба набирати однако­ву кількість ниток.

Загальна кількість ниток тканини, що набирають на голку для утворення прутика, не повинна бути більшою 3 мм. Інакше мережка може стягнути край тканини і спотворити узор.

Виконуючи мережку, слід враховувати, що нитки основи тканини тонші, ніж нитки утоку (крім спеціальних тканин для вишивання). Тому, роблячи стовпчики мережки, ниток основи треба відлічувати на одну-дві більше, ніж ниток утоку. Наприклад, якщо мережку вишивають уздовж тканини і висмикують, скажімо, п'ять ниток, то в стовпчик набирають лише чотири нитки, а якщо упоперек, то навпаки — висмикують чотири, а в стовпчик набирають п'ять.

З клаптиком тканини й голкою в руках ти поступово засвоїш технічні прийоми виконання — від простих до складніших. Знання окремих технік виконання дасть тобі змогу вміло поєднувати їх, а також створю­вати власні композиції узорів. Саме завдяки цьому ти не лише оволодієш вишивкою, а й зможеш прикрасити свій одяг або речі для оздоблення оселі — серветки, подушки, рушники, скатерки тощо.

Вишивання зразків мережки «подвійний прутик» (див. мал. 87)

Інструменти та матеріали:

тканина, нитки, голка, ножиці, сантиметрова стрічка, олівець.

Послідовність виконання роботи:

1. Перед початком роботи повтори правила безпечної праці. Упорядкуй робоче місце.

2. Виконай зразок мережки «одинарний прутик».

3. Виконавши «одинарний прутик», голку виведи навиворіт, проведи її під нитками лівої качалочки до верхнього краю мережки. Потім голку виведи на лицьовий бік біля верхнього краю лівої качалочки.

4. Виріб поверни так, щоб ряд «одинарного прутика» був зверху зразка. Обкручуй прутики справа наліво, набираючи на голку ті самі нитки. Закінчи другий ряд і отримаєш мережку «подвійний прутик», в якій між двома рядами утворились стовпчики.

5. У кінці шва закріпи нитку кількома дрібними стібками.

6. Оціни якість виконаної роботи.

Вишивання зразків мережки «роздвоєний прутик» (див. мал. 88)

Інструменти та матеріали:

тканина, нитки, голка, ножиці, сантиметрова стрічка, олівець.

Послідовність виконання роботи:

1. Виконай зразок мережки «одинарний прутик». Набирай на голку для прутика парну кількість ниток (4, 6), щоб потім їх можна було розділити навпіл.

2. Виконавши «одинарний прутик», голку виведи навиворіт, проведи її під нитками лівої качалочки до верхнього краю мережки. Потім голку виведи на лицьовий бік біля верхнього краю лівої качалочки.

3. Виріб поверни так, щоб ряд «одинарного прутика» був зверху зразка. Вишивай другий край мережки, набравши на голку справа наліво половину ниток першого прутика, затягни їх у пучок. Далі розділяй нитки кожного прутика навпіл і обкручуй одну половину попереднього прутика з половиною наступного в один прутик.

4. У кінці шва закріпи нитку кількома дрібними стібками.

5. Оціни якість виконаної роботи.