Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКТ_1курс_ПРАКТИЧН1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 8

Тема: Сервісні можливості ОС Windows 98.

Мета: Оволодіти навичками використання сервісу операційної системи.

Обладнання: комп'ютери Pentium.

Програмне забезпечення: ОС Windows 98.

Хід виконання та зміст практичної роботи Задача: ознайомлення сервісними можливостями ос Windows 98

  1. Включити комп’ютер і ознайомитись з виглядом робочого стола і панелі задач. Запам’ятати (краще записати у зошит) усі параметри перед їх зміною.

  2. Настроїти робочий стіл як у звичайному вигляді, так і у вигляді Web сторінки (2 способи).

  3. Відкрити службову папку Панель управления (2 способи), ознайомитись з піктограмами і записати в зошит їх назви.

  4. Відкрити діалогове вікно Экран (3 способи). Ознаймитись з його закладками. Настроїти фон робочого столу на однорідний колір, узор, малюнок з набору (закладка Фон).

  5. Відкрити графічний редактор Paint, намалювати свій малюнок. Зберегти його у своїй робочій папці і зробити його фоном робочого столу.

  6. Ознайомитись з заставками робочого столу, їх настройками. Встановити мінімальний час включення заставки і після попереднього перегляду дочекатись її появи. Повернути час включення на 10 хвилин.

  7. Ознайомитись з схемами оформлення вікон Windows 98 (закладка Оформление). Записати в зошит назви найбільш цікавих, а також елементів, що можуть бути змінені. На основі схеми Дождливый день створити власну схему оформлення і запам’ятати її під номером групи. Записати параметри схеми до зошиту.

  8. Повернути оформлення до схеми Обычная Windows, відновивши змінені розміри і параметри елементів.

  9. На закладці Настройка ознайомитись з кольоровими палітрами і записати їх назви в зошит.

  10. В діалоговому вікні Клавіатура папки Панель управления змінити швидкість блимання курсора і додати до списку мов німецьку або французьку. Змінити комбінацію клавіш для перемикання мов на Alt+Shift. Знайти клавіші, натискання на які дають символи, не відображені на Вашій клавіатурі (в текстовому редакторі WordPad). Записати їх в зошит. Знищити встановлену мову, залишивши англійську (по замовчуванню), українську і російську. Встановити комбінацію клавіш для перемикання мов на Ctrl+Shift.

  11. Настроїти мишу на лівшу, встановити мінімальний проміжок між двома натисканнями для запуску програм і довгий шлейф. Спробувати запустити програму Assist-2 з робочого столу. Повернути настройки миші до попередніх.

  12. Ознайомитись, яким подіям співставлені звуки в звукових схемах Windows. Записати в зошит встановлені на Вашому комп’ютері звукові схеми (діалогове вікно Звук папки Панель управления.

  13. Ознайомитись з переліком тем робочого столу.

  14. Ознайомитись з регіональними стандартами представлення чисел, дати, часу і грошової одиниці для різних країн (діалогове вікно Язык и стандарты папки Панель упраления).

  15. Ознайомитись з параметрами встановленої операційної системи на комп’ютері. Записати в зошит її версію, тип процесора і розмір оперативної пам’яті (діалогове вікно Система).

  16. Ознайомитись з способом зміни часу на комп’ютері (діалогове вікно Дата и время папки Панель управления).

  17. Ще раз перевірити чи повернуті усі настройки до тих параметрів, які Ви побачили при включенні комп’ютера. Перезапустити комп’ютер і показати результати викладачеві.

  18. Правильно вимкнути комп’ютер.