Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktukum ЕКОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

2.3 Питання для самоконтролю

1 Екологічний стан атмосферного повітря в Івано-Франківській області

2 Екологічний стан атмосферного повітря в м. Івано-Франківськ

3 Природні джерела забруднення атмосферного повітря

4 Смог

5 Кислотні дощі

6 Тютюновий дим

7 Парниковий ефект

8 Проблеми озонових дір

9 Шляхи захисту озонового шару

10 Ліс та атмосферне повітря

22

11 Механічні методи очищення атмосферного повітря на підприємствах

12 Хімічні методи очищення атмосферного повітря

13 Транскордонні перенесення

14 Ядерна зима та ядерна ніч

15 Забруднення космічного простору

16 Хімічні перетворення забруднювачів в атмосферному повітрі

17 Гранично допустимий викид

18 Законодавство України та охорона атмосферного повітря

19 Моніторинг атмосферного повітря

20 Здоров’я людини та атмосферне повітря.

23

Практична робота № 3 нафта і довкілля

Обсяг часу: 4години.

Мета: ознайомити з факторами, небезпечними для довкілля та здоров'я людини, які супроводжують добування та переробку нафти на всіх етапах, навчитися кількісно оцінювати технологічні параметри нафтопереробного підприємства.

План:

3.1 Теоретична частина

3.2 Практичне завдання

3.3 Питання для самоконтролю.

Максимальна кількість балів: 10.

3.1 Теоретична частина

У процесі нафторозвідки на материку чи на континенталь­ному шельфі, є ризик того, що витікання нафти вийде з-під контролю. Це може при­вести до утворення значних і тривалих нафтових "плям", дуже шкідливих для морського довкілля. Ікстоцський фонтан 1979 р у Мексиканській затоці є тому прик­ладом. Відновлення контролю за фонтануючою нафтою потребує значного часу та часто вимагає буріння похилої свердловини для зупинення потоку нафти. Ця ситуація надзвичайно ускладнюється в північних районах, де утворення та рух крижин може суттєво перешкодити, навіть зовсім завадити бурінню додаткових свердловин.

Характер впливу всіх стадій — від добування до спалювання нафтопродуктів — на навколишнє середовище можна зрозуміти із даних таблиці 3.1.

24

Таблиця 3.1 – Вплив нафти на навколишнє середовище

Довкілля

Операції з енергією

розвідка

добування, виробництво, переробка

транспорту­вання

використання та зберігання

Атмо­сфера

викиди Н2S та вуглевод-нів як результат аварії

викиди нафтопере­робного підприємст­ва SO2, H2S, СО2, NОХ, та вуглеводнів

викиди SО2, CO2, та вуглеводнів

Гідро­сфера

прориви та витоки з буро­вих колон, що спричиняють до нафтового забруднен-ня

прориви та витоки, забруднення розсолами та буровими розчинами, стоки нафтопереробки

аварії танкерів, що проводять до нафтового забруднення

забруднення ґрунтових вод через течї у резервуарах

Літо­сфера

прориви та витоки на ґрунт

прориви та витоки, мазутні відходи

порушення та витоки з трубопроводів

поховання нафти

Вплив на лю­дину

порушує звичайний стиль життя

заважає лову риби

заважає лову ри­би або викорис­танню ґрунту, порушує звичайний стиль життя.

вуглеводні та поліциклічні ароматичні вуг­леводні з дви­гунів внутріш­нього згорання

Нафтові плями можуть призводити до загибелі птахів, забруднюють берегову смугу (пляжі), що спричинює до

значних негативних наслідків щодо прибережних та припливно-відпливних організмів, шкодить цінному рибному лову. Нафта також може забруднювати кораблі, сіті, портове обладнання, очищення яких потребує великих коштів.

25

Негативні наслідки виливу нафти у відкритому морі оцінити важче, але, мабуть, нафтові плями так саме шкодять рибному лову і взагалі організмам, що мешкають у поверхневих водах океану.

