Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktukum ЕКОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

1 Фітосфера

Фітосфера, або рослинний покрив суші Землі, є основою забезпечення життєдіяльності тваринного світу і людей. Природний рослинний світ і агрокультури в значній мірі забруднені, що дуже небезпечно для тварин і людей.

2 Зоосфера

Зоосфера - це вся та жива маса тваринного світу, що існує на суші і у водах Світового океану. Вищі тварини знаходяться на вершині трофічної піраміди, яка забезпечує людей їжею. В останні роки значно зросла кількість випадків токсикозу тварин важкими металами, пестицидами, нафтопродуктами та іншими забруднювачами.

Педосфера

Абіоту і біоту поєднує педосфера – ґрунтовий покрив, який займає проміжне положення між неживою і живою природою.

7

Педосфера – ґрунтовий покрив – дуже істотний компонент геосистеми. Він впливає на фіто- і зоосфери, а також, в значній мірі на господарську діяльність людей. Екологія педосфери вивчає екологічний стан земельних ресурсів, деградацію ґрунтів під впливом ерозії, виносу гумусу та інших складових ґрунту, забруднення їх мінеральними добривами, пестицидами, радіонуклідами, важкими металами.

Соціосфера

Демосфера об'єднує всю спільність людей на Землі з їх фізичним і психічним станом, а також захворюваннями в залежності від екологічних чинників, санітарно-гігієнічного та медико-біологічного стану тої чи іншої території, віку людини, професійних умов праці.

Здоров'я людини, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, залежить на:

- 50% від соціальних умов,

- на 20% від екології,

- на 20% від генетики,

- на 10% від рівня медичного обслуговування.

І хоч частка екології, в середньому, невелика (лише 20%), в деяких районах вона вже зросла більше як наполовину і в подальшому буде зростати досить істотно. Тому екологія демосфери - це одна з найважливіших задач цієї науки. Всі інші компоненти ПАГС вивчаються з метою поліпшення екологічних умов для людини, збереження її здоров'я, забезпечення передачі нормальної генетичної інформації наступним поколінням.

Техносфера – це все те, що людина створила на Землі за сотні тисячоліть своєї діяльності: народногосподарський комплекс з заводами і фабриками, транспортними артеріями і водосховищами, мільйонами гектарів розораних земель і т.п.

8

Це також мільярди тон твердих промислових і побутових відходів, сотні мільйонів кубометрів забруднених скидів у ріки та моря, небезпечних викидів у повітря, це теплове, шумове, радіаційне, електромагнітне забруднення навколишнього середовища, одним словом, - це все те, що створено людиною і що тепер повернулося проти неї, її здоров'я, її спадкоємності, її життя, та існування як біологічного виду на Землі.

Щоб визначити екологічний стан тієї чи іншої природно-технічної системи, зробити прогноз її подальшого розвитку, запобігти негативним наслідкам її впливу на людей необхідно вивчити динаміку природних змін всіх вищезазначених компонентів та вплив на них антропогенних чинників.

1.2 Практичне завдання

Програма виконання завдання:

Користуючись опублікованими роботами вихідних матеріалів накреслити схему структурних підрозділів екологічної системи, дати визначення кожному із 10 складників екосистеми, вибрати свій варіант подальшого виконання практичного завдання і вже у відповідності до варіанту виконувати завдання.

Варіанти виконання роботи:

1.Загальні відомості про природні умови України.

2. Географічне положення України.

3. Клімат України.

4. Еволюція людини.

5. Вчення В.І.Вернадського про ноосферу та його розвиток в сучасній екології.

6. Мінерально-сировинні ресурси Карпатського регіону.

7. Видатні природознавці які зробили істотний вклад у розвиток екології.

9

8. Природні ресурси Землі: біологічні, мінеральні, енергетичні, кліматичні,

9. Екологічна освіта.

10. Антропогенні катастрофи.

11. Природні катастрофи.

12. Нова філософія життя.

Кожний студент виконує свій варіант практичного заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]