Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
361.98 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол засідання № ________ Заст.директора з НР

від «__»_____________________ _____________Казанова З.М.

ц\к економічних дисциплін від «__»_____________________

Голова ц\к _________ Гензера О.В.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для виконання курсових робіт

з дисципліни

«Економічний аналіз»

(для студентів спеціальності 5.03050901 «Бухгалтерський облік»

денної та заочної форми навчання)

Розробила викладач

Кучерявенко М.Ю.

Кривий Ріг

ЗМІСТ

ВСТУП

3

1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

4

2 СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

5

3 КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

6

4 ПЛАНИ І МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ ОКРЕМИХ КУРСОВИХ РОБІТ

7

5 ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

16

ЛІТЕРАТУРА, ЩО РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ

22

Додатки

Додаток А

23

Додаток Б

25

В С Т У П

Навчальним планом для студентів спеціальності 5.03050901 «Бухгалтерський облік» передбачено виконання курсової роботи з дисципліни «Економічний аналіз». Її виконання – важливий етап оволодіння методикою вивчення діяльності підприємств різних форм власності.

Метою підготовки курсової роботи з дисципліни «Економічний аналіз» є набуття студентами навичок самостійного виконання аналітичних досліджень з питань діяльності підприємств, збору необхідної для цього інформації, її належної обробки та оформлення результатів дослідження.

Завданням курсової роботи є виконання аналітичного дослідження з метою підготовки економічної інформації для прийняття певного управлінського рішення, а саме: з’ясування економічної суті об’єкта дослідження, визначення проблем для вирішення, проведення економічного аналізу, формування й оцінка його наслідків.

1 Загальні положення

Курсова робота з дисципліни «Економічний аналіз» може бути виконана за однією з тем, запропонованих в даних методичних вказівках (додаток А), або за іншою темою, попередньо узгодженою з викладачем.

При написанні курсової роботи студент повинен вивчити учбову й спеціальну літературу за обраною темою.

Курсова робота виконується за даними конкретного підприємства за останні 2 роки.

Джерела інформації залежать від теми курсової роботи. Для виконання більшості тем слід використовувати річні звіти підприємств, бізнес-плани, дані поточного бухгалтерського й оперативного обліку, статистичної звітності, особисті спостереження студента.

Цифровий матеріал оформлюється у вигляді таблиць відповідно до встановлених вимог. Вони повинні бути компактними, наочними, з короткою й точною назвою, найменуванням показників й одиниць вимірювання. Не слід перенавантажувати таблиці показниками, оскільки вони повинні легко читатися.

В текстовому описі таблиці слід проаналізувати показники, що містяться в ній. Текстовий аналіз за даними таблиць повинен показати тенденцію досліджуваного явища, причини його зміни, а також взаємозв'язок показників різних таблиць. В аналізі слід уникати переліку цифрових даних таблиці.

Всі сторінки, таблиці, діаграми, графіки повинні бути пронумеровані. Цитати повинні мати посилання на повне найменування джерела.

2 Структура курсової роботи

Курсова робота з економічного аналізу, що виконується студентами спеціальності 5.03050901 «Бухгалтерський облік» складається з:

- титульного листа;

- завдання та календарного плану;

- змісту;

- вступу;

- організаційно-економічної характеристики об'єкту дослідження;

- змісту і результатів проведеного дослідження;

- висновків і пропозицій;

- переліку посилань;

- додатків.

Загальний об'єм курсової роботи повинен складати 30-35 сторінок рукописного тексту на стандартному листі, не враховуючи додатків. Курсова робота повинна бути відповідним чином оформлена і скріплена в европерепліт.

Титульний лист оформляється відповідно до додатку Б. Він повинен бути віддрукований.

Зміст курсової роботи включає вступ, заголовки всіх розділів і підрозділів, висновки і пропозиції, перелік посилань, додатки.

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дослідження, розкривається значення питань дослідження, обґрунтовується необхідність виконання курсової роботи, вказуються її цілі, методи дослідження і використані матеріали. Об'єм вступу повинен складати 2-3 сторінки.

Організаційно-економічна характеристика об'єкту дослідження включає короткий виклад природних і економічних умов функціонування підприємства, на матеріалах якого виконується курсова робота, а також аналіз розмірів, організаційної структури, спеціалізації підприємства і його підрозділів, характеристику основних виробничих і фінансових показників діяльності.

Зміст і результати досліджень. Ця частина курсової роботи є основною і повинна повною мірою розкривати її ідею, включати методи і прийоми дослідження, містити результати розрахунків проведеного дослідження і їх аналіз. Результати дослідження повинні бути проілюстровані необхідними таблицями, графіками, діаграмами, схемами і т.д. Важливо, щоб курсова робота містила пропозиції щодо поліпшення діяльності підприємства, використання резервів, виявлених на підставі проведеного економічного аналізу. При викладі змісту і результатів дослідження необхідно керуватися зразками схем курсових робіт, наведеними в даних методичних вказівках.

Висновки і пропозиції повинні відображати сутність курсової роботи, бути конкретними і корисними для практичного застосування. В них оцінюють в лаконічній формі результати проведеного дослідження, указують рекомендації виробництву і економічний ефект, який може бути отриманий при впровадженні.

Перелік посилань містить літературні джерела, матеріал яких був використаний в курсовій роботі.

Додатки включають допоміжний до основного змісту матеріал курсової роботи, який необхідний для підвищення наочності розглянутих питань і підтвердження окремих висновків і пропозицій.