Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktukum ЕКОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

Кафедра екології

Зоріна Н.О., Стельмахович Г.Д.

ОСНОВИ ЕКОЛОГІЇ

ПРАКТИКУМ

для студентів напряму підготовки

6.050304 – Нафтогазова справа

Рекомендовано методичною радою університету

Івано-Франківськ

2010

МВ 02070855 – 2814 – 2010

Зоріна Н.О., Стельмахович Г.Д. Основи екології: Практикум. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010 – 36 с.

В практикумі розглянуто актуальні проблеми охорони навколишнього середовища, які виникають при видобуванні нафти і газу, будівництві та експлуатації основних об’єктів в нафтовій і газовій промисловості.

Розроблений у відповідності з робочою програмою та навчальним планом для студентів напряму підготовки 6.050304 – Нафтогазова справа.

Може бути використані студентами денної та заочної форм навчання.

Рецензент: завідувач кафедри безпеки життєдіяльності

доктор технічних наук, професор Семчук Я.М.

Рекомендовано методичною радою університету

(Протокол № 4 від 18.02.2010 р.)

© Зоріна Н.О., Стельмахович Г.Д., 2010

© ІФНТУНГ, 2010

ЗМІСТ

Практична робота № 1. Основні структурні підрозділи екологічної системи………………………..

4

Практична робота № 2. Забруднення атмосфери. Розрахунок концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі…………………………………..

11

Практична робота № 3. Нафта і довкілля……………..

24

Практична робота № 4. Екологічна економіка. Розрахунок економічних збитків від забруднення водних ресурсів…………………………………………

31

Перелік посилань на джерела………………………….

35

3

Практична робота № 1

ОСНОВНІ СТРУКТУРНІ ПІДРОЗДІЛИ

ЕКОЛОГІЧНОЇ СИСТЕМИ

Обсяг часу: 4години.

Мета: Ознайомитись з внутрішньою структурою екосистеми, її основними складовими (компонентами), їх внутрішньою будовою та функціонуванням.

План:

1.1 Теоретична частина

1.2 Практичне завдання

1.3 Питання для самоконтролю.

Максимальна кількість балів: 10.

1.1 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Визначення і внутрішня будова

природно-антропогенної геосистеми (ПАГС)

Під геосистемами розуміють частинки географічної оболонки Землі, які обмежені природними кордонами і яким притаманна єдність природних, виробничих і суспільних процесів, що відбуваються в геосистемі. Географічна оболонка Землі - це поле діяльності людини. Вона охоплює атмосферу, гідросферу, поверхню Землі з її рельєфом, ґрунтовим і рослинним покривом, тваринним світом і проникає у літосферу на глибину найглибших шахт (4 км) і свердловин (12 км). Таким чином, географічна оболонка сягає від 200-300 км над поверхнею Землі і до 10-12 км на глибину. Геосистема тільки до початку активної діяльності людей складалась з природних компонентів і була природно-територіальним комплексом (ПТК). А вже з неоліту (5-6 тис. років до н.е.), коли з'явилось рільництво і первісна металургія, люди почали активно впливати на оточуючу їх природу і тому ПТК поступово перетворились у природно-антропогенні геосистеми (ПАГС).

4

Таким чином, вивчаючи екологію якоїсь території, ми маємо справу з складно побудованою ієрархією різнопорядкових ПАГС. Екологічний стан ПАГС будь-якого порядку від біосфери Землі, чи континенту або океану, до маленького озера чи якоїсь балки в степу буде визначатись складною взаємодією її абіотичних, біотичних і соціальних компонентів або взаємодією підсистем геосфери, біотосфери і соціосфери у системі ПАГС. Усі ці сфери вкладені одна в одну, взаємно проникають і взаємодіють між собою.

Розглянемо основні компоненти природно-антропогенної геосистеми (ПАГС). Її основні частини (рис. 1.1):

1 Геосфера

2 Біотосфера

3 Соціосфера.

Рисунок 1.1 – Природно антропогенна геосистема

5

Геосфера

Геосфера (абіотичні компоненти). Складається з таких компонентів:

Літосфера

В екології літосфера - це геологічне середовище, яке охоплює підземну сферу діяльності людей від поверхні до глибоких шахт (4 км) і надглибоких свердловин (10-12 км). Екологія літосфери - це вплив геологічної основи на діяльність людей, і навпаки. Це інженерно-геологічні умови будівництва, це охорона надр, раціональне використання мінерально-сировинних ресурсів, підземного середовища шахтами, кар'єрами, свердловинами та іншими виробками, це проблема захоронення твердих, рідких, токсичних, радіоактивних та інших шкідливих відходів, це вплив родовищ корисних копалин через поверхневі геохімічні аномалії на природне середовище.

Геофізична сфера

Геофізсфери поєднують цілий комплекс геофізичних полів, які пов'язані з Космосом і динамікою надр Землі: гравітаційне, магнітне, теплове, електричне, сейсмічне, радіаційне, геопатогенне та ін. Ці поля впливають на здоров'я людей і є істотними факторами екологічного стану тієї чи іншої території. Геофізсфери утворюють складну систему, яка ще майже не вивчена з позицій екології. Найбільш складним є геопатогенне поле, яке ще не визнане офіційною наукою, але від того, що ми чогось не знаємо, воно не перестає існувати.

Геоморфосфера

Геоморфосфера охоплює тоненьку «плівку» на контакті літосфери і атмосфери і відповідає рельєфу земної поверхні.

Рельєф Землі - це дуже важливий для людини життєвий простір, це територіальний ресурс. Екологія геоморфосфери - це сучасний стан поверхні Землі як територіального ресурсу, це порушення її зсувами, селями, ерозією, карстовими і суфозійними просадками, гравітаційними обвалами, провалами, осипаннями та ін.

6

Гідросфера

Гідросфера – це водні ресурси, які включають поверхневі, ґрунтові та підземні води від поверхні і до глибини 10-12 км, тобто в межах геологічного середовища, куди сягає людська діяльність. Екологія гідросфери вивчає динаміку, хімічний склад, забруднення водних ресурсів, їх охорону, раціональне використання і методи очистки.

Атмосфера є зовнішньою газовою оболонкою Землі, що сягає від її поверхні в космічний простір приблизно на 3 000 км. Атмосфера має дуже велике екологічне значення. Вона: захищає всі живі організми Землі від згубного впливу космічних випромінювань і ударів метеоритів, регулює сезонні температурні коливання, врівноважує й вирівнює добові.

Біотосфера – це біота, яка складається з таких компонентів:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]