Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya_i_metodika_analizu_rozrakhunkiv_z...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
133.62 Кб
Скачать

3.3. Рекомендації щодо підвищення ефективності проведення розрахунків з покупцями і замовниками на підприємстві та їх вплив на результати роботи підприємства

Розрахунки з покупцями і замовниками – один із необхідних складників розширеного відтворення, для нормального здійснення якого необхідне постійне спостереження за його перебігом, що досягається шляхом здійснення аналізу розрахункових операцій підприємства.

Проведене дослідження визначило, що об’єктом бухгалтерського обліку, аналізу та контролю розрахунків з покупцями та замовниками є грошові кошти, які характеризують початкову і кінцеву стадію кругообігу господарських засобів, та заборгованість, що виникає під час здійснення розрахунків.

Обліковою інформацією для управління розрахунками з покупцями на ТОВ «ЗІЗ-Груп» є інформація про продаж товарів покупцям за різними формами розрахунків:

- готівкою через ЕККА;

- готівкою з застосуванням ТКК;

- безготівковими платежами;

- продажем товарів з розстрочкою платежів;

- чеками;

- пластиковими картками;

- за бартерною угодою.

Здійснивши дослідження стану обліку розрахункових операцій, можна зробити висновок, що на ТОВ «ЗІЗ-Груп» фінансовий облік розрахункових операцій з покупцями та замовниками здійснюється відповідно до чинного законодавства.

З метою покращення організації документообігу з обліку операцій з продажу (реалізації) на базовому підприємстві розроблені раціональні маршрути проходження документів через виконавців.

ВИСНОВОК

Підводячи підсумки можна з упевненістю сказати, що виробничо-господарська діяльність та фінансовий стан підприємств багато в чому залежить від надходження платежів за товари, роботи та послуги від покупців та замовників.

Дебіторська заборгованість – це частина оборотного капіталу, а також вимоги на його отримання у вигляді готівки, матеріальних та інших ресурсів від господарюючих суб’єктів.

Наведене визначення дає уявлення про економічну природу дебіторської заборгованості і визначає її місце в бухгалтерському обліку. Це дозволить підвищити ефективність контролю за дебіторською заборгованістю і окреслить суми заборгованості, за якою слід нарахувати резерв сумнівних боргів. При наданні знижок необхідно правильно відображати певні знижки на рахунках обліку як у покупця, так і у продавця із наданням певних документів, а саме договору. З метою удосконалення обліку дебіторської заборгованості з покупцями та замовниками при її автоматизації, пропонується здійснювати наступні заходи:

– звіряти в електронній формі взаємні вимоги та зобов’язання і знайти найбільш раціональні способи погашення взаємної заборгованості;

– проводити взаємозаліки, поступово скорочуючи обсяги заборгованості;

–   надавати знижки покупцям за скорочення термінів погашення заборгованості, щоб спонукати їх оплатити рахунку до встановленого терміну оплати;

– вводити штрафні санкцій за прострочення платежу;

– своєчасно здійснювати контроль за співвідношенням дебіторської та кредиторської заборгованості (значне перевищення дебіторської заборгованості створює загрозу фінансовій стабільності підприємства і робить необхідним залучення додаткових джерел фінансування);

– винаходити можливості збільшення кількості замовників з метою зменшення масштабу ризику неоплати.

Отже, дебіторська заборгованість, яка виникає між підприємствами, негативно впливає на розвиток як підприємства (може навіть привести його до банкрутства), так і економіки країни в цілому: по-перше, спричиняє кризу неплатежів, що зменшує оборотність грошових коштів; по-друге, завдає значних втрат для державного бюджету у вигляді скорочення різноманітних платежів та податків.

Для здійснення обліку й контролю, обчислення дебіторської заборгованості доцільно знати, з якими контрагентами та за яких умов укладені угоди. Тобто виникає потреба у групуванні дебіторської заборгованості за галузевим призначенням підприємства. На відміну від групування дебіторської заборгованості за економічним змістом, яке визначає, коли і в якому обсязі підприємству мають бути повернені кошти, групування за галузевим призначенням дає змогу класифікувати дебіторську заборгованість за документальним підтвердженням, у вигляді рахунків до отримання, які враховують рівень фінансової забезпеченості підприємства – покупця.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №10 «Дебіторська заборгованість», затверджений наказом МФУ від 08.10.99р. №237.

  2. РАДА ЦЕНТРАЛЬНОЇ СПІЛКИ СПОЖИВЧИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ VІ збори XVІІ скликання П О С Т А Н О В А «Про внесення змін і доповнень до Положення про організацію пайового господарства споживчої кооперації України» (Положення, п.1.3) 03.04.2003

  3. ЦЕНТРАЛЬНА СПІЛКА СПОЖИВЧИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ ПРОГРАМА завершення розмежування і закріплення власності в споживчій кооперації України (Укоопспілки) (розд.2) 19.12.2000 (зі змінами та доповненнями, внесеними: четвертими зборами Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання 19.04.2001, п'ятими зборами Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання 17.04.2002, шостими зборами Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання 03.04.2003)

  4. Аудит: Практическое пособие /А. Кузьминский, Н. Кужельный, Е. Петрик, В. Савченко и др.; Под ред. А. Кузьминского. – К.: «Учетинформ», 1996. – 283 с.

  5. Економічний аналіз діяльності промислових підприємств / за ред. С. І. Шкарабана, М. І. Сапачова. – Тернопіль : Астон, 1999. – 405с.

  6. Купалова Г.І. Теорія економічного аналізу: навч. посіб./ Купалова Г.І. - К.: Знання, 2008. - 639 с.

  7. Кулаковська Л.П. Організація і методика аудиту : Навч. посібник/ Л.П. Кулаковська, Ю.В. Піча.- К.: Каравела, 2004.- 568 с.

  8. Коружинець О. Патентування торговельної діяльності // Нова бухгалтерія, 17.04.2006. – С. 24.

  9. Осовська Г.В., Крушельницька О.В. Управління трудовими ресурсами: Навч. посібник. — К.:Кондор, 2008. — 224с.

  10. Грабовецький Б.Є. Економічний аналіз: навч. посібник / Б.Є. Грабовецький . – К. : Центр навч. л-ри, 2009 . – 256 с.

  11. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів./ За ред. Ф.Ф. Бутинця; 2-ге вид., перероб і доп. -Житомир: ПП «Рута», 2003.- 726с.

  12. Давидов Г.М. Аудит: Навчальний посібник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2001 – 364 с.

  13. http://www.vobu.com.ua/ukr/crib_categories/question/28

  14. http://www.libr.rv.ua/index.php?name=Pages&op=page&pid=211

  15. http://intkonf.org/chuhno-is-metodika-analizu-debitorskoyi-zaborgovanosti-pidpriemstva/

  16. http://www.ukrstat.gov.ua/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]