Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР_2_Біляєв.doc.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.86 Mб
Скачать
  1. Принципи роботи та функціональні характеристики сучасних моніторів, принтерів, сканерів.

Моніто́р (monitor — слідкувати) або дисплей (display — відображувати) — електронний пристрій для відображення інформації. Сучаснікомп'ютерні монітори бувають кількох типів:

  • на основі електронно-променевої трубки (CRT).

  • рідкокристалічні (LCD, TFT як підвид LCD)

  • плазмові

  • проекційні

  • OLED-монітори.

Інформація на моніторі може відображатися декількома способами. Найпоширенішим є відображення на екрані електронно-променевої трубки (ЕПТ), такий же, як у телевізорі. ЕПТ являє собою електронний вакуумний прилад у скляній колбі, у горловині якого знаходиться електронна гармата, а на дні екран, покритий люмінофором.

Нагріваючись, електронна гармата випускає потік електронів, що з високою швидкістю рухаються до екрана. Потік електронів (електронний промінь) проходить через фокусючу й відхиляючу котушки, що направляють його у визначену крапку екрана, покритого люмінофором. Під впливом ударів електронів люмінофор випромінює світло, що бачить користувач, що сидить перед екраном комп'ютера.

Хімічна речовина (звичайно утримуючий фосфор), використовуване як люмінофор, характеризується часом післясвітіння, що відображає тривалість світіння люмінофора після впливу електронного пучка. Час післясвітіння і частота відновлення зображення повинні відповідати один одному, щоб не було помітне мелькання зображення (якщо час післясвітіння дуже малий) і була відсутня розмитість і подвоєння контурів у результаті накладення послідовних кадрів (якщо час післясвітіння занадто великий).

Комп'ютерний принтер (англ. printer — друкар) — пристрій для друку інформації на папері.

Процес друку називається виведенням на друк, а отриманий документ — роздруківкою або твердою копією. Принтер має перетворювач цифрової інформації (текстфотографіка), що зберігається в запам'ятовувальних пристроях комп'ютерафотоапарата та цифрової пам'яті у спеціальну машинну мову.

За технологією друку принтери поділяють на матричні, струменеві, лазерні й сублімаційні, а за кольором друку — кольорові й монохромні.

Сканер  пристрій, що аналізуючи певний об'єкт, створює його цифрове зображення. Процес отримання такого зображення називаютьскануванням.

В основі принципу дії сканерів лежить застосування фотоелементів у вигляді лінійки або матриці світлочутливих датчиків для вимірювання сигналів оригіналу. Переважно застосовують два типи датчиків: прилади з зарядовим зв'язком і фотопомножувачі.

Розглянемо принцип дії планшетних сканерів, як найпоширеніших моделей. Сканований об'єкт кладуть на скло планшета сканованою поверхнею вниз. Під склом розташовується рухома лампа, рух якої забезпечує кроковий електродвигун.

Світло, відбите від об'єкта, через систему дзеркал потрапляє на лінійку фотоприймачів — ПЗЗ-лінійку або лінійку фотодіодів. Значення вихідних напруг лінійки фотоприймачів через комутатор подають на АЦП. Цифрові коди АЦ-перетворення передаються в комп'ютер. За кожен крок двигуна сканується смужка об'єкта, що потім поєднується програмним забезпеченням у загальне зображення.