Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pr4_pgp.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.13 Mб
Скачать

2 Практична робота № 2 Криптографічний пакет pgp

(Pretty Good Privacy)

2.1 Мета роботи

Метою роботи є ознайомлення з криптографічним пакетом PGP та подальше практичне застосування набутих знань (створення двох пар ключів, шифрування та дешифрування повідомлення).

2.2 Програма роботи

  • Використовуючи утиліту PGPkeys, створити дві пари ключів

  • Використовуючи утиліту PGPtools, виконати шифрування повідомлення

  • Використовуючи утиліту PGPtools, виконати шифрування вмісту буфера

  • Використовуючи утиліту PGPtools, виконати дешифрування повідомлення

  • Використовуючи утиліту PGPtools, виконати дешифрування вмісту буфера

2.3 Основні теоретичні відомості

2.3.1 Призначення та побудова PGP

PGP – це криптографічна програма з високим степенем надійності, яка дозволяє користувачам обмінюватися інформацією в електронному вигляді в режимі повної конфіденційності. Основною перевагою програми є те, що для обміну зашифрованими повідомленнями користувачам немає потреби передавати одне одному ключі. Вона побудована на основі несиметричних методів шифрування, або як їх ще називають – публічній криптографії. В цьому методі шифрування користувачі можуть передавати відкрито свої відкриті (публічні) ключі за допомогою мережі, не хвилюючись при цьому про несанкціонованість доступу третіх осіб до їх конфіденційних повідомлень.

В PGP використовується принцип використання двох взаємопов’язаних ключів: відкритого і закритого. До закритого ключа маєте доступ тільки один користувач, а відкритий ключ розповсюджується всім, хто повинен відправити цьому користувачу зашифровану інформацію.

PGP складається з трьох утиліт, які в сукупності дають можливість повною мірою реалізувати обмін конфіденційною інформацією.

Перелік згаданих утиліт включає:

  • утиліту створення ключів (PGPkeys);

  • утиліту шифрування та дешифрування файлів (PGPtools);

  • утиліту збереження секретних даних шляхом використання частини дискового простору (PGPdisk).

Утиліта створення ключів (PGPkeys) – складова, що представлена модулем генерації нових паролів. Тут здійснюється створення пар ключів, вибір одного з трьох методів шифрування повідомлення, а також ввід контрольної фрази для ідентифікації ключів.

Утиліта шифрування та дешифрування файлів (PGPtools) – сукупність меню вибору згенерованих ключів, вибору файлів для шифрування, файлів для розшифрування та допоміжних міні-модулів, що відповідають за шифрування повідомлення, створення його цифрового підпису, очищення “бланку” повідомлення та перевірку вільного місця на диску.

Утиліта (PGPdisk) – зручний шифрувальний додаток, що дозволяє Вам використовувати частину дискового простору для збереження ваших секретних даних. Складається утиліта з чотирьох меню: створення нового диску, монтування диску, демонтування диску та налаштування управління утилітою взагалі.

PGPdisk використовується для закриття конфіденційної інформації від доступу інших користувачів; використання файлів на комп'ютерах, де зберігається інформація багатьох користувачів; для організації роботи з інформацією в робочих групах; для шифрування даних на змінних носіях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]