Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тем.1.Зан.1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать

1.1.1.Визначення предмета тактики, предмет і завдання загальної тактики.

У рамках оборонного огляду на основі аналізу безпекового середовища визначено внутрішні та зовнішні виклики і загрози у сфері національної безпеки і оборони, імовірність впливу яких на Україну до 2025р. буде високою.

Національна безпека України — захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам.

Виклики і загрози у сфері національної безпеки і оборони:

  • Збереження політичної нестабільності, наявність конфліктних ситуацій між деякими державами регіону;

  • Зростання рівня організованої транснаціональної злочинності, поширення міжнародного тероризму;

  • Підвищення небезпеки виникнення природних, техногенних і технологічних катастроф;

  • Збереження територіальних претензій до України;

  • Посилення міжнародного суперництва щодо доступу до енергоресурсів, контролю за маршрутами їх транспортування і потужностями для їх переробки;

  • Намагання посилення присутності в інформаційному просторі України та кібератаки;

  • Посилення загроз тероризму і екстремізму;

  • Неконтрольоване розповсюдження засобів масового ураження і технологій подвійного використання;

  • Намагання деяких сил здійснювати підтримку окремих політичних партій, прошарків населення за етнічною, мовною, релігійною ознаками, економічний тиск та інші деструктивні дії;

  • Загострення регіонального сепаратизму,етнорелігійної конфронтації;

  • Міжнародне піратство.

Функціональні компоненти системи реагування всіх установ держави на загрози у сфері національної безпеки включають:

— Сили оборони;

— Сили безпеки;

— недержавні установи, що можуть залучатися в інтересах безпеки і оборони.

До Сил оборони відносяться Збройні Сили, які призначені для захисту держави, суспільства від зовнішніх загроз воєнного характеру.

Війна - не обмежується тільки збройною боротьбою, вона охоплює дипломатичну, ідеологічну, економічну форми боротьби. Тому її досліджують кілька наук: військова наука, філософія, політологія, економіка.

Військова наука - це система знань про характер та закони війни, способах її ведення.

Складовими частинами військової науки є:

- теорія військового мистецтва;

- теорія військового будівництва;

- теорія військового навчання та виховання;

- теорія військової економіки;

- теорія використання військ в надзвичайних ситуаціях.

Військове мистецтво містить у собі три галузі: стратегію, оперативне мистецтво і тактику. Воно займається вивченням способів і форм ведення війни (збройної боротьби) у цілому (стратегія) і воєнних дій (оперативне мистецтво і тактика).

Військове

мистецтво

Стратегія

Оперативне мистецтво

Тактика

Загальна тактика

Тактика видів ЗС

Тактика родів військ та спеціальних військ

Військове мистецтво - охоплює теорію та практику підготовки та ведення бойових дій на морі, землі та в повітрі. Військове мистецтво обіймає собою і теорію, тобто об'єктивні закономірності стратегії, оперативного мистецтва і тактики, а також творчу практичну діяльність збройних сил — військ ПС, СВ, ВМС спрямовану на досягнення перемоги у війні.

Теорія військового мистецтва — це система знань по об'єктивних закономірностях способів і форм ведення воєнних дій і війни (збройної боротьби) у цілому, узагальнений досвід збройних сил. Вона розкриває характер ведення бою, операції і збройної боротьби в цілому. У той же час військове мистецтво — це творча, практична діяльність збройних сил.

Досягнення в математиці, фізиці, кібернетиці і електроніці дозволили розробити автоматизовані системи управління ,радіолокаційну апаратуру, сучасні засоби зв’язку, різні пристрої автоматики і телемеханіки які не тільки якісно змі-нили технічну базу ЗС та військову розбудову в цілому, але й привели до принци-пових змін в галузі військового мистецтва.

Кожна з складових частин військового мистецтва має свої специфічні особливості ведення збройної боротьби різних масштабів.

Стратегія –вища галузь військового мистецтва, яка охоплює теорію і практику підготовки держави та її ЗС до війни, планування та ведення війни та стратегічних операцій.

Оперативне мистецтво – вміщує теорію і практику підготовки та ведення операцій (бойових дій) об’єднаннями ЗС.

Військова тактика (грец. taktika- мистецтво шикування військ, від tasso –будую війська) — складова частина військового мистецтва, що включає теорію й практику підготовки й ведення бою з’єднаннями, частинами(кораблями) і підрозділами різних видів збройних сил, родів військ (сил) і спеціальних військ на суші, у повітрі й на морі .

Тактика охоплює вивчення, розробку , підготовку й ведення всіх видів бойових дій: оборони, наступу, зустрічного бою, перегрупувань тощо.

Структура тактики складається із:

  • загальної тактики;

  • тактики родів військ;

  • тактики спеціальних військ;

  • тактики з’єднань, частин і підрозділів інших формувань.

Загальна тактика досліджує закономірності загальновійськового бою та пропонує рекомендації щодо його підготовки і ведення зусиллями підрозділів, частин і з’єднань різних видів ЗС, родів військ та спеціальних військ.

Основу загальної тактики складає тактика Сухопутних військ.

Теорія тактики досліджує зміст і характер сучасного бою, розкриває закономірності і принципи збройної боротьби тактичними силами і засобами, вивчає бойові можливості військових формувань, розробляє способи підготовки і ведення бою.

Теоретичні положення тактики відображаються в статутах, настановах, підручниках, навчальних посібниках, військово – теоретичних працях.

Найважливішими завданнями тактики є розробка і втілення в життя заходів, що забезпечують постійну бойову готовність підрозділів, частин і з’єднань до виконання бойових завдань у складних умовах наземної, повітряної та радіоелектронної обстановки, розробка та удосконалення способів ведення бойових дій у початковий період війни.

Важливим завданням тактики є вивчення сил і засобів противника, його поглядів на застосування їх у бою, а також на способи ведення різних видів бою; вияв сильних і слабких сторін озброєння, техніки, організаційної структури військових підрозділів, частин, з’єднань і тактики дій противника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]