Розвідка, добування та транспортування нафти можуть відчутно вплинути на характер життя у віддалених регіонах. Наприклад, у Західному Сибіру, Тюмені люди не в змозі протистояти соціальному тиску «індустріалізованого» типу життя.

Існує також ризик витоку нафти впродовж добування та транспортування її до нафтопереробного заводу. Останній є потенціальним джерелом викидів вуглеводнів, сульфурдіоксиду (SO2), який закислює атмосферу та створює загрозу подразнення ди­хальних шляхів, гідрогенсульфід (H2S), який є вельми токсичним та має неприємний запах, карбондіоксиду (СО2), який має тепличний ефект, оксидів нітрогену (NOX), що також є джерелом утворення кислої атмосфери (HNO5), але, крім того, сприяє виник­ненню фотохімічного смогу. Нафтопереробні заводи також продукують рідкі стоки, які можуть містити вуглеводні, фенол, аміак, інші токсичні речовини. Розчинену у цих стоках органіка звичайно переробляють шляхом біологічних оксидуючих процесів, а нафту виділяють сепарацією. При цьому неминуче утворюються мули, які містять метали, особливо нікель та ванадій, що звичайно є присутніми у сирій нафті.

У процесі добуваная існує потенціальна небезпека забруднення прилеглих терито­рій хімічними складовими бурових розчинів, шламами, розсолами, які часто супровод­жують нафту.

Нафту транспортують як танкерами, так і трубопроводами у дуже великих кількос­тях, і жоден цих методів не є вільним від можливості забруднити довкілля. Як відомо, сталося декілька значних інцидентів з танкерами, що привело до значного поширення забруднення у прибережних

26

регіонах, наприклад, інцидент з "Тоrrеу Canyon" та "Amoco Cadiz" у протоці Ла Манш. Ефект такої аварії такий самий, як і після розгерметизації свердловини, згаданої нами раніше. Виливи нафти з трубопроводів звичайно менш значні, тому що трубопровід легше контролювати, хоч у цьому разі можуть бути забруд­нені сільськогосподарські угіддя зменшена їх продуктивність. Особлива проблема поля­гає у будівництві трубопроводів для транспортування нафти або природного газу в умо­вах північного клімату, де ґрунт під поверхнею постійно замерзлий (північна мерзлота). Звичайно нафта, зважаючи на її високу грузькість, помпується теплою для забезпечен ня високої потужності трубопроводу. А це вимагає, у свою чергу, доброї теплоізоляції для захисту промерзлого ґрунту від танення, що б призвело до просідання породи, яке носить назву "термокарст". Трубопроводи будують на палях або у траншеях з адекват ною ізоляцією, відділяючи їх у такий спосіб від уразливого ґрунту. Такі трубопроводи з'єднують нас з нафтовими родовищами у Західному Сибіру. І в цьому разі, і для подібних нафтопроводів на Алясці, вони проходять через малонаселені дикі місцевості, де будівництво може суттєво зашкодити місцевому характеру життя, лову риби, охоті та взагалі природокористуванню. Спірним та досі невирішеним питанням залишається усунення перешкод для сезонних міграцій північних оленів під трубопроводами, які створюють значну перешкоду для цих тварин як у Сибіру, так і в Канаді і на Алясці.

Використання та зберігання сирої нафти супроводжується виділенням вуглеводнів, сульфуроксидів, нітрогеноксидів та карбондіоксиду, які можуть впливати на навколишнє середовище та проблеми здоров'я.

У процесі неповного згорання деякі вуглеводні перетворюються на поліциклічні ароматичні сполуки, зокрема бензо(а)пірен, який є потенційним канцерогеном. Зак­лючним наслідком є зберігання відпрацьованих мастил, особливо захищених, нап­риклад з домішками плюмбуморганічних

27

сполук. У принципі, їх бажано переробляти для того, щоб повернути цінні вуглеводні та звільнитись від джерел забруднення, однак часяфїх закопують або просто виливають на звалищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